Αντωνοπούλου: «Να βελτιώσω την ταχύτητα, αξέχαστη εμπειρία το Ναϊρόμπι»

Παναγιώτα Χαλκιά31 Ιανουαρίου 2023

Είναι ένα κορίτσι που γνωρίζει καλά πως να σε κερδίσει με το λόγο του παρά το νεαρό της ηλικίας της. Υπομονετική, μετριόφρων και πεισματάρα. Στην πρώτη της συμμετοχή στα 20χλμ η Αναστασία Αντωνοπούλου έκοψε πρώτη το νήμα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην που έγινε στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμο του Σχινιά.

Η Ελληνίδα αθλήτρια μίλησε στο Metrosport.gr για την επίδοση της αυτή, τους στόχους της τη φετινή σεζόν και τις εμπειρίες που αποκόμισε από τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ταλίν και στο Παγκόσμιο σε Ναϊρόμπι και Κάλι. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα «μυστικά» του αθλήματος, στη χημεία που έχει με τον προπονητή της, τη στήριξη των γονιών της και εξήγησε τι θα ήθελε να βελτιώσει.

«Διαφορετική εμπειρία τα 20χλμ – Ανταμοιβή για μένα η συμμετοχή στην Κολομβία»

Συμμετείχες για πρώτη φορά στον αγώνα των 20 χλμ και κέρδισες. Είσαι ικανοποιημένη; Υπήρξε κάτι που σε «δυσκόλεψε»;

«Ήταν η πρώτη φορά που αγωνίστηκα στην απόσταση των 20 χλμ και το έκανα καθαρά για προπονητικούς λόγους. Ήθελα να έχω μια πρώτη εμπειρία καθώς από του χρόνου θα είμαι και επίσημα σε αυτή την κατηγορία. Ήταν μια όμορφη εμπειρία, εντελώς διαφορετική με τα 10χλμ. Τα πήγα καλά χωρίς να δώσω το 100% του εαυτού μου. Δεν με δυσκόλεψε κάτι απλά τα 20χλμ χρειάζονται περισσότερη υπομονή, πιο σταθερό ρυθμό και λιγότερη ταχύτητα σε σχέση με τα 10χλμ».

Η προετοιμασία σου πώς εξελίχθηκε;

«Δούλεψα περισσότερο σε χιλιόμετρα τη χειμερινή περίοδο. Πλέον, θα επικεντρωθώ στο 10άρι, θα βελτιώσω την ταχύτητα και θα κάνω λιγότερα χιλιόμετρα».

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για τη νέα αγωνιστική περίοδο;

«Ο βασικός μου στόχος είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 που θα γίνει το καλοκαίρι στην Ιερουσαλήμ. Μέχρι τότε θα κυνηγήσω τη συμμετοχή μου στο Ευρωπαϊκό και στο Βαλκανικό. Τον Φεβρουάριο θα αγωνισθώ στο Πανελλήνιο Κλειστού και τον Μάρτιο θα κατέβω στα 10χλμ μέσω του Πανελλήνιου 20χλμ».

Είσαι ικανοποιημένη από τις επιδόσεις σου την περσινή χρονιά;

«Σίγουρα δεν είμαι ικανοποιημένη όσο θα ήθελα καθώς έδινα πανελλήνιες και οι προπονήσεις μου ήταν οι μισές σε σχέση με φέτος. Οπότε δεν είχα τον χρόνο που θα ήθελα για να δουλέψω περισσότερο και για να κατεβάσω τους χρόνους μου. Παρόλα αυτά το να καταφέρω να βρεθώ στο Παγκόσμιο στην Κολομβία ήταν μια ανταμοιβή για εμένα».

Δεν ήταν εύκολο να συνδυάσεις το βάδην και το διάβασμα πέρυσι…

«Καθόλου. Δεν ήταν εύκολο. Έπρεπε να συνδυάσω το διάβασμα, το σχολείο, το φροντιστήριο και τις προπονήσεις. Αναγκαστικά έβαλα σε δεύτερη μοίρα την προπόνηση και δεν πήγαινα καθημερινά. Κατάφερα να περάσω, όμως, στα ΤΕΦΑΑ της Αθήνας».

«Το βάδην χρειάζεται υπομονή – Μου φαινόταν περίεργη η κίνηση στην αρχή»

Πώς άρχισε το ταξίδι σου στο βάδην;

«Περίπου στα 10 άρχισα τον στίβο και δύο χρόνια μετά έκανα βάδην για πρώτη φορά. Με έβαλε ο προπονητής μου να το δοκιμάσω και είδε ότι έχω την κίνηση και την αντοχή και συνεχίσαμε».

Δοκίμασες κάποιο άλλο αγώνισμα;

«Έκανα τρέξιμο για αντοχή. Δε δοκίμασα ποτέ ταχύτητα».

Τι σε κέρδισε στο βάδην;

«Στην αρχή μου φαινόταν περίεργη η κίνηση. Είναι ένα άθλημα που συνδυάζει την αντοχή και την τεχνική».

Ποια είναι τα «μυστικά» ενός αθλητή βάδην;

«Χρειάζεται τεχνική, αντοχή και υπομονή. Είναι απαραίτητο να δουλέψεις με τον εαυτό σου και να αφοσιωθείς, δεν αρκεί μόνο το ταλέντο».

«Αξέχαστη εμπειρία το Ναϊρόμπι – Ήθελα καλύτερο χρόνο στο Κάλι»

Δύο χρόνια πριν συμμετείχες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στο Ταλίν. Ήταν η πρώτη σου συμμετοχή σε διεθνής διοργάνωση. Πώς ήταν η εμπειρία; Τι κρατάς;

«Εκείνη τη χρονιά προετοιμαζόμουν για το Ευρωπαϊκό Κ18 που θα γινόταν στην Ιταλία αλλά μας ενημέρωσαν ότι ακυρώθηκε. Έστρεψα την προσοχή μου στα 10χλμ για να μην πάει η χρονιά χαμένη. Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς αγωνίσθηκα για πρώτη φορά στα 10χλμ και έπιασα το όριο για το Ευρωπαϊκό και για το Παγκόσμιο. Ήταν η πρώτη μου διεθνής συμμετοχή. Το ταξίδι ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Στον αγώνα μου έμοιαζα σα χαμένη καθώς ήταν ο πρώτος μου διεθνής αγώνας ».

Ακολούθησε η συμμετοχή στο Παγκόσμιο στο Ναϊρόμπι και η 9η θέση με καλή επίδοση. Την κυνήγησες;

«Στο Παγκόσμιο πήγα καλύτερα από το Ευρωπαϊκό, βρέθηκα στην 9η θέση. Πήγα απλά για την εμπειρία χωρίς να σκέφτομαι σε τι θέση θα τερματίσω. Ήρθε αβίαστα το αποτέλεσμα. Ο αγώνας ήταν δύσκολος καθώς γινόταν σε υψόμετρο. Η εμπειρία της Κένυας θα μου μείνει αξέχαστη. Ήμασταν λίγο περιορισμένοι λόγω της εγκληματικότητας αλλά είδαμε διαφορετικά πράγματα και δοκιμάσαμε και σαφάρι».

Στο Κάλι μείωσες λίγο το χρόνο. Τι κρατάς από το ταξίδι αυτό;

«Ήταν ο αγώνας που δυσκολεύτηκα περισσότερο έως τώρα. Είχε υψόμετρο και υγρασία. Πήγαμε 10 μέρες πριν για να προσαρμοστούμε αλλά ήταν δύσκολα. Περίμενα να κάνω κάτω από 49 αλλά δε μου βγήκε. Υπήρχε και μεγαλύτερος ανταγωνισμός σε σχέση με το Ναϊρόμπι. Δεν ήμουν ικανοποιημένη από το χρόνο».

Έχεις θέσει κάποιο όριο στο χρόνο σου;

«Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια από τώρα. Θέλω να κλείσω την κατηγορία Κ20 με έναν καλό χρόνο στο 10αρι».

«Κρατάω την εμπειρία των δύο Παγκοσμίων – Στήριγμα οι γονείς»

Ξεχωρίζεις κάποιον αγώνα σου;

«Θα κουβαλάω σαν εμπειρία τους τρεις διεθνείς αγώνες που έδωσα. Ιδιαίτερα αυτούς στο Παγκόσμιο. Ο ένας μου άφησε μια γλυκιά γεύση και ο άλλος πικρή. Έμαθα πολλά και από τους δύο».

Πριν αρχίσεις τον αγώνα κάνεις κάτι ιδιαίτερο;

«Κάνω τον σταυρό μου».

Ποιος είναι ο ρόλος των γονιών σου;

«Είναι πάντα δίπλα μου. Ποτέ δεν με πίεσαν να κάνω κάτι. Με στηρίζουν γιατί βλέπουν ότι αυτό που κάνω μου αρέσει. Έρχονται στους αγώνες».

«Υπάρχουν ελλείψεις στις υποδομές – Έχουμε καλή χημεία με τον προπονητή μου»

Πού προπονείσαι; Είσαι ικανοποιημένη με τις εγκαταστάσεις;

«Κάνω προπόνηση στο στάδιο της Νέας Ιωνίας και τα Σαββατοκύριακα κάνουμε διαδρομές στη Φιλοθέη. Νομίζω κανείς δεν θα πει ότι είναι ικανοποιημένος με τις υποδομές που έχουμε. Γενικά, υπάρχουν αρκετές ελλείψεις. Κάνουμε υπομονή και δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή (γέλια). Ο κάθε αθλητής θέλει μια βοήθεια από πίσω. Φοβάμαι ότι δεν θα αλλάξει κάτι».

Πόσες ώρες προπονείσαι;

«Καθημερινά έχουμε προπόνηση. Η διάρκεια εξαρτάται από τι κάνουμε. Άλλες μέρες έχουμε ενδυνάμωση, άλλες χιλιόμετρα, διαλειμματική προπόνηση και κομμάτια».

Σε δυσκολεύει κάποιο μέρος της προπόνησης;

«Τα κομμάτια θα έλεγα. Νομίζω σε κανέναν αθλητή δεν αρέσουν αλλά είναι απαραίτητα».

Ποιος είναι ο ρόλος του προπονητή σου στην εξέλιξη σου; Ποια η σημαντικότερη συμβουλή του;

«Είμαστε χρόνια μαζί. Ξεκινήσαμε μαζί και συνεχίζουμε. Έχουμε μια καλή και υγιής σχέση. Έχουμε χημεία. Με συμβουλεύει συνεχώς και πάντα μου θυμίζει ότι πρέπει να μπαίνω στον αγώνα χωρίς άγχος και να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό γιατί έχω προετοιμαστεί σωστά».

«Θέλω να βελτιώσω την ταχύτητα – Να συλλέξω εμπειρίες»

Τι θα ήθελες να βελτιώσεις αγωνιστικά στην Αναστασία;

«Αυτή την στιγμή νομίζω λίγο την ταχύτητα μου γιατί τον τελευταίο καιρό αφοσιώθηκα περισσότερο στα χιλιόμετρα. Τεχνικά θεωρώ πως είμαι καλά».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο;

«Θα ήθελα να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ και να συμμετάσχω σε όσους περισσότερους διεθνείς αγώνες μπορώ. Να συλλέξω εμπειρίες. Φυσικά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ο μεγαλύτερος στόχος κάθε αθλητή. Ποιος δεν θα ήθελε να βρεθεί εκεί;».

Γνωρίζοντας καλύτερα την Αναστασία

Πρότυπο: «Γενικά θαυμάζω τους ανθρώπους εκείνους που μέσα τους δεν τα παρατούν, δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους και συνεχίζουν να παλεύουν παρά τις δυσκολίες, δεν πτοούνται και κάνουν υπομονή. Θαυμάζω πολλούς αθλητές. Ένα παράδειγμα είναι η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, έκανε έναν άθλο, είναι ένα παράδειγμα»

Αγαπημένο φαγητό: «Καρμπονάρα»

Αγαπημένη ταινία/ σειρά: «Δεν έχω κάποια αγαπημένη. Προτιμώ να βλέπω ταινίες δράσης και περιπέτειας»

Αγαπημένο τραγούδι: «Δεν έχω. Μου αρέσει να ακούω μουσική, προτιμώ τα ξένα αλλά ακούω και ελληνικά»

Αγαπημένο χρώμα: «Μαύρο και μωβ»

Γουρί: «Όχι»

Κατοικίδιο: «Όχι αλλά θα ήθελα ένα σκυλάκι»

Ελεύθερος χρόνος: «Ακούω μουσική, βλέπω ταινίες και κάνω βόλτα με τις φίλες μου»

Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου με μια λέξη/φράση: «Υπομονετική και πεισματάρα. Δεν τα παρατάω εύκολα, παλεύω για ό,τι θέλω. Είμαι αυστηρή με τον εαυτό μου».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.