Αντισυνταγματική η επαγγελματική διαιτησία; Κι αν ναι, θα προσβάλλει το νόμο ο Μπαλτάκος;

Δημήτρης Κανελλάκης04 Ιουνίου 2022

Παρά τις δηλώσεις του νέου προέδρου της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκου, ότι «δεν είναι κανενός υπουργού δουλειά η διαιτησία», από προχθές η τροπολογία Αυγενάκη για την επαγγελματική διαιτησία είναι νόμος του ελληνικού κράτους και δίνει στον -εκάστοτε- υφυπουργό Αθλητισμού αρμοδιότητες οι οποίες υπερβαίνουν αυτές της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, του επιτρέπουν, ουσιαστικά, να επιβάλλει την άποψή του.

Θυμίζω ότι σύμφωνα με την τροπολογία Αυγενάκη η επαγγελματική διαιτησία θα μπορεί να υλοποιηθεί, όπως προαναφέρθηκε, με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό υπουργού, ακόμα κι αν η ΕΠΟ δεν λάβει απόφαση ή αποφασίσει διαφορετικά.

Επίσης, προβλέπεται ότι ο κανονισμός διαιτησίας θα είναι έργο της ΚΕΔ, του Μαρκ Κλάτενμπεργκ, δηλαδή, και όχι της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ.

Η ΚΕΔ προβλέπεται ότι θα είναι ανεξάρτητη λειτουργικά, διοικητικά και οικονομικά και θα καθορίζει μόνη τον ετήσιο προϋπολογισμό της, τον οποίο θα διαχειρίζεται (το μόνο γκρίζο σημείο της τροπολογίας, καθώς δεν διευκρινίζεται, είναι ποιοι θα καταβάλουν τα χρήματα για την συντήρηση της ΚΕΔ και των διαιτητών)

Στην πραγματικότητα, η τροπολογία Αυγενάκη για την επαγγελματική διαιτησία περιορίζει, θα μπορούσε να πει κάποιος έως και ότι... εξαφανίζει την ΕΠΟ.

Κι εδώ, βεβαίως, έρχεται να τεθεί το ζήτημα που αφορά το νέο πρόεδρο της ΕΠΟ και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει από την πλευρά του αντίδραση στο status που διαμορφώνεται με την τροπολογία Αυγενάκη για την επαγγελματική διαιτησία και όσα θα ισχύσουν από το επόμενο πρωτάθλημα στην Super League 1 και 2.

Θυμίζω ότι ο Τάκης Μπαλτάκος δήλωσε λίγη ώρα μετά την εκλογή του πως «ό,τι είναι να γίνει στη διαιτησία θα το κάνει η ΕΠΟ. Ό,τι δεν το κάνει η ΕΠΟ απλά δεν θα περάσει. Η διαιτησία είναι αποκλειστικά θέμα της ΕΠΟ. Τελεία και παύλα»

Εφόσον ισχύουν όσα δήλωσε ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ, προφανώς, η τροπολογία Αυγενάκη δεν θα περάσει. Δεν θα εφαρμοστεί... Είναι έτσι, όμως, ή μήπως η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ, τις οποίες επικαλέστηκε ο κ. Μπαλτάκος στην προαναφερθείσα δήλωσή του για να καταδείξει ότι μόνο μετά από συμφωνία της ΕΠΟ μαζί τους μπορούν να γίνουν αλλαγές στη διαιτησία, είχαν ήδη ανάψει το «πράσινο φως» στον υφυπουργό Αθλητισμού, πριν καν γίνουν οι εκλογές στην ομοσπονδία;

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.