Αντί να δώσουν μια κούπα στον Μαρινάκη, θα το συνεχίσουν

Στέλιος Γρηγοριάδης04 Μαΐου 2020

Αγαπητή Metrosport,

Από τις 5 Μαϊου αρχίζουν οι προπονήσεις των ομάδων. Αρχικά με γκρουπ ποδοσφαιριστών και όχι όλοι μαζί. Μια μόνο εβδομάδα να υπολογίσουμε ότι θα ισχύσει αυτό, πάμε στις 12 Μαϊου. Μετά αρχίζουν κανονικά προπονήσεις με όλους τους παίκτες. 

Αν υπολογίσουμε δύο εβδομάδες απαραίτητο διάστημα προετοιμασίας, πάμε στις 26 Μαϊου. Αρα, αν όλα πάμε καλά και αν δεν έχουμε πισωγυρίσματα, θα γίνει έναρξη των πλέι οφ και των πλέι άουτ πιθανότατα το Σαββατοκύριακο 30-31 Μαϊου. Κι αυτό σημαίνει ότι οι αγώνες θα γίνουν τον Ιούνιο, όπως τον Ιούνιο θα γίνουν εμβόλιμα και οι δύο ημιτελικοί του Κυπέλλου, ενώ ο τελικός, όπως συμβαίνει πάντα, μετά τη λήξη του Πρωταθλήματος.

Το ζεστό Ιούνιο πλέι οφ και πλέι άουτ, χωρίς θεατές στις κερκίδες και με χίλια δυο μέτρα προφύλαξης για τις ομάδες, ενώ οι παίκτες θα επανέλθουν σε αγωνιστική δράση μετά από δίμηνη απραξία, με μόνο με τρεις εβδομάδες προπονήσεων κι εκείνες μετ' εμποδίων. Χωρίς να υπολογίσουμε και τον αναπόφευκτο φόβο που όλοι θα έχουν για το τι μπορεί να τους συμβεί, είτε από τον κορωνοϊό, είτε από έναν πιθανό τραυματισμό λόγω της παρατεταμένης αγωνιστικής απραξίας...

Προβλέπω έναν τραγέλαφο. Προβλέπω μια δυσφήμιση του ποδοσφαίρου. Προβλέπω μία θλίψη. Αλλά αυτό, που είναι πολύ πιθανό να συμβεί, δεν απασχολεί κανέναν. Κι αν υπάρχουν, που είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν, κάποιες ομάδες που δεν θέλουν να τελειώσει το Πρωτάθλημα, ντρέπονται να το πουν. Ντράπηκαν να το δηλώσουν και να το υποστηρίξουν στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της Σούπερ Λίγκα. Μοναδική εξαίρεση ήταν ο Παναθηναϊκός με τον Γιάννη Αλαφούζο.

Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σώνει και καλά πρέπει να τελειώσει το Πρωτάθλημα υπ' αυτές τις συνθήκες. Εναν και μόνο λόγο βλέπω. Για να γίνει η απονομή του τίτλου στον Ολυμπιακό και για να κάνει τα Πρωταθλήματα του, από 29, 30. Και εκτός του Ολυμπιακού, μόνο μία ομάδα, από τις έξι των πλέι οφ, έχει συμφέρον να γίνουν τα πλέι οφ. Η ΑΕΚ. Η οποία ελπίζει ότι θα τερματίσει δεύτερη, αν ισχύσει η αφαίρεση των επτά βαθμών από τον ΠΑΟΚ, ώστε να παίξει αυτή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ούτε καν ο ΠΑΟΚ έχει συμφέρον. Ακόμη και να κρατήσει τους επτά βαθμούς, είναι πολύ πίσω για να διεκδικήσει πρωτιά, ενώ, αν δεν γίνουν τα πλέι οφ, είναι αυτός δεύτερος.

Ομως, καμία ομάδα δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει το θέμα με βάση τα συμφέροντά της. Γνώμονας ένας και μοναδικός θα έπρεπε να είναι η προστασία των μελών των ομάδων από τον κορωνοϊό. Τίποτε άλλο. Η Σούπερ Λίγκα θα έπρεπε προ πολλού να ακυρώσει το Πρωτάθλημα, όπως το έκαναν άλλες ευρωπαικές λίγκες, πιο σοβαρές από τη δική μας. Κι ας έδιναν και μια κούπα στον Ολυμπιακό για να έχει να λέει και να χαίρεται ο Μαρινάκης.

Αλήθεια, τι θα γίνει αν ένας έστω ποδοσφαιριστής νοσήσει; Θα συνεχιστούν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ; Κι αν υποχρεωτικά διακοπούν, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη, ποια θα είναι η βαθμολογία που θα επικυρωθεί; Η βαθμολογία που ίσχυε με τη λήξη της κανονικής περιόδου, ή η βαθμολογία που είχε διαμορφωθεί τη στιγμή που αποφασίστηκε η διακοπή των πλέι οφ και των πλέι άουτ;

 Σε μια τέτοια περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε έναν φαύλο κύκλο αντεγκλήσεων και θα φάμε κανα-δυο μήνες μέχρι να καταλήξουμε σε μια οριστική απόφαση, πιθανότατα μετά από προσφυγές σε δικαστήρια. Διότι είναι προφανές ότι αυτή η περίπτωση δεν έχει προβλεφθεί (και δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί) στην προκήρυξη του Πρωταθλήματος.

Οσο για το Κύπελλο, ας το ακύρωναν κι αυτό. Μια χρονιά χωρίς κυπελλούχο. Και λοιπόν, τι έγινε;

ΥΓ. Με άλλα λόγια, έτσι και αρχίσει πάλι το Πρωτάθλημα, ο Θεός βοηθός. Εύχομαι να μην αποδειχθεί ένα τεράστιο σφάλμα.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.