Αντελίνο Βιεϊρίνια: To πολυεργαλείο στα χέρια του Αμπέλ Φερέιρα

Χάρης Εμμανουηλίδης09 Φεβρουαρίου 2020

Η αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό για τον θεσμό του Κυπέλλου ανήκει στο παρελθόν, με τον «Δικέφαλο του Βορρά» να βλέπει μπροστά του την αναμέτρηση με τον ΟΦΗ για το Πρωτάθλημα της Super League 1. Στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας όμως δεν μπορεί να μπει η εμφάνιση του Αντελίνο Βιεϊρίνια, ο οποίος έδειξε ότι είναι ένα «πολυεργαλείο» για τον ΠΑΟΚ και τον προπονητή του.

«Ο Βιεϊρίνια είναι ένας παίκτης που τον ξέρουμε πολλά χρόνια, ως πρωταθλητής Ευρώπης έπαιζε ως δεξί μπακ, έπαιξε και σε αυτή την ομάδα σε αυτή τη θέση και όχι μόνο, ενώ και στην Γερμανία αγωνίστηκε σε αυτή την θέση, είναι μια ακόμα επιλογή και σίγουρα βοήθησε πολύ την ομάδα». Με αυτά τα λόγια ο Αμπέλ Φερέιρα έδωσε το δικό του στίγμα για την παρουσία του εμβληματικού αρχηγού, δείχνοντας πόσο σημαντικό είναι το να υπάρχουν παίκτες που να… βάζουν πλάτη στα δύσκολα.

Ο Πορτογάλος πολλάκις έχει δείξει ότι παίζει πρώτα για το σήμα στο μπροστά μέρος της φανέλας και έχει κάνει σύσσωμο το ποδοσφαιρικό κοινό της χώρας μας (και όχι μόνο) να ξέρει το όνομα στην πίσω όψη της φανέλας.

Ο 34χρονος πλέον Αντρέ είναι σαν το κρασί, όσο περνάνε τα χρόνια από πάνω του τόσο ο ίδιος αποκτά μία πιο μεστή γεύση και μπορεί και βγάζει τα δικά του... αρώματα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. 

Ο «οπισθοφύλακας» Αντρε

Με τον Δημήτρη Γιαννούλη στον Ατρόμητο το πρώτο μισό της περσινής χρονιάς, η χρησιμοποίηση του ως αριστερός οπισθοφύλακας φάνταζε ως μονόδρομος. Τη σεζόν 2018/19 με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο ο Αντελίνο Βιεϊρίνια πραγματοποίησε 35 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, εκ των οποίων οι 31 στο αριστερό άκρο της άμυνας, μοιράζοντας 4 ασίστ και σκοράροντας επιπλέον 4 κρίσιμα γκολ.

Στο παιχνίδι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό οι τηλεθεατές αλλά και όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο τον είδαν να αγωνίζεται στο δεξί άκρο της άμυνας. Μία θέση την οποία ο ίδιος γνωρίζει εξίσου καλά από το πέρασμα του από την Γερμανία καθώς και με την φανέλα της χώρας του αγωνιζόταν στην συγκεκριμένη θέση. Την περασμένη χρονιά χρησιμοποιήθηκε εκ νέου στο δεξί άκρο της άμυνας για περιορισμένο αριθμό παιχνιδιών (3) σκοράροντας όμως 2 γκολ.

Φέτος και έχοντας αφήσει σε μεγάλο βαθμό πίσω τον σοβαρό τραυματισμό του έχει πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των συμμετοχών του στο αριστερό άκρο της επίθεσης ενώ στην πίσω γραμμή έχει τοποθετηθεί μόνο δύο φορές. Για να γίνει αυτό χρειάστηκαν δύο τιμωρίες παικτών του ΠΑΟΚ. Η πρώτη ήταν όταν ο Δημήτρης Γιαννούλης πήρε την πρώτη του «απουσία» για τη φετινή χρονιά, ενώ η δεύτερη ήταν όταν ο Λέο Μάτος ήταν εμπύρετος. Φέτος το κοντέρ γράφει 17 συμμετοχές, 6 γκολ και 3 ασίστ, διόλου άσχημα.

Ο Πορτογάλος είναι τελείως διαφορετικός παίκτης όταν αγωνίζεται στην πίσω γραμμή, βλέποντας γήπεδο και έχοντας περισσότερους χώρους να κινηθεί. Ο ίδιος μπορεί και κάνει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ μεσαίας γραμμής-άμυνας -επίθεσης, κάτι το οποίο λείπει σε αρκετά παιχνίδια από τον ΠΑΟΚ.

Μένει να φανεί αν η χρησιμοποίηση του στην τετράδα μπροστά από τον γκολκίπερ θα γίνει συνθήκη ανάγκης ή κάτι πάγιο.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.