Ανσού Φατί: Από τις εκβολές του Γκέμπα, στην παρέα του Μέσι

Παναγιώτα Χαλκιά06 Μαΐου 2020

Το να καταφέρεις να τραβήξεις τα φώτα πάνω σου όταν στο γήπεδο είναι ο Λιονέλ Μέσι σίγουρα είναι κατόρθωμα. Ο Ανσού Φατί διανύει το 17ο έτος της ηλικίας του, όμως, έχει καταφέρει να κάνει φιλάθλους και μέσα να ασχολούνται μαζί του. Και πώς να γινόταν διαφορετικά; Αφού είναι ένα παιδί – θαύμα.

Ξεχωρίζει για το ταλέντο, την ταχύτητα και την ευελιξία του. Είναι άσος στο μανίκι κάθε προπονητή αφού μπορεί να αγωνισθεί σε πολλές θέσεις στην επίθεση και η φαντασία του είναι αστείρευτη.

Μετανάστης ενός έτους

Γεννημένος στο Μπισάου τον Οκτώβριο του 2002 γνώρισε από τα πρώτα του βήματα τι εστί να είσαι μετανάστης. Οι γονείς του ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους και εγκατέλειψαν τη χώρα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Ο πατέρας του, Μπόρι, ήδη τέσσερα χρόνια πριν γεννηθεί είχε φύγει για την Ισπανία αφού στην πατρίδα τους είχε ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2003. Μετά τη γέννηση του ακολούθησε και η μητέρα του. 

Αρχικά ο Μπόρι είχε πάει στην Πορτογαλία, όπου είχε κάνει μια αποτυχημένη προσπάθεια να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο στις μικρότερες κατηγορίες. Εκεί, άκουσε ότι ένας δήμος της Ισπανίας, η Μαριναλέντα, πρόσφερε δουλειά σε μετανάστες. Έφυγε αμέσως αλλά η τύχη δεν του χαμογέλασε και τόσο. Ικέτευε στους δρόμους για φαγητό αλλά λίγους μήνες μετά ήρθε η μεγάλη ευκαιρία. Στο δρόμο συνάντησε τον δήμαρχο της περιοχής στη Σεβίλλη, ο οποίος του πρόσφερε δουλειά κάνοντας τον οδηγό του. Κάπως έτσι άρχισαν όλα και για το μικρό Φατί.

Η Σεβίλλη και το βήμα στη La Masia

Ο Φατί μεγάλωσε στην μικρή πόλη Herrera, 120 χιλιόμετρα μακριά από τη Σεβίλλη και έκανε τα πρώτα του βήματα εκεί. Δεν χρειάστηκαν ούτε πολλές δοκιμές ούτε χρόνος για να τραβήξει τα βλέμματα των σκάουτερ των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Όπως αποκάλυψε ο πατέρας του, οι Μαδριλένοι πρόσφεραν περισσότερα χρήματα αλλά οι Καταλανοί βρέθηκαν στο σπίτι του με το συμβόλαιο ανά χείρας και κατάφεραν να τον πείσουν. «Η Ρεάλ Μαδρίτης πρόσφερε καλύτερα χρήματα από την Μπαρτσελόνα. Αλλά ήταν αυτοί ήρθαν στο σπίτι μου με το συμβόλαιο και με έπεισαν. Όλοι μου είπαν ότι δεν είχα ιδέα πόσο καλός ήταν ο γιος μου».

Ο μικρός Ανσού υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στις 24 Ιουλίου του 2019 με την Μπαρτσελόνα με διάρκεια τριών ετών και ρήτρα αποδέσμευσης στα 100. 000. 000. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν γιατί ένα παιδί να έχει τόσο μεγάλη ρήτρα. Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον ίδιο. Στην πρώτη του χρονιά με την ομάδα Νέων των Καταλανών εντυπωσίασε τους πάντες και ας ήταν τρία χρόνια μικρότερος από τους συμπαίκτες του. Λόγω των τραυματισμών των Μέσι, Σουάρες και Ντεμπελέ, ο Ερνέστο Βαλβέρδε τον πήρε στην πρώτη ομάδα. Για να παίξει χρειάστηκε οι γονείς του να δώσουν σχετική άδεια αφού οι κανονισμοί στη La Liga είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Φυσικά, χωρίς δεύτερη σκέψη είπαν το «ναι» και ο μικρός έβαλε τα ποδοσφαιρικά του.

Στις 25 Αυγούστου έγινε ο νεότερος παίκτης της Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα κάνοντας το ντεμπούτο το σε ηλικία 16 ετών και 289 ημερών κόντρα στην Μπέτις και έξι ημέρες αργότερα έγινε ο νεότερος σκόρερ της ομάδας σημειώνοντας γκολ στην ισοπαλία με την Οσαούνα. Στις 14 Σεπτεμβρίου έγινε ο πιο νέος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στο «Καμπ Νόου» και χρειάστηκαν μόλις επτά λεπτά για να σκοράρει και να γίνει ο νεότερος παίκτης που σκόραρε σε εντός έδρας παιχνίδι.

Τα ρεκόρ συνεχίστηκαν αφού στις 17 Σεπτεμβρίου του 2019 και σε ηλικία 16 ετών και 321 ημερών βρέθηκε στην ενδεκάδα για το παιχνίδι με την Ντόρτμουντ και έγινε ο πιο νέος παίκτης στην ιστορία του συλλόγου που αγωνίσθηκε στο Champions League. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, σημείωσε και το πρώτο του τέρμα εναντίον της Ίντερ και είναι πλέον ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης.

Διεθνής καριέρα

Ο Ανσού Φατί επιθυμούσε να αγωνιστεί με τα χρώματα της χώρας στην οποία γεννήθηκε αλλά η ισπανική ομοσπονδία βλέποντας τα κατορθώματα του στο χορτάρι προχώρησε στην χορήγηση ιθαγένειας στον ποδοσφαιριστή. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2019 πήρε την ισπανική υπηκοότητα και κλήθηκε στην Κ21 της Ισπανών. Έκανε το ντεμπούτο του με την ομάδα στις 15 του Οκτώβρη στο παιχνίδι κόντρα στο Μαυροβούνιο.

Ο Ανσού Φατί δεν είναι το μόνο μέλος της οικογένειας που βρίσκεται στη Βαρκελώνη. Ο 21χρονος αδερφός του, Μπραχίμα, είναι δανεικός στο Καλαχόρα από τους Καταλανούς, ενώ ο μικρότερος γιος της οικογένειας βρίσκεται στην ομάδα νέων της La Masia παρέα με τον γιο του Λιονέλ Μέσι. 

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.