Αρης: Όσα ισχύουν για πιθανές πωλήσεις των Σάσα, Ροζ και Φετφατζίδη

Γιώργος Στράντζαλης14 Μαΐου 2020

Η πραγματικότητα ως προς το τι κινήσεις επιτρέπεται -και τι όχι - να κάνει ο Αρης μετά την απόφαση απαγόρευσης μεταγραφών που του επέβαλλε η FIFA, είναι κάπως διαφορετική απ’ αυτήν που αρχικά αναφέρονταν.

Από την άποψη ότι ναι μεν ο Αρης δεν επιτρέπεται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε εμπορική πράξη, είτε πρόκειται για απόκτηση ποδοσφαιριστή είτε για δανεισμό, είτε ακόμη και να προβιβάσει αθλητή από τα Τμήματα Υποδομής του, επιτρέπεται ωστόσο να προχωρήσει σε πώληση. Όπως φυσικά και σε επέκταση συμβολαίων πριν αυτά εκπνεύσουν, ήτοι πριν από τις 30 Ιουνίου.

Διευκρίνηση την οποία πήρε ο Άγγελος Χαριστέας, σε επικοινωνία που είχε με στελέχη της FIFA, αξιοποιώντας ένα μεγάλο του όπλο, αυτό των γνωριμιών που έχει στην Ευρωπαϊκή και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Ως προ το κομμάτι των επεκτάσεων (σσ έχει διαφορά το επεκτείνω από το ανανεώνω ένα συμβόλαιο), τα δεδομένα είναι γνωστά. Στις 30 Ιουνίου λήγουν 14 συμβόλαια και είναι προφανές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, οι Κιτρινόμαυροι θα αναγκαστούν να αλλάξουν πολιτική και να κάνουν δεύτερες σκέψεις για ορισμένους ποδοσφαιριστές, καθώς δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τη χρονική διάρκεια των νομικών διαδικασιών που θα ακολουθηθούν από τη στιγμή που θα γίνει η προσφυγή στο CAS. 

Δεδομένα ο Αρης αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μειονεκτική θέση και οι επικεφαλής καλούνται να πάρουν άμεσα αποφάσεις σε συγκεκριμένα διλήμματα. Όπως α) να τρέξουν τις διαδικασίες επί των επεκτάσεων συμβολαίων, προκειμένου να έχουν κατά κάποιο τρόπο ήσυχο το κεφάλι τους στο απευκταίο σενάριο; ή β) να παραμείνουν στο αρχικό τους πλάνο και να περιμένουν. Εκτιμώ, ότι η όποια απόφαση πάρουν θα είναι συνυφασμένη στο τώρα και όχι στο “βλέποντας και κάνοντας”.

Πάμε όμως στο κομμάτι των πωλήσεων, διότι αυτή τη στιγμή έχει μεγάλη αξία.

Το καλό σενάριο για τον Αρη είναι να υπερισχύσει η ελληνική νομοθεσία για να απαλλαγεί μια και καλή από τα βαρίδια του παρελθόντος για τα οποία δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη η τωρινή ιδιοκτησία. 

Το κακό σενάριο είναι να μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για την επίτευξη διακανονισμών με σκοπό τη σταδιακή καταβολή των ποσών που θα συμφωνηθούν, σε μια εποχή όπου όλες οι ομάδες διανύουν βαθιά οικονομική κρίση. Κι εδώ, στη δύσκολη συγκυρία, η προοπτική πώλησης ποδοσφαιριστών ενδεχομένως παίξει σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση εξεύρεσης οικονομικών πόρων. 

Από τη στιγμή που η FIFA δίνει το δικαίωμα στον Αρη να προχωρήσει (και) σε πωλήσεις είναι δεδομένο πως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να τεθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Πόσω μάλλον όταν υπάρχουν ποδοσφαιριστές οι οποίοι ούτως ή άλλως βρίσκονται στο μεταγραφικό ραντάρ άλλων ομάδων (κυρίως) του εξωτερικού. 

Η αναφορά γίνεται για τους Λούκας Σάσα, Λίντσεϊ Ροζ και Γιάννη Φετφατζίδη. Μία τριάδα αθλητών, που προφανώς συμπεριλαμβάνεται στον αγωνιστικό σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς, αλλά στην προοπτική μίας οικονομικά συμφέρουσας πρότασης ο Αρης δεν θα έλεγε “όχι”, λαμβάνοντας “βοήθεια” εκατομμυρίων, ακόμα και προς την κατεύθυνση διακανονισμού του χρέος της παλιάς εταιρίας προς τους πιστωτές.

Το συμβόλαιο του Λούκας Σάσα, ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι. Ο Βραζιλιάνος έχει ρήτρα αποδέσμευσης κοντά στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα και 600 χιλιάδες για το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει πως όποια ομάδα θέλει να τον αποκτήσει πρέπει να καταβάλει στον Αρη τα συγκεκριμένα ποσά. Δημοσιεύματα από την Αθήνα, εφημερίδων φίλα προσκείμενες στον Ολυμπιακό, αναφέρουν ότι ο παίκτης βρίσκεται στο ραντάρ του Πέδρο Μαρτίνς.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τον Λίντσεϊ Ροζ. Για τον Γάλλο εκφράστηκε ενδιαφέρον, χωρίς να κατατεθεί επίσημη πρόταση, από τον Ερυθρό Αστέρα και την Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Ενώ στο προσκήνιο έρχεται και ο Ολυμπιακός. Το συμβόλαιο του Ροζ λήγει το 2022, με τον Αρη να έχει κοστολογήσει τον παίκτη στο 1 εκ. ευρώ. Είναι δεδομένο πως εφόσον φτάσει πρόταση στα γραφεία, θα ζητηθεί.

Στην περίπτωση του Γιάννη Φετφατζίδη, οι κιτρινόμαυροι επίσης περιμένουν ότι σύντομα θα φτάσει πρόταση. Ο διεθνής επιθετικός δένεται με συμβόλαιο μέχρι το 2021, που σημαίνει πως στην προοπτική να τεθεί ζήτημα πώλησής του το οικονομικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο τόσο από τον Σάσα, όσο και από τον Ροζ. 

Πρόσφατα φημολογήθηκε ότι υπάρχει ενδιαφέρον εκ νέου από τα Εμιράτα, δίχως όμως να φτάσει πρόταση. Βέβαια, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια ρήτρα είναι καθαρά και θέμα απόφασης του ποδοσφαιριστή.

Πλέον, όμως, είναι ευνόητο ότι ο Αρης θα αλλάξει την πολιτική του και στο ζήτημα των πιθανών πωλήσεων, όχι μόνο στις ανανεώσεις συμβολαίων. Ακόμα κι αν τίθεται θέμα αποδυνάμωσης του ρόστερ, χωρίς να γνωρίζει κανείς για την ώρα το αν θα έχει το δικαίωμα μεταγραφών μετά την εκδίκαση της υπόθεσής του στο CAS. Αυτό βέβαια σημαίνει πως εκ πρώτης οι κιτρινόμαυροι θα κοιτάξουν να κλείσουν όσο το δυνατόν συντομότερα με το θέμα της επέκτασης συγκεκριμένων συμβολαίων κι εφόσον φτάσει κάποια επίσημη πρόταση, τότε το πιθανότερο είναι να τεθεί σοβαρά στο τραπέζι.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.