Ανατροπή στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες: «Είναι παράνομη»

Metrosport Team03 Οκτωβρίου 2022

Σαν «βόμβα» έπεσε η είδηση της απόρριψης της συμφωνίας που υπέγραψε την Τετάρτη με την Τουρκία η λιβυκή κυβέρνηση για τους υδρογονάνθρακες.

Πιο συγκεκριμένα, το σώμα του κοινοβουλίου της Λιβύης κατήγγειλε ως παράνομη - πριν λίγη ώρα - τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την εξουσιοδότησή του για να κλείνει διεθνείς συμφωνίες.

Ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ χαρακτηρίζει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με την Τουρκία "παράνομη" και σημειώνει ότι η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, της οποίας η θητεία είχε λήξει, δεν είναι εξουσιοδοτημένη για να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, σημειώνεται σε σχετικό tweet.

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά την κυοφορούμενη συμφωνία

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα - σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ μέσω twitter - υπογράφηκαν «Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων».

Από την πλευρά της η Αθήνα παρακολουθεί στενά τη φερόμενη ως κυοφορούμενη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

Όπως μάλιστα σημειώνουν διπλωματικές, θα γίνει κι επίσημη τοποθέτηση από το ΥΠΕΞ - εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο, τονίζουν χαρακτηριστικά.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.