Αναστάσιος Παυλίδης (International master) : «Το σκάκι μόνο καλό έχει να δώσει»

Χρήστος Νάσκας10 Απριλίου 2024

Από επτά χρονών παιδεύει το μυαλό του πάνω από μια σκακιέρα δίνοντας αγώνες. Σήμερα, στα 33 έχει ήδη ένα… κατεβατό επιτυχιών κατακτώντας τίτλους και επιτυχίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναστάσιος Παυλίδης, international master στο σκάκι.

Αγάπησε το σκάκι από πολύ μικρός και όπως λέει στο metrosport.gr αυτή η επιλογή του τον δικαίωσε ποικιλοτρόπως.

«Το σκάκι μόνο καλό έχει να δώσει και στους μικρούς και στους μεγάλους, δεν παίζει ρόλο η ηλικία» λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί στη συνέντευξη που ακολουθεί τα γιατί. Ο Αναστάσιος Παυλίδης μιλάει στο metrosport.gr για τη στήριξη των γονιών του να ασχοληθεί με το σκάκι, το πως τον βοήθησε σε πολλούς τομείς της ζωής του η ενασχόλησή του με αυτό. Εξηγεί τι χρειάζεται για να μπορέσει κάποιος να γνωρίσει και να αγαπήσει τοσκάκι ενώ αναφέρεται και στην αξία του αθλήματος σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά.

-Πότε ξεκίνησε η σχέση σου με το σκάκι;

«Ήμουν περίπου επτά χρονών όταν ο πατέρας μου μας έμαθε να παίζουμε μαζί με τη μικρή μου αδερφή, μας έμαθε τις κινήσεις. Επειδή μας άρεσε πάρα πολύ του είπα να μας γράψει στον σύλλογο, στον Σκακιστικό Όμιλο Πολίχνης. Ασχολούμασταν πάρα πολύ, μετά το σχολείο η επόμενη ασχολία μας ήταν το σκάκι. Ήρθαν οι πρώτες επιτυχίες και μας στήριξαν πάρα πολύ οι γονείς μας. Μετά ήρθε το πρώτο πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα που κέρδισε η αδερφή μου η Κατερίνα ξεκινήσαμε προπονήσεις με τον προπονητή στον σύλλογο. Μετά και με προπονητή στο σπίτι, εξασκούμασταν, διαβάζαμε, κάναμε αγώνες και έτσι έγινε τρόπος ζωής για περίπου 26 χρόνια. Και για εμένα και για την Κατερίνα, που είναι 13 χρόνια στην εθνική ομάδα, είναι η πιο παλιά».

«Πνευματικό άθλημα το σκάκι, θέλει υπομονή και επιμονή»

-Γιατί το σκάκι; Δεν είναι ομαδικό άθλημα και έχει άλλο βαθμό δυσκολίας

«Η αλήθεια είναι ότι είναι ατομικό άθλημα και κυρίως πνευματικό. Δεν χρειάζεται τόσο σωματική δύναμη και εξάσκηση. Κυρίως στο μυαλό, όταν προπονούμαστε, διαβάζουμε, λύνουμε ασκήσεις. Το σκάκι όσον αφορά τις διαφορές με τα άλλα αθλήματα είναι εύκολο να το παίξεις. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια σκακιέρα και τα κομμάτια. Κάποιος να σου έχει μάθει τους κανόνες και μετά παίζεις. Δεν είναι δύσκολο να παίξεις. Και μόνο με τη χαρά του παιχνιδιού ή ότι μαθαίνεις μόνος σου ή ότι λάθος κάνεις να το διαχειρίζεσαι εσύ. Ότι για την ήττα δεν ευθύνεται κάποιος άλλος, ο διαιτητής, ο κριτής. Είσαι εσύ. Το ότι παίζουμε με χρόνο σκέψης και μαθαίνεις ότι μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πρέπει να κάνεις κινήσεις, να κάνεις υπομονή, επιμονή. Να καταστρώνεις πάντα ένα σχέδιο ακόμη και αν δεν είναι καλό το σχέδιο. 

Αν παίζεις χωρίς σχέδιο το πιο πιθανό είναι να χάσεις και να μην καταφέρεις κάτι.Το σκάκι έχει να προσφέρει πάρα πολλά, ειδικά στα νέα παιδιά. Εγώ από τα 26 χρόνια που ασχολούμαι με το σκάκι με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στον τρόπο αντίληψης. Το βλέπω στη δουλειά μου, στις σπουδές και γενικότερα στην καθημερινότητά μου γιατί σε μαθαίνει ότι έχεις επιλογές, ότι πρέπει να κάνεις κάποιες επιλογές. Άλλοτε να είναι θετικές και άλλες φορές να μην είναι τόσο καλές, ωστόσο μαθαίνεις πως κάθε φορά πρέπει να προχωράς».

«Να μην πιέζονται τα παιδιά για να γίνουν πρωταθλητές»

-Θα σύστηνες ανεπιφύλακτα, ειδικά σε ένα παιδί, να ασχοληθεί κάποιος με το σκάκι;

«Για το σκάκι δεν είναι ποτέ αργά. Πρόσφατα είχα δει σε ένα τουρνουά στην Ισπανία ένα παιδάκι 4 χρονών να παίζει με έναν άνθρωπο 102 χρονών. Είχαν τέτοια διαφορά που δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει σε άλλο άθλημα αυτό. Θεωρώ ειδικά για τα παιδιά πως προσφέρει μόνο καλά. Απλά δεν είμαι υπέρ του να πιέζονται τα παιδιά για να κάνουν πρωταθλητισμό. Αυτό μπορεί να έρθει και μόνο του, όπως ήρθε και με εμάς. Επειδή θέλαμε και ασχοληθήκαμε. Μόνο καλό κάνει το σκάκι στα παιδιά και έχουν γίνει και πολλές έρευνες παγκοσμίως που λένε πως βοηθάει στο μαθηματικά, στη γεωμετρία και γενικά στις θετικές επιστήμες. Και φυσικά στον τρόπο σκέψης τους γενικότερα».

- Αν θα μπορούσαμε να το πούμε, ποια είναι καλή ηλικία για ένα παιδί να ξεκινήσει;

«Νομίζω από 4-5 χρονών θα έχει την αντίληψη να καταλαβαίνει και το κάθε κομμάτι και τη λειτουργία του. Οπότε θα μπορέσει σιγά σιγά να ξεκινήσει να παίζει».

Η προετοιμασία, οι αναλύσεις των αγώνων και οι στιγμές που ξεχωρίζει


-Έχεις καταφέρει πάρα πολλά στο σκάκι. Πώς προετοιμάζεται ένας αθλητής αυτού του επιπέδου, τι χρειάζεται;

«Εξαρτάται από το επίπεδο και την ικανότητα του αντιπάλου. Το δικό μου επίπεδο για την Ελλάδα είναι αρκετά υψηλό, λίγο πριν την εθνική και χρειάζεται ώρες προπόνησης τη μέρα. Κυρίως στον υπολογιστή, σε σκακιστικές βάσεις δεδομένων όπου εκεί υπάρχουν εκατομμύρια αγώνες. Είναι επίσης η ατομική προετοιμασία που μπορώ να κάνω εγώ, να λύνω ασκήσεις, που έχουν κάποιο τρόπο λύσης κάποιου προβλήματος με ένα συνδυασμό κινήσεων ή να βλέπουμε στρατηγικές ιδέες. Αλλά υπάρχει και αυτό που λέμε στο μπάσκετ, το σκάουτινγκ. Δηλαδή προετοιμασία για τον αντίπαλο που θα παίξω. Παίζω π.χ. με την Κατερίνα Παυλίδου και βλέπω πως έχω 1000 αγώνες της στη σκακιστική βάση δεδομένων. Κάθομαι λοιπόν και μελετάω αυτούς του αγώνες, βλέπω τα υπέρ και τα κατά και καταστρώνω ένα σχέδιο ώστε να προσπαθήσω να βγω καλύτερος πριν καν κάτσουμε να παίξουμε. Να έχω κάνει όλη αυτή την προετοιμασία των κινήσεων, γιατί κάθε παρτίδα χωρίζεται σε αρχή, μέση, τέλος. Δίνουμε πολύ βάση στο άνοιγμα, στις πρώτες κινήσεις».

-Στο σκάκι, όπως λένε, δεν συγχωρούνται και τα λάθη

«Στο πολύ υψηλό επίπεδο, ούτε λάθος. Και μόνο μια ανακρίβεια να κάνεις μπορεί να είναι αρκετή για να χάσεις τον αγώνα».

-Πώς αισθάνεσαι με όλες αυτές τις επιτυχίες που έχεις κατακτήσει;

«Το σκάκι είναι στη ζωή μου, 26 χρόνια ασχολούμαι με αυτό. Σίγουρα είναι μεγάλη χαρά το να φέρνεις διακρίσεις γιατί είναι και η προσπάθεια που καταβάλλεις. Χαίρονται φυσικά και οι γονείς μου, που όλα αυτά τα χρόνια μας στήριξαν, χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα. Είναι η χαρά για την Ελλάδα, είναι η χαρά για τους φίλους που ξέρω και από το Δημοτικό. Τους λέω πως γνωρίζω από το σκάκι μια σταγόνα στον ωκεανό και με πειράζουν για αυτό. Είναι και οι συνάδελφοι που χαίρονται. Χωρίς αγώνα τίποτα δεν καταφέρνεις, θυσιάσαμε πολλά πράγματα».

-Ποιες στιγμές θα ξεχώριζες;

«Ωραίες στιγμές είναι πάρα πολλές γιατί οι φίλοι που έχουμε κάνει σε όλο τον κόσμο και τα μέρη που έχουμε δει νομίζω πως είναι κάτι το ανεκτίμητο. Σαν επιτυχίες αυτή που είναι χαραγμένη στο μυαλό μου είναι αυτή του 2007 που είχα βγει πέμπτος στην Ευρώπη ανάμεσα σε 85 αθλητές, που με βάση τη δυναμικότητα ήμουν το νούμερο 41. Ήταν από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιτυχίες. Μια στιγμή που δεν ήθελα να θυμάμαι, αλλά ακόμη και από αυτή έχεις να πάρεις πράγματα, ακόμη και από τις ήττες είναι η εξής:

Συμμετείχα για δεύτερη φορά στο πανελλήνιο, ήταν το 2002, και έπαιζα με ένα φίλο μου. Προηγούμουν και μου αρκούσε και η ισοπαλία για να βγω πρώτος. Και έλεγα , εντάξει, θα θέλει και αυτός να βγούμε ισοπαλία, θα παίξω πιο παθητικά, αυτός θα βγει τρίτος κι εγώ πρώτος. Δεν έπαιξα καλά και έχασα, είχα στεναχωρηθεί και κλάψει, ήμουν μικρός τότε. Αλλά μου έγινε μεγάλο μάθημα ότι όταν παίζεις πρέπει να παίζεις για να νικάς, ακόμη και όταν αυτό είναι με τον αδερφό σου ή την αδερφή σου».

-Υπάρχει περίπτωση να θυμάσαι πόσους αγώνες έχεις δώσει;

«Αγώνες με κανονικό χρόνο σκέψης υπολογίζω να έχω παίξει πάνω από 1.000-1.200, Μόνο 700 έχω καταγεγραμμένους από το 2007 και μετά που ξεκίνησα μόνος μου να καταγράφω όλους τους αγώνες. Κάθε φορά που τελειώνει ένας αγώνας αναλύουμε με τον αντίπαλο τι σκέψεις έκανε ο καθένας, κάθε κίνηση, τι θα μπορούσαμε να παίξουμε. Και αυτό το κάνουμε μόνοι μας και έχει πάρα πολλά να μας δώσει, αν θα μπορούσαμε π.χ. να διαλέξουμε μια διαφορετική κίνηση, ένα διαφορετικό μονοπάτι. Όλο αυτό μας βοηθάει για να γίνουμε καλύτεροι. Η ανάλυση του αγώνα, μας βοηθάει πάρα πολύ. Όπως και ανάλυση καλών παικτών, βλέπεις τις τακτικές τους, τον τρόπο σκέψης τους. Υπάρχει μια αίθουσα αναλύσεων και πηγαίνουμε εκεί μετά από κάθε αγώνα και κάνουμε ανάλυση με τον αντίπαλο την παρτίδα. Και μετά πηγαίνουμε και μόνοι μας. Μια παρτίδα μπορεί να την αναλύεις για ώρες».

-Στην Ελλάδα υπάρχει ανάπτυξη του αθλήματος;

«Υπάρχει ανάπτυξη και έρχονται διακρίσεις στις πιο μικρές κατηγορίες. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι πως αυτό ισχύει μέχρι τα 18. Μετά που έρχονται οι σπουδές ή πρέπει να βγεις στον χώρο εργασίας αλλάζουν. Δεν υπάρχουν τα κίνητρα για να πεις θα ζήσεις επαγγελματικά από αυτό, έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο συναγωνισμός στο σκάκι παγκοσμίως».

-Σκάκι και σχολείο

«Μου αρέσει πάρα πολύ να μιλάω στα παιδιά, είναι η ελπίδα μας. Με στέλνει η ομοσπονδία να μιλάω στα παιδιά σε σχολεία και πιστεύω πως είναι σημαντικό όταν προσπαθώ να τους μεταδώσω κάτι που θεωρώ όμορφο».

-Τα παιδιά πως το αντιμετωπίζουν;

«Την τελευταία φορά που πήγα σε ένα σχολείο στην Αθήνα έλεγαν τα παιδιά να φέρουν σκακιέρα να παίζουν στο διάλειμμα. Τους είχα μιλήσει περίπου τρεις ώρες και τους έδειξα τους βασικούς κανόνες. Νομίζω και οι δάσκαλοί τους χαίρονται. Γενικά τα παιδιά το αντιμετωπίζουν θετικά. Άλλωστε το σκάκι μην ξεχνάμε πως είναι ένα από τα πιο καθαρά αθλήματα».


Οι επιτυχίες του Αναστάσιου Παυλίδη σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο


Πανελλήνια πρωταθλήματα ατομικά

* ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑ∆ΑΣ στα ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΠΑΙ∆ΩΝ – ΠΑΜΠΑΙ∆ΩΝ τα έτη 2003 - 2004 - 2005 –2006

• ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑ∆ΑΣ στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

ΝΕΩΝ ΑΝ∆ΡΩΝ /20το 2010

• ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑ∆ΑΣ στα ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ–ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ τα έτη 2001-2002-2003

-2005 – 2006

• 2η θέση στο 15ο Πανελλήνιο Ατοµικό Πρωτάθληµα Rapid το 2020

• 2ηθέση στο1ο ∆ιαδικτυακό Πανελλήνιο Ατοµικό Πρωτάθληµα Γρήγορου

Σκακιού (Blitz ) το 2021

Πανελλήνια πρωταθλήματα ομαδικά

• Πρωταθλητές Ελλάδος 2006 στο 35ο ΟΜΑ∆ΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Α΄ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ µε τον Α.Ο. ΚΥ∆ΩΝΑ Χανίων

• Πρωταθλητές Ελλάδος 2006 στο 20ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑ∆ΙΚΟ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ µε τον Α.Ο.ΚΥ∆ΩΝΑ Χανίων

Παγκόσμια, πανευρωπαϊκά και μεσογειακά πρωταθλήματα

• 2ος στο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ 2009 στα Χανιά

• 3ος στα ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ το 2013 και το 2015 στη Βηρυτό

του Λιβάνου

• 5ος στο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙ∆ΩΝ /16 στο Σίµπενικ της

Κροατίας το 2007

• 15ος στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙ∆ΩΝ /16 στο Batumi της

Γεωργίας το 2006

• 13ος στο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ /18 στο Herceg Novi

του Μαυροβουνίου το 2008

• 19ος στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ /18 στο VungTau του

Βιετνάµ το 2008 , όπου είχε την τιµή να είναι σηµαιοφόρος της εθνικής αποστολής

Επιτυχίες σε διεθνή τουρνουά και διοργανώσεις

• «Summer Cup» 2009 (2η θέση)

• «Μέγας Αλέξανδρος» 2011(2η θέση)

• «6ο Άρτεµις Cup» 2014 (1η θέση)

• «35ο Crespi Memorial» 2014(3η θέση)

• «18ο ∆.Τ. Ηρακλείου» 2016(1η θέση)

• «28ο ∆.Τ. Νίκαιας Τιµή στην Εθνική Αντίσταση» 2021-Νίκαια (2η θέση)

• 2ος στους διεθνείς σκακιστικούς αγώνες «3rd World Company Sport

Games» που διοργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισµός Εργασιακής Άθλησης &

Υγείας το 2021 στην Αθήνα.

Πρωταθλήματα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

• Πρωταθλητής Ενόπλων ∆υνάµεων και Σωµάτων Ασφαλείας το 2015, το

2017,2022 και 2023, 2ος το 2016

* Πρωταθλητής στο 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκακιού που διοργάνωσε η

Αθλητική Ένωση Αστυνοµικών Ελλάδος

• Πρωταθλητής Παραγωγικών Σχολών Ενόπλων ∆υνάµεων και Σωµάτων

Ασφαλείας το 2019

• Πρωταθλητής (1η θέση στην ατοµική κατάταξη) στο 29ο Πρωτάθληµα του

N.A.T.O. και 3η οµαδική θέση µε την αντιπροσωπευτική Εθνική Οµάδα Ε.∆ .&

Σ.Α το 2018 στο Τέξας των Η.Π.Α.

• 3η οµαδική θέση µε την αντιπροσωπευτική Εθνική Οµάδα Ε.∆. & Σ.Α στο

30ο Πρωτάθληµα του N.A.T.O. το 2019 στο Βερολίνο της Γερµανίας

• 2η οµαδική θέση µε την αντιπροσωπευτική Εθνική Οµάδα Ε.∆. & Σ.Α στο

31ο Πρωτάθληµα του N.A.T.O. το 2021 στο Blankenberge του Βελγίου

• Πρωταθλητές µε την αντιπροσωπευτική Εθνική Οµάδα Ε.∆.&Σ.Α και 2η

θέση στην ατοµική κατάταξη, στο 32ο Πρωτάθληµα του N.A.T.O. τ ο 2022

στο Tartu της Εσθονίας

• 2η οµαδική θέση µε την αντιπροσωπευτική Εθνική Οµάδα Ε.∆. & Σ.Α και

2η θέση στην ατοµική κατάταξη,στο33ο Πρωτάθληµα του N.A.T.O.το 2023

στο Portoroz της Σλοβενίας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.