Ανακύκλωση: Η Ελλάδα «θάβει» το 80% των απορριμμάτων της. -Τέλος ταφής θα πληρώνουν οι ΟΤΑ

Metrosport Team10 Νοεμβρίου 2020

Την εφαρμογή τέλους ταφής για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι-Περιφέρειες), ύψους 15 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων, από αρχές του 2021, την θέσπιση της αρχής «Πληρώνω όσο Πετάω» καθώς και την επιστροφή χρημάτων στους πολίτες για την ανακύκλωση συσκευασιών μέσω χαμηλότερων δημοτικών τελών, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανακύκλωση.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασίας με την εφαρμογή 4 διακριτών ρευμάτων για πλαστικό γυαλί, χαρτί και μέταλλο αλλά και την μετακύλιση των ευρωπαϊκών προστίμων στους ΟΤΑ και τις επιχειρήσεις που φέρνουν την ευθύνη της καταδίκης.

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της ΕΕ με το ποσοστό ανακύκλωσης να ανέρχεται στο 20% των αστικών αποβλήτων και να φτάνει το 80% το ποσοστό ταφής των απορριμμάτων.

Στόχος είναι η ανακύκλωση να ανέβει στο 55% των αστικών αποβλήτων έως 2025 και στο 65% έως το 2035 και κάτω από 10% η υγειονομική ταφή έως το 2030.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει:

-Την εφαρμογή τέλους ταφής αποβλήτων 15 ευρώ ανά τόνο από τις αρχές του 2021, το οποίο θα αυξάνεται κατά 5 ευρώ και θα φτάσει έως τα 35 ευρώ τον τόνο για τους χώρους υγειονομικής ταφής. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο... σέρνεται από το 2012.


-Σε εφαρμογή μπαίνει και η αρχή «Πληρώνω όσο πετάω», βάσει της οποίας οι δήμοι θα μπορούν να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όσους πολίτες παράγουν λιγότερα απόβλητα ή ανακυκλώνουν περισσότερο. Το ύψος και η μέθοδος επιβολής καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε δημοτικού συμβουλίου.




Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.