Ανάγκες και προτεραιότητες

Γιώργος Στράντζαλης17 Μαΐου 2023

Ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα προανήγγειλε καλοκαίρι αλλαγών στον Αρη με την αναφορά του ότι θ’ αλλάξει τουλάχιστον το 1/3 του φετινού ρόστερ. Το “ξεκαθάρισμα” θα γίνει σε όλα τα επίπεδα του ρόστερ και είναι ολοφάνερο ότι από τα συμβόλαια που λήγουν, πλην του Χριστοδουλόπουλου ο οποίος έχει συμφωνήσει ήδη για την παραμονή του, πρόθεση της διοίκησης είναι να κρατήσει μόνο δύο: τον Λούκας Ρουπ και τον Μάριο Σιαμπάνη.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στους ποδοσφαιριστές που έχουν συμβόλαιο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι και το μέλλον τους στην ομάδα είναι βέβαιο. Αντιθέτως, φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί η δρομολόγηση ριζοσπαστικών αλλαγών και το καλοκαίρι προμηνύεται έντονο για τον Αρη.

Στις προγραμματικές δηλώσεις του ο αθλητικός διευθυντής απέφυγε γενικώς την ονοματολογία, πλην της περίπτωσης του Αμπουμπακάρ Καμαρά για τον οποίον ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει χρήση του ειδικού όρου, που υπήρχε στη συμφωνία με τον Ολυμπιακό, γιατί δεν υπολογίζεται. Ωστόσο, γίνεται αντιληπτό ότι αλλαγές θα υπάρξουν σε όλες τις γραμμές και ήδη τέθηκαν προτεραιότητες. Αν και στη διάρκεια μιας μεταγραφικής περιόδου, τα περί προτεραιοτήτων δεν ξεφεύγουν από τη σφαίρα της θεωρίας γιατί κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την εξέλιξη μιας μεταγραφικής υπόθεσης. Ειδικά στη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε, όπου οι περισσότερες υποθέσεις είναι ακόμη σε πρώιμο διάστημα διαπραγματεύσεων.

Ο “άσσος” και η άμυνα

Η ενίσχυση στη θέση του τερματοφύλακα θα εξαρτηθεί (κυρίως) από τον τρόπο που θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις με τον Μάριο Σιαμπάνη για την ανανέωση του συμβολαίου του. Επίσης, ο Αρης ψάχνει και την προσθήκη -με μεταγραφή - ενός νεαρού ταλαντούχου τερματοφύλακα για να πλαισιώσει την πρώτη “δυάδα”, αφού ο Καρακασίδης θα συνεχίσει στον Παναθηναϊκό.

Με όλους τους ποδοσφαιριστές, που στελέχωσαν τη φετινή χρονιά, την αμυντική γραμμή να έχουν συμβόλαιο ο Αρης θα μπορούσε να αισθάνεται ασφαλής. Το πιθανότερο ωστόσο είναι να χρειαστεί τουλάχιστον τρεις προσθήκες. Οι Οντουμπάτζο και Ενκουλού ανήκουν στην κατηγορία των “αμφίβολων” καθώς ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για την παραμονή τους. Αντιθέτως, Εμπακατά, Μαζικού, Πίρσμαν, Μπράμπετς και Φαμπιάνο είναι η “βάση”, πάντα με τον αστερίσκο ότι μπορεί να προκύψει αποχώρηση. Για τον Φαμπιάνο άλλωστε ο Παλίκουτσα πρόσφατα παραδέχτηκε ότι τον περασμένο Ιανουάριο δέχτηκε προτάσεις.

Η ενίσχυση του δεξιού άκρου της άμυνας και της θέσης του στόπερ αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες στον μεταγραφικό σχεδιασμό, με την ανάγκη δημιουργίας βάθους στο ρόστερ να αντλείται μέσα από τη φετινή σεζόν, όπου ο Αρης βρέθηκε σε σημείο να “ψάχνει” να βάλει δεύτερο στόπερ.

“Χτίζει” τον άξονα στον Νταρίντα

Στη μεσαία γραμμή οι αποχωρήσεις των Μπριάν Νταμπό και Πίτερ Ετέμπο είναι δεδομένες. Ο πρώτος έχασε κάθε πιθανότητα παραμονής του μετά το πειθαρχικό παράπτωμα πριν τον αγώνα με την ΑΕΚ, ενώ ο δεύτερος θα αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του έπειτα από την ολοκλήρωση του δανεισμού του από τη Στόουκ Σίτι. Ο Ντουκουρέ έχει συμβόλαιο αλλά υπάρχει πρόθεση αποδέσμευσής του, ενώ με τον Ρουπ είναι σε ανοικτή γραμμή για ανανεώση. Ως εκ τούτου, ο Αρης με τον Μάνου Γκαρθία και τον Βλαντιμίρ Νταρίντα πάνω στον οποίον θέλει να “χτίσει” τη νέα ομάδα. 

Ο Τσέχος στο δεύτερο μισό της σεζόν αποτέλεσε εκ των κομβικών παικτών στο πλάνο του προπονητή, έχει ηγετικά χαρακτηριστικά και μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά του Παλίκουτσα… για “20 Νταρίντα” που ψάχνει. Στον κεντρικό άξονα οι Κιτρινόμαυροι θα κινηθούν για τουλάχιστον τρεις κινήσεις πριν από την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων, εκ των οποίων ένας ή δύο χαφ με περισσότερο αμυντικά χαρακτηριστικά.

Φτιάχνει επίθεση από την αρχή

Κρίνοντας από τις προγραμματικές δηλώσεις του Ρόμπερτ Παλίκουτσα αυτή τη στιγμή είναι δεδομένες οι αποχωρήσεις πέντε ποδοσφαιριστών από την επιθετική γραμμή. Αριθμός που μπορεί να αυξηθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι Κιτρινόμαυροι θα φτιάξουν επίθεση… από την αρχή, με την προσθήκη δύο επιθετικών και τουλάχιστον τριών ακραίων. Προφανώς, η εξέλιξη της υπόθεσης πώλησης του Λουίς Πάλμα αποτελεί ένα βασικό κριτήριο και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό, τόσο την αξία των επιλογών που θα γίνουν όσο και τον αριθμό. Συμβόλαιο εκτός του Ονδουριανού έχει ο Ματέο Γκαρσία και για την ώρα υπολογίζεται ενόψει της έναρξης της προετοιμασίας, ενώ έχει προαναγγελθεί η παραμονή του Χριστοδουλόπουλου.

Στην κορυφή της επίθεσης ο Καμαρά δεν υπολογίζεται, ενώ ο Άντρε Γκρέι έχει συμβόλαιο αλλά η θέση του στο ρόστερ της επόμενης σεζόν δεν είναι σίγουρη καθώς υπάρχουν αμφιβολίες. Ο Τζαμαϊκανός έχει συμβόλαιο έως το 2026 και εκτιμάται ότι η προσφορά του δεν ανταποκρίνεται στο ύψος των ετήσιων απολαβών του (600.000 ευρώ) και ως εκ τούτου υπάρχει πρόθεση συζήτησης μαζί του. Στα επιθετικά άκρα ο Αρης “αδειάζει”, υπό την έννοια ότι: ο δανεισμός του Καμάτσο από την Σπόρτινγκ ολοκληρώθηκε, ενώ με τον Ιτούρμπε, το συμβόλαιο του οποίου ολοκληρώνεται (τυπικά) 30 Ιουνίου, δεν έχει γίνει η παραμονή κουβέντα. Και μάλλον δεν θα γίνει. Παράλληλα, στο τέλος του μήνα θα ενεργοποιηθούν δύο πρόωρες λύσεις συμβολαίων καθώς είναι δρομολογημένες οι υποθέσεις των Ζερβίνιο, Χαΐροβιτς.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.