Αναδιάρθρωση: Ποιοι θέλουν και ποιοι όχι

Βασίλης Βλαχόπουλος10 Φεβρουαρίου 2020

Ας αρχίσουμε με τα πραγματικά δεδομένα. Αν Άρης και ΠΑΟΚ δεν διέτρεχαν κίνδυνου υποβιβασμού, ζήτημα αναδιάρθρωσης του Πρωταθλήματος δεν θα υπήρχε. Συζητιέται στους κύκλους του μπάσκετ καθώς στην περίπτωση «απώλειας» των δύο ισχυρών της Θεσσαλονίκης, αυτομάτως θα χάσει εμπορικότητα η Basketleague.

Υπάρχει επίσης κι ένα ακόμη δεδομένο. Όλα όσα συνέβησαν στο τέλος της περασμένης αγωνιστικής περιόδου ούτως ώστε να καλυφθούν οι αποφάσεις που έλαβαν τότε οι Ολυμπιακός (αποχώρηση από το Πρωτάθλημα) και Παναθηναϊκός (δεν κατέβηκε να αγωνιστεί απέναντι στην Κύμη) διαμορφώνοντας το σκηνικό του υποβιβασμού. Τότε, οι ομάδες «ευλόγησαν» με τις ψήφους τους την αλλαγή στην προκήρυξη του Πρωταθλήματος, δείχνοντας ό,τι, όταν θέλουν μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα. Πάμε στο σήμερα…

Οι συσχετισμοί δυνάμεων

Οι δύο μεγάλοι της Θεσσαλονίκης ασχολήθηκαν με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης, το έθεσαν στον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλη Γαλατσόπουλο. Ο τελευταίος αντιλαμβάνεται ότι σε περίπτωση απώλειας των Άρη και ΠΑΟΚ από το Πρωτάθλημα και με τον Ολυμπιακό να μη σκοπεύει να επιστρέψει (σ. σ. ακόμη κι αν εξασφαλίσει την άνοδό του, θα διατηρήσει την αναπτυξιακή ομάδα, αν κι εφόσον αποφασίσει να αγωνιστεί), ουσιαστικά θα κληθεί να διαπραγματευτεί ένα… κάρο άχυρα. Γιατί η απώλεια εμπορικότητας θα είναι σε όλους τους τομείς. Τηλεοπτικά δικαιώματα, σε επίπεδα χορηγών κλπ.

Η δέσμευση του προέδρου του ΕΣΑΚΕ είναι να θέσει το θέμα μετά το ΕΚΟ ALL STAR GAME. Παράλληλα, έγινε προεργασία σχετικά με τις απόψεις των ομάδων ή μάλλον, αυτών που έχουν… δύναμη εντός του δ. σ. Μέχρι στιγμής, ο Παναθηναϊκός δεν έχει ασχοληθεί. Κρίνοντας από την πρόσφατη σφοδρή επίθεση της ΑΕΚ στο πρόσωπο του Γιώργου Βασιλακόπουλου, φαίνεται ότι η τελευταία έχει συμμαχήσει με τον Προμηθέα Πατρών του οποίου ο ιδιοκτήτης, Βαγγέλης Λιόλιος, είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΕΟΚ και θα είναι αντίθετος της παράταξης που θα δημιουργηθεί με τις ευλογίες του νυν προέδρου της ΕΟΚ. Ωστόσο, ο κ. Λιόλιος είχε προτείνει τη συρρίκνωση του Πρωταθλήματος και τη μείωση των ομάδων σε «12». Αυτό είπε σε παράγοντες άλλων ομάδων. Δηλαδή, ό,τι δεν μπορεί να κάνει στροφή 180ο μοιρών.

Ο ρόλος της κυβέρνησης

Το ζήτημα είναι όμως και κυβερνητικό. Για να φτάσουμε στο σημείο της αναδιάρθρωσης, θα πρέπει πρώτα να διαφοροποιηθεί ο νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι καθώς ο τωρινός αναφέρει ότι ο 13ος και 14ος της Basketleague, με τη λήξη της κανονικής διάρκειας, αυτομάτως πάνω στις τελευταίες θέσεις του Πρωταθλήματος της Α2. Δεύτερο ζήτημα, είναι να συμφωνήσουν οι ομάδες, δηλαδή να εξασφαλιστεί πλειοψηφία στην ψηφοφορία που θα γίνει. Προς αυτήν την κατεύθυνση κι εκτός των άμεσα ενδιαφερομένων (αυτών δηλαδή που κινδυνεύουν με υποβιβασμό), σημαντικό ρόλο θα παίξει η στάση των Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και Προμηθέα Πατρών. Αφήνουμε τελευταία την ΕΟΚ γιατί στις επαφές που προηγήθηκαν, από την ομοσπονδία διευκρινίστηκε ότι εφόσον ληφθεί απόφαση για αναδιάρθρωση, αυτή θα την «ευλογήσει». 

Καταλήγοντας, η ψηφοφορία εντός του ΕΣΑΚΕ θα δείξει, αν υφίσταται ζήτημα αναδιάρθρωσης. Οι ομάδες ξέρουν ότι στην περίπτωση απώλειας Άρη και ΠΑΟΚ, τα τηλεοπτικά θα μειωθούν γιατί η Δημόσια Τηλεόραση δεν έχει σκοπό να διατηρήσει το σημερινό ποσό για ένα Πρωτάθλημα το οποίο θα στερείται εμπορικότητας. Πολλώ δεν μάλλον από τη στιγμή που η Κυβέρνηση επιδιώκει την απεμπλοκή της ΕΡΤ από το… γαϊτανάκι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.