«Αν θέλουμε τον τίτλο, θα πρέπει να σκοράρουμε περισσότερο, είναι ο... τύπος μου ο Μπάμπα»

Metrosport Team15 Ιουλίου 2023

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΩΤΟ, ΓΙΩΡΓΟ ΖΑΪΡΗ


Θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει και αθόρυβο. Σίγουρα είναι από τους πλέον «μετρημένους», σε δηλώσεις και συμπεριφορά παίκτες που έχουν περάσει από τον ΠΑΟΚ, φροντίζοντας όταν «μιλάει» να το κάνει με το… γλυκό αριστερό πόδι του και τις σέντρες ακριβείας που βγάζει. 

Η πρώτη του σεζόν στον Δικέφαλο είχε θετικό πρόσημο, αλλά σίγουρα μπορούσε να πετύχει και κάτι παραπάνω και το παραδέχεται και στην συνέντευξη που έδωσε από το Τέχελεν της Ολλανδίας στους απεσταλμένους του ομίλου Metromedia. Ο λόγος για τον Ράφα Σοάρες που σε μία από τις λίγες ώρες χαλάρωσης στο διάστημα του βασικού σταδίου προετοιμασίας, είχε πολλά να πει τόσο για την ομάδα, όσο και για τον ίδιο και πώς εισπράττει την έλευση του Ραχμάν Μπάμπα. Ακόμη, μίλησε για την επίδραση του Βιεϊρίνια στα αποδυτήρια, τον παρεξηγημένο Ντόουγκλας και το determination του Λουτσέσκου και την ευχάριστη έκπληξη που του προκάλεσαν ο Κωνσταντέλιας, ο Κουλιεράκης και τα άλλα παιδιά των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ.

  • Συμπλήρωσες έναν χρόνο παρουσίας στον ΠΑΟΚ. Τι μπορούμε να πούμε πως έχεις κρατήσει;

«Προφανώς και είναι ένας διαφορετικός σύλλογος από τους προηγούμενους με τους οποίους έχω αγωνιστεί. Εχω μάθει πως η νίκη σε κάθε παιχνίδι είναι υποχρέωση για εμάς. Αντιλήφθηκα πως υπάρχει μεγάλη πίεση που σε ωθεί να δίνεις παραπάνω από το 100% σε κάθε ματς. Αλλά όλο αυτό είναι κάτι που μου αρέσει όταν συμβαίνει. Προφανώς και αποτύχαμε στους στόχους μας, είναι κάτι που με λυπεί αλλά νομίζω πως έχουμε μάθει από τα λάθη μας και αυτή τη σεζόν που έχουμε μπροστά μας, οφείλουμε να δείξουμε πως η προηγούμενη σεζόν μας δίδαξε. Κάθε παίκτης που είναι εδώ, ξέρει τι πρέπει να κάνει. Βρισκόμαστε τώρα σε περίοδο προετοιμασίας και πρέπει να προοδεύουμε κάθε μέρα».

  • Αν θέλουμε να σταθούμε σε τρεις αποτυχίες, προφανώς και είναι ο αποκλεισμός από την Λέφσκι, η αποτυχία του ΠΑΟΚ στα πλέι οφ αλλά και ο χαμένος τελικός αν και η ομάδα βρέθηκε να παίζει με παίκτη παραπάνω από την αρχή του αγώνα.

«Στην αρχή της σεζόν είχα μόλις ένα μήνα με την ομάδα και πραγματικά δεν μπορώ να δώσω εξήγηση. Πολλές φορές στο ποδόσφαιρο δεν είναι εύκολο να εξηγείς κάθε λάθος. Πολλές φορές κάποια πράγματα απλά συμβαίνουν. Ίσως να έπαιξε ρόλο πως ήταν μια εντελώς νέα ομάδα με διαφορετικά πρόσωπα και αυτό μπορεί να ήταν μια αιτία για τον αποκλεισμό από την Λέφσκι. Προσπαθούσαμε να μάθουμε τα «θέλω» του προπονητή μας. Ειδικά στο πρώτο παιχνίδι με την Λέφσκι όλα πήγαν στραβά. Στον τελικό Κυπέλλου, προφανώς και έπρεπε να το κατακτήσουμε παίζοντας και με παίκτη παραπάνω για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά δεν μπορείς να πεις πως δεν προσπαθήσαμε. Στο πρώτο γκολ της ΑΕΚ, είδατε πως ενώ ήμασταν τρεις παίκτες εκεί στην μπάλα, αυτή πήγε στον αντίπαλο και σκόραρε. Είχαμε ευκαιρίες, μπορούσαμε να είχαμε ισοφαρίσει αλλά αυτό πλέον είναι παρελθόν. Θεωρώ πως πήραμε μαθήματα από την περσινή σεζόν και η νέα θα είναι διαφορετική».

  • Πέρσι άργησες να πάρεις φανέλα βασικού με την ομάδα, πέρασε αρκετό διάστημα. Ηταν λόγω του τραυματισμού που είχες;

«Η αλήθεια είναι πως είχα αυτόν τον τραυματισμό που με κράτησε εκτός για δυο-τρεις εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό έχασα τα πρώτα ματς στο Πρωτάθλημα τα οποία η ομάδα κέρδισε. Προφανώς και δεν μπορούσε να γίνει αλλαγή όταν η ομάδα κερδίζει και απλά ως ποδοσφαιριστής δουλεύεις και περιμένεις να σου δοθεί και πάλι η ευκαιρία και αυτό έκανα. Δούλευα, ήμουν προσηλωμένος ήρθε η ευκαιρία, την άρπαξα και η συνέχεια είναι γνωστή με τους συνεχόμενους αγώνες που πήρα. Αλλά θεωρώ πως ο τραυματισμός αυτός με πήγε πίσω».


  • Την περσινή σεζόν μέτρησες τέσσερις ασίστ με βάση τη στατιστική. Είσαι ικανοποιημένος από τη δική σου παρουσία ή περίμενες περισσότερα;

«Φυσικά και οι αριθμοί μου θα μπορούσαν να είναι καλύτεροι. Σε κάθε σεζόν μου σκόραρα τουλάχιστον ένα γκολ όταν έπαιζα όλη τη σεζόν. Σε ό,τι αφορά τις ασίστ, πλησίασα (σ. σ. ο ίδιος θεωρεί ότι έχει μοιράσει πέντε ασίστ, αλλά σελίδες στατιστικών όπως και της ΠΑΕ ΠΑΟΚ του έχουν πιστώσει τέσσερις) την επίδοση που είχα την τελευταία μου σεζόν στην Γκιμαράες όπου είχα οκτώ. Αλλά πολλές φορές τα νούμερα του ένας ποδοσφαιριστής δεν τα φτιάχνει μόνος του αλλά με τη βοήθεια των συμπαικτών του. Για παράδειγμα, είχα αρκετές εύστοχες σέντρες, θα μπορούσαν κάποιες αυτές να μπουν γκολ από τους συμπαίκτες μου αλλά δεν συνέβη. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις. Θυμάμαι μια ασίστ με τον Μπράντον Τόμας να σκοράρει, αλλά για χιλιοστά το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Θα μπορούσα να είχα καλύτερους αριθμούς, αλλά πιστεύω πως σε αυτή τη σεζόν που αρχίζει θα βελτιωθώ και σε αυτό».

  • Έφυγαν σημαντικοί παίκτες και αρκετοί τονίζουν πως χρειάζεται η ομάδα ποιοτικούς παίκτες. Εσύ τι πιστεύεις;

«Η αλήθεια είναι πως αυτή τη στιγμή είμαστε μια νεανική ομάδα. Αλλά ξέρω πως το κλαμπ εργάζεται στο να έρθουν παίκτες έτοιμοι, όχι τόσο νέοι, αλλά έτοιμοι να παίξουν άμεσα και νομίζω πως χρειάζονται. Είναι πολύ καλό να υπάρχουν ταλαντούχοι αλλά είναι σημαντικό να υπάρχουν και έμπειροι παίκτες που θα σε βοηθήσουν να διεκδικήσεις τίτλους, να κερδίσεις σημαντικά ματς. Πολλές φορές ακόμη και στα παιχνίδια με θεωρητικά εύκολους αντιπάλους, η παρουσία έμπειρων παικτών μπορεί να βοηθήσει. Γνωρίζω πως η ομάδα έχει εντοπίσει σε ποιες θέσεις χρειάζεται ενίσχυση, είναι σωστό αυτό αλλά γενικά νομίζω πως βαδίζουμε στον σωστό δρόμο».


  • Με δεδομένο πως περιμένουμε την μεταγραφική ενίσχυση, μια υποθετική ερώτηση. Ετσι όπως είναι σήμερα το ρόστερ του ΠΑΟΚ, πιστεύεις πως είναι αρκετό για να αποκλείσετε την Μπεϊτάρ;

«Ναι, είναι ικανό! Σε σχέση με πέρσι όταν ετοιμαζόμασταν να παίξουμε με την Λέφσκι, η διαφορά είναι ότι ήμασταν μια νέα ομάδα. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ναι, έφυγαν σημαντικοί παίκτες, αλλά μην ξεχνάτε πως όσοι είμαστε εδώ, δουλεύουμε μαζί έναν χρόνο και για αυτό λέω πως μπορούμε να αποκλείσουμε την Μπεϊτάρ και δουλεύουμε για αυτό».

  • Θεωρείς ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της ομάδας είναι ότι δεν σκοράρει εύκολα;

«Υπάρχουν συγκεκριμένες στιγμές στο παιχνίδι που πρέπει να βάλεις την μπάλα στα δίχτυα και για εμάς δεν είναι τόσο εύκολο να σκοράρουμε. Πέρυσι σε κάθε παιχνίδι δημιουργούσαμε τουλάχιστον πέντε ευκαιρίες για γκολ, αλλά μερικές φορές η μπάλα δεν πήγαινε μέσα. Νομίζω ότι, ναι, μπορούμε να βελτιωθούμε σε αυτό το κομμάτι, όχι μόνο οι επιθετικοί, αλλά ο καθένας, οι παίκτες που είναι πιο κοντά στην περιοχή, ακόμη και οι αμυντικοί όταν φτάνουμε σε εκείνον τον χώρο, όταν ανεβαίνουμε στα κόρνερ για παράδειγμα. Θα πρέπει να σκοράρουμε περισσότερο αν θέλουμε να πάρουμε τον τίτλο».

  • Πώς νιώθετε με τον Βιεϊρίνια στα αποδυτήρια; Είναι αρχηγός της ομάδας, είναι συμπατριώτης σου και μπαίνει στην τελευταία σεζόν του στην ομάδα…

«Είναι φανταστικό να έχουμε τον Αντρέ εδώ, για μένα μακάρι να έμενε άλλα πέντε χρόνια εδώ, γιατί είναι πολύ σημαντικός σε όλα. Με την εμπειρία του μας δίνει πολλά, το συναίσθημα ότι τον έχουμε μαζί, ότι είναι αρχηγός μας δίνει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη να προχωρήσουμε, να είμαστε καλύτεροι παίκτες. Και σαν παίκτης είναι φανταστικός. Όταν είναι καλά σωματικά. Χαίρομαι που θα έχουμε τον Αντρέ φέτος, ελπίζω και τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτό θα το πει το σώμα του».

  • Πλέον υπάρχει στην ομάδα και ο Ραχμάν Μπάμπα και μαζί με τον Μάριο Τσαούση είστε τρεις παίκτες σε αυτή τη θέση ενώ υπάρχει και ο Βιεϊρίνια

«Την προηγούμενη σεζόν πριν έρθω στον ΠΑΟΚ γνωρίζω πως έπαιξε σχεδόν 60 ματς μέσα στη σεζόν. Αν θέλεις να είσαι μέσα σε όλους τους στόχους, πρέπει να έχεις καλές και πολλές λύσεις για όλες τις θέσεις. Λογικά ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να παίξει 30 με 40 ματς. Αλλά αν εμείς θέλουμε να φτάσουμε ως το τέλος να είμαστε μέσα στους στόχους μας, είναι καλό να έχουμε πολλούς παίκτες σε κάθε θέση. Και φυσικά αυτό δεν είναι προς όφελος μόνο της ομάδας αλλά και ατομικά για εμάς. Υπάρχει ένας καλός συναγωνισμός. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Μπάμπα σε αυτές τις πρώτες ώρες που είναι μαζί μας και διαπίστωσα πως είναι ένας πολύ καλός χαρακτήρας. Είναι ο τύπος μου! Πιστεύω πως θα έχουμε υγιή συναγωνισμό. Και φυσικά δεν πρέπει να προσπεράσω τον Μάριο ενώ και ο Αντρέ παίζει σε αυτή τη θέση. Είναι χρήσιμο να έχουμε πολλούς παίκτες. Δείτε τι γίνεται εδώ στην Ολλανδία. Ο Σάστρε τραυματίστηκε, ο Λύρατζης είχε και αυτός κάποια προβλήματα και έμεινε μόνο ο Αντρέ για τη δεξιά θέση. Μπορεί φυσικά να παίξουν και άλλοι εκεί αλλά σημειώνω πόσο καλό είναι η ομάδα να έχεις πολλές καλές λύσεις σε κάθε θέση».

  • Μπορείς να οριοθετήσεις στόχους από τώρα ή θα πρέπει να διαμορφωθεί το ρόστερ;

«Το πιο σημαντικό για εμάς τώρα είναι η καλή προετοιμασία που κάνουμε. Βήμα, βήμα. Πρώτος στόχος είναι να μπούμε στους ομίλους του Conference και να κάνουμε καλή αρχή στο Πρωτάθλημα. Αλλά στον ΠΑΟΚ πάντα οι στόχοι είναι οι τίτλοι και η καλή πορεία στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να είναι άλλοι οι στόχοι. Αλλά πάμε βήμα με βήμα».

  • Σε αυτό τον ένα χρόνο παρουσίας σου στην ομάδα, αισθάνεσαι πως τα αποδυτήρια είναι μια οικογένεια ή πηγαίνετε στην προπόνηση να κάνετε τη δουλειά σας και αυτό είναι όλο;

«Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως αισθάνομαι πως έχουμε μια δεύτερη οικογένεια. Εχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό γκρουπ με στενούς δεσμούς φιλίας. Δεν είναι πως βρισκόμαστε μόνο στα αποδυτήρια, αλλά κάνουμε παρέα και σε άλλες ώρες της ημέρας κάνουμε παρέα και ναι, έχουμε άριστο κλίμα μέσα στην ομάδα. Για παράδειγμα, βρέθηκα στον γάμο του Αουγκούστο στη Βραζιλία, έχω επισκεφτεί τον Σβαμπ στην Αυστρία ή τον Μπράντον στην Ισπανία. Αλλά φυσικά κάνω παρέα και με τους Ελληνες παίκτες που είναι καταπληκτικά παιδιά».

  • Φανταζόμαστε πως θα ήθελες να πας στον γάμο του Μπράντον;

«Ναι, αλλά πρώτα πρέπει να βρει τη νύφη (γελώντας).. Νομίζω ότι θέλει να παντρευτεί»


  • Ο Αουγκούστο είναι εξωστρεφής τύπος; Γιατί για παράδειγμα στο γήπεδο δείχνει… θυμωμένος

«Δεν είναι εσωστρεφής. Νομίζω πως το πρόβλημα είναι και πως δεν γνωρίζει καλά την αγγλική γλώσσα. Με εμάς που μιλάμε την ίδια γλώσσα δεν είναι ένας κλειστός τύπος. Ειδικά όταν κερδίζεις την εμπιστοσύνη του, είναι έξω καρδιά. Απλά θεωρώ πως το πρόβλημα της γλώσσας παίζει ρόλο στην επικοινωνία…»

  • Ο Λουτσέσκου στελέχωσε το προπονητικό επιτελείο και με έναν προπονητή… ψυχολογίας. Θεωρείς πως είναι απαραίτητη η παρουσία ενός τέτοιου προπονητή σε κάθε ομάδα;

«Ναι, νομίζω πως είναι σημαντικός ο ρόλος του. Για μένα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Θα σας πω απλά πως σε όλες τις ομάδες στην Πορτογαλία που αγωνίστηκαν, πάντα είχαμε έναν τέτοιο προπονητή ψυχολογίας. Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να σε βοηθήσει, ειδικά αν τον εμπιστευτείς μπορείς να ανοίξεις την καρδιά σου, να του πεις τα προβλήματα σου και τι σε απασχολεί και πιθανώς να επηρεάζει την απόδοση σου. Ναι, είναι μια πολύ καλή κίνηση».

  • Με ποιον παίκτη πιστεύεις πως θα έχει περισσότερη δουλειά ο Κριστιάν Φότα;

« (γελώντας) Αυτό θα μπορώ να σας το απαντήσω στο τέλος της σεζόν. Θα δούμε…»

  • Γίνεται πολύς λόγος για τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Δουλεύεις μαζί με αυτά τα παιδιά για ένα χρόνο, όπως για παράδειγμα με τους Κουλιεράκη-Κωνσταντέλια. Θέλουμε ένα σχόλιο...

«Για να είμαι ειλικρινής, είναι μια ευχάριστη έκπληξη για μένα να αντιλαμβάνομαι πως υπάρχουν πολλά παιδιά με σπουδαίο ταλέντο στην ομάδα. Προφανώς υπάρχει ο Κωνσταντέλιας και ο Κουλιεράκης, όπως είναι και άλλα παιδιά. Ξέρω πως και ο Μιχαηλίδης είναι από τις ακαδημίες της ομάδας, όπως και Λύρατζης και ο Τσαούσης αλλά και άλλα παιδιά. Επίσης δεν μπορώ να προσπεράσω και τον Κούτσια που πλέον παίζει στο MLS ή τον Γκορντεζιάνι που είναι μαζί μας στην Ολλανδία. Είναι σημαντικό που ο ΠΑΟΚ έχει ανεβάσει αυτά τα παιδιά στην πρώτη ομάδα γιατί μπορεί να εξελιχθούν. Θα σας πω λοιπόν πως αυτό που βλέπω εδώ με τα παιδιά των Ακαδημιών στην πατρίδα μου μπορώ να το συναντήσω στην Πόρτο και στην Μπενφίκα. Απλά εκεί είναι πιο ανοικτοί στις πωλήσεις αυτών των παικτών επειδή ακριβώς δεν τους στοιχίζει αγωνιστικά. Και για να το προχωρήσω νομίζω πως ο Κωνσταντέλιας μπορεί να πουληθεί 20.000.000 ευρώ ενώ πολλά χρήματα μπορεί να φέρει στον ΠΑΟΚ και ο Κουλιεράκης. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Υπάρχει για παράδειγμα και ο Κοτάρσκι ενώ υπάρχουν και νεαροί Ελληνες τερματοφύλακες που έχουν τεράστιο μέλλον μπροστά τους».


  • Μιλάς με τον Ντάντας στο τηλέφωνο; Ενδιαφέρεται για τον ΠΑΟΚ;

«Μιλάω ναι. Ειδικά τις μέρες που αγωνιζόταν με την Εθνική U21 στο Euro. Κρατάμε επαφή συνεχώς. Ναι ρωτά για τον ΠΑΟΚ και πραγματικά έχω την αίσθηση πως ελπίζει πως μπορεί να γυρίσει στην ομάδα. Αλλά για την ώρα δεν μπορεί να ξέρει. Αλλά ρωτά για την ομάδα, πώς παίξαμε στα φιλικά, πως την βλέπω στις προπονήσεις, ποια είναι η άποψη μου. Ενδιαφέρεται πολύ για την ομάδα για το αν είναι καλύτερη από πέρσι. Ενδιαφέρεται πάντα για τον ΠΑΟΚ και είναι ένα πολύ καλό παιδί».

  • Μετά από ένα χρόνο συνεργασίας με τον Λουτσέσκου τι μπορείς να πεις για τη δουλειά του;

«Φανταστικός! Είναι επίσης για μένα ένας πολύ καλός άνθρωπος που ενδιαφέρεται προσωπικά για τον καθένα μας. Είναι φυσικά και ένας πολύ καλός προπονητής. Πραγματικά μου αρέσουν οι ιδέες του για το ποδόσφαιρο και το καλό είναι πως μπορεί εύκολα να μας τις μεταδώσει. Αν μου πείτε ποια λέξη είναι αυτή που κρατώ όταν μας μιλά είναι η αποφασιστικότητα (σ.σ. determination) Αυτό ζητά από εμάς στο παιχνίδι μας και δουλεύουμε σκληρά εδώ στην Ολλανδία. Να είμαστε προσηλωμένοι και αποφασιστικοί».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.