Αν στόχος του ΠΑΟΚ θα είναι οι επιτυχίες, χρειάζονται άνθρωποι με εύστοχες επιλογές

Στέλιος Γρηγοριάδης27 Μαΐου 2023

Αν συνεχίσουμε την κριτική για τη μεγαλειώδη αποτυχία του φετινού ΠΑΟΚ θα υποτιμήσουμε τη νοημοσύνη όλων μας. Γιατί θα λέμε και θα ξαναλέμε τα αυτονόητα. Ο ΠΑΟΚ απέτυχε γιατί δεν είχε ρόστερ ικανό να πετύχει. Και υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι ο Λουτσέσκου και ο Μπότο. Αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν, ας βγουν κι ας μας πουν ότι μπορούσαν να φέρουν παικταράδες αλλά δεν διέθετε τα απαραίτητα χρήματα ο Ιβάν. Και ότι αυτοί ήθελαν να πουν «αντίο» σε παίκτες βετεράνους, αλλά τους κράτησε με το ζόρι ο Ιβάν για να πληρώνει άχρηστα συμβόλαια.

Ωστόσο, η κοινή λογική λέει ότι ο βασικός υπεύθυνος για την κατάσταση που δημιουργήθηκε όχι μόνο φέτος, αλλά μετά την κατάκτηση του νταμπλ του 2019 είναι ο Ιβάν. Αλλος θα πει επειδή εξαφανίστηκε από το προσκήνιο και άφησε τον ΠΑΟΚ να πηγαίνει με αυτόματο πιλότο. Αλλος επειδή έκλεισε την κάνουλα και δεν τα “χώνει” όπως μέχρι τότε. Εγώ θα πω επειδή εμπιστεύεται λάθος ανθρώπους, που κάνουν λανθασμένες επιλογές, αποδυναμώνοντας συνεχώς τον ΠΑΟΚ αντί να τον αναβαθμίζουν ποιοτικά.

Ο Ιβάν έφερε πίσω τον Λουτσέσκου, ο Ιβάν προσέλαβε τον Μπότο. Ο Ιβάν προσέλαβε τους προπονητές, ο Ιβάν και τους τεχνικούς διεθυντές. Αν αυτοί απέτυχαν, η κύρια ευθύνη πάει στον Ιβάν. Γιατί τα χρήματα που διαθέτει είναι όντως λιγότερα από παλιότερα, αλλά δεν είναι και λίγα. Το μπάτζετ του ΠΑΟΚ ήταν μεγαλύτερο από του Παναθηναικού και δεν απείχε πολύ από της ΑΕΚ. Απείχε πολύ μόνο από του Ολυμπιακού, αλλά η περίπτωση του φετινού Ολυμπιακού απέδειξε περίτρανα ότι μεγάλη ομάδα δεν κάνεις απαραίτητα με ακριβές μεταγραφές, κάνεις όμως σίγουρα με έξυπνες, εύστοχες μεταγραφές, για τις οποίες δεν χρειάζονται πολλά λεφτά.

Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, τα περισσότερα από τα χρήματα του Ιβάν για ανανεώσεις συμβολαίων και απόκτηση παικτών δεν έπιασαν τόπο. Κράτησαν και έφεραν στον ΠΑΟΚ παίκτες που δεν μπορούσαν να στηρίξουν μια ομάδα με φόντα για πρωταθλητισμό, κατάκτηση τροπαίων και διάκριση στην Ευρώπη. Κι αυτούς τους παίκτες δεν τους επέλεξε ο Ιβάν. Δεν έκανε ο Ιβάν αυτό το γεμάτο από μέτριους και ανύπαρκτους ρόστερ. Το έκαναν ο Λουτσέσκου και ο Μπότο.

Και τι προτείνεις; θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς. Να τους διώξει και τους δύο; Οχι απαραίτητα. Το θέμα είναι να τους βάλει κάτω και να τους ξεκαθαρίσει τι θέλει. Ομάδα για τίτλους, ή ομάδα που συνεχώς θα “χτίζεται” και θα “ξαναχτίζεται” επειδή θα πουλάει τους παίκτες που θα “παράγει” η ίδια; Να το εξηγηθεί μαζί τους και να το εξηγήσει και στον κόσμο για να ξέρει κι αυτός τι να περιμένει. Γιατί η αλήθεια είναι ότι με τον… τουρλουμπούκι σχεδιασμό που έγινε πέρσι το καλοκαίρι κανείς δεν κατάλαβε πού το πάει ο Ιβάν και ποιος είναι ο στόχος. Αυτό το “θέλω ο ΠΑΟΚ να γίνει αυτάρκης”, που κάποια στιγμή μέτεφερε η ΠΑΕ ότι είπε, έχει δύο αναγνώσεις. Αυτάρκης μπορείς να γίνεις αν με τα έσοδα από τις πωλήσεις καταφέρεις να ισοσκελίσεις τα κόστη. Ετσι, όμως, δεν θα έχεις ποτέ έναν σταθερό δουλεμένο κορμό για να “χτίσεις” ομάδα μεγάλη. Αυτάρκης μπορείς να γίνεις επίσης φέρνοντας μεγάλους παίκτες για να κάνεις τη μεγάλη ομάδα που θα πολλαπλασιάσει τα έσοδά σου με τις επιτυχίες της. Θυμίζω ότι ο ΠΑΟΚ δεν αξιώθηκε ακόμη να παίξει σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, ώστε να ρεύσει άφθονο χρήμα στα ταμεία του. Πώς, όμως, να παίξει σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ; Με τον Νινούα και τον Μουργκ; Με τον Ολιβέιρα και τον Νάσμπεργκ; Με τον Σαστρούλη και τον Νταντούλη; Η, μήπως, με τον Μπίσεσβαρ και τον Ελ Καντουρί; Ελεος…

Πιστεύω ότι πέρσι το καλοκαίρι ούτε οι ίδιοι ήξεραν τι ήθελαν και τι έκαναν. Από τη μια έλεγαν ότι θα “χτίσουν” ομάδα με πολλούς νεαρούς (που δεν “έχτισαν”), ενώ από την άλλη ο Ιβάν δήλωνε “τα θέλουμε όλα, τα κυνηγάμε όλα” (που δεν μπορούσαν) και ο Λουτσέσκου ζητούσε από τους παίκτες… μίνιμουμ τη δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα. Ναι, ζητούσε να βγει τουλάχιστον δεύτερος ο… Κουαλιάτα, τον οποίο αξιολόγησε ως σπουδαίο παίκτη, γι’ αυτό και τον μοστράρισε ως 10άρι στην αρχική σύνθεση του ΠΑΟΚ και στα δύο ματς με τη Λέφσκι….

ΥΓ. Εξυπνες επιλογές χρειάζονται για ένα πλήρες και ποιοτικό ρόστερ και καθαρές εξηγήσεις στον κόσμο αν δεν υπάρχει διάθεση για τέτοιο ρόστερ, για δόξες και για μεγαλεία. Αν επιλεγεί το πρώτο, το ερώτημα είναι αν πρέπει ο Ιβάν να εμπιστευτεί τον Λουτσέσκου και τον Μπότο μετά το περσινό φιάσκο που οδήγησε στο ναυάγιο. Αλλά αυτό θα το κρίνει και θα το αποφασίσει ο ίδιος...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.