Αν ο ΠΑΟΚ πιστεύει στο πρόζεκτ Γκαρσία πρέπει να το δείξει τώρα

Κώστας Πετρωτός08 Φεβρουαρίου 2021

Μπορεί ο ΠΑΟΚ να έσωσε το αήττητο με το γκολ του Ίνγκασον στο φινάλε του ματς, αλλά η ισοπαλία του Δικεφάλου με τον Απόλλωνα Σμύρνης εκλήφθηκε από τους οπαδούς του ως ήττα. Είναι απόλυτα λογικό, αφού με οκτώ χαμένους βαθμούς ως τώρα στο Πρωτάθλημα δεν έχει καμία αξία να αναφέρουμε ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει ηττηθεί στην έδρα του.

Το τι ακριβώς έφταιξε και η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία δεν τα κατάφερε έχει αναλυθεί αρκετά από χθες το βράδυ και από πολύ κόσμο. Προφανώς, άπαντες έχουν τις ευθύνες τους. Οι παίκτες για τα σοβαρά ατομικά λάθη (το διπλό του Ομάρ Ελ Καντουρί α λα Ομόνοια δεν χωνεύεται με τίποτα), ο προπονητής για το γεγονός ότι δεν πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να θωρακίσει την ομάδα του από την γκέλα που μύριζε με το που ήρθε η εκτός ροής αγώνα ισοφάριση της «Ελαφράς Ταξιαρχίας», αλλά και η διοίκηση. Ναι, μπορεί φαινομενικά να μην συμμετείχε στο ματς χθες, αλλά η... κακή μπάλα που έπαιξε και σ' αυτή την μεταγραφική περίοδο άφησε τον ΠΑΟΚ γυμνό από παίκτες σε κομβικές θέσεις (ένα εξάρι και έναν ετοιμοπόλεμο αριστερό μπακ, καθώς ο Μπαμπά, παρά το δεδομένο κενό στην συγκεκριμένη θέση, κρίθηκε ανέτοιμος από τον Γκαρσία να μπει στην αποστολή για την χθεσινή αναμέτρηση).

Όλα αυτά μαζί συνετέλεσαν στο να πατήσει (και) χθες την μπανανόφλουδα ο ΠΑΟΚ. Φυσικά, θα μπορούσε να είχε νικήσει τον Απόλλωνα και τώρα να είχαμε μία άλλη προσέγγιση γύρω από την κατάσταση. Αν ο Γκαρσία μετά το 1-1, επέλεγε να παίξει με δύο φορ, μη αποσύροντας τον Κρμέντσικ όταν έριξε στο ματς τον Σφιντέρσκι, αν φρεσκάριζε τη μεσαία γραμμή με την είσοδο του Τσιγγάρα και παράλληλα οι ποδοσφαιριστές έβαζαν λίγο τσαγανό στις κινήσεις τους, ο Δικέφαλος θα είχε πάρει το τρίποντο.

Τώρα είναι η εποχή που θα φανεί εμπράκτως η στήριξη

Με τα «αν», όμως, δεν προχωρά κανείς στην ζωή και το ζητούμενο είναι τι μπορεί να γίνει από εδώ και στο εξής για τον ΠΑΟΚ. Δεν ξέρω αν έχετε την ίδια αίσθηση, αλλά την δεδομένη χρονική στιγμή, το ποδοσφαιρικό τμήμα μοιάζει να πορεύεται εντελώς μόνο. Η διοίκηση τηρεί μία στάση απόλυτης σιγής και, άθελά της ή όχι, αφήνει όλα τα βέλη και την κριτική να εστιάζονται στον Πάμπλο Γκαρσία. Προφανώς ο 43χρονος τεχνικός έχει κάνει λάθη και προφανώς θα δεχθεί κριτική, αφού εκείνος είναι που διαχειρίζεται το υλικό της ομάδας, αλλά για σταθείτε... Τι ακριβώς επιδιώκει να κάνει ο ΠΑΟΚ με τον Γκαρσία προπονητή; Το γνωρίζει κανείς; Εγινε μία δημόσια ανάλυση των στόχων της διοίκησης μετά την προώθηση του «Κανάριο από την Κ19; Τίποτα απ' όλα αυτά και κατά συνέπεια, ο Γκαρσία λειτουργεί ως αλεξικέραυνο. Έτσι, όμως, είναι δεδομένο ότι δέχεται μεγάλη φθορά και αργά ή γρήγορα θα βρεθεί στην πόρτα της εξόδου. Είναι η ώρα, λοιπόν, ο Ιβάν Σαββίδης και οι συνεργάτες του να δείξουν δημόσια αν πιστεύουν στο ταλέντο και την προοπτική εξέλιξης του Ουρουγουανού. Το ζητούμενο δεν είναι απλά να υπάρξει μία δήλωση του τύπου «στηρίζουμε τον προπονητή», αλλά να εξηγηθεί πλήρως το σκεπτικό της διοίκησης για την συνέχεια της συνεργασίας ΠΑΟΚ-Γκαρσία. Ποιος είναι ο στόχος; Θα πρέπει να πάρει το Κύπελλο, για παράδειγμα, ο Γκαρσία για να συνεχίσει και τη νέα σεζόν ή του δίνεται πίστωση χρόνου για να αρχίσει να μοντάρει την νέα ομάδα του ΠΑΟΚ ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης της φετινής περιόδου σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο;

Επίσης, θα πρέπει να εξηγηθεί πώς ακριβώς έγιναν οι μεταγραφές του Ιανουαρίου και αν ο Γκαρσία είχε ζητήσει ενίσχυση στις θέσεις του αριστερού μπακ (άμεσα μετά την πώληση του Γιαννούλη) και του αμυντικού μέσου. Κάνω παρένθεση για να σημειώσω ότι αν όντως έκανε εισήγηση και είχε υποδείξει συγκεκριμένους παίκτες, τότε θα πρέπει να εξηγηθεί γιατί εν τέλει δεν αποκτήθηκαν. Ήδη από χθες το βράδυ, ο Γκαρσία, έμμεσα, άφησε να εννοηθεί ότι το ρόστερ παρουσιάζει κενά. «Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν αφορούν μόνο την δουλειά και είναι δύσκολο να εξηγηθούν» και «δεν είμαστε αρκετά ώριμοι, πρέπει και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές να αναλάβουν και να μπορέσουν να το γυρίσουν, δίνοντας μια πάρα πολύ καλή αντίδραση», ήταν ορισμένες χαρακτηριστικές δηλώσεις του.

Ο Γκαρσία οφείλει να κάνει σε βάθος ανάλυση της πρώτης περιόδου του

Δεν αρκεί, όμως, μόνο η διοίκηση να τραβήξει την πίεση πάνω από τους παίκτες και τον Πάμπλο Γκαρσία. Οφείλει και ο ίδιος ο 43χρονος τεχνικός να ψαχτεί για το πώς θα σβήσει αδυναμίες που παρατηρούνται σταθερά στα ματς του ΠΑΟΚ. Η πρώτη αφορά στην ανασταλτική παρουσία της ομάδας. Η σύνθεση της άμυνας πρέπει να καταλήξει σε ένα σταθερό σχήμα, χωρίς πολλές αλλαγές. Και εκτιμώ ότι αυτό μπορεί να γίνει μόλις ο Μπαμπά δείξει τι μπορεί να προσφέρει στον ΠΑΟΚ.

Ενα άλλο είναι, η διάταξη της ομάδας. Το 4-2-3-1 είναι ένα ελκυστικό σύστημα, βοηθά πολύ να αναπτύσσεται επιθετικά, αλλά στην εφαρμογή του-ειδικά στον ΠΑΟΚ-γεννά ανισορροπίες. Στην καλή του περίοδο επί Λουτσέσκου, ο Δικέφαλος συνήθως έπαιζε με τρεις κεντρικούς χαφ και μόνο σε συγκεκριμένες συνθήκες έμπαινε «δεκάρι». Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να δει ποιο σχήμα είναι αυτό που κάνει την ομάδα του αξιόπιστη ταυτόχρονα σε άμυνα και επίθεση. Επίσης, να ψάξει κι άλλες εναλλακτικές προτάσεις για το πώς θα μπορεί ο ΠΑΟΚ να διασπά τις αντίπαλες άμυνες που στέκονται ιδιαίτερα σφιχτά απέναντί του, να δημιουργεί πίεση, να πετυχαίνει τα γκολ (όταν του δίνεται η δυνατότητα και περισσότερα από ένα) και να παίρνει τα αποτελέσματα που χρειάζεται η ομάδα.

Ακόμη, θα πρέπει, μαζί με τους συνεργάτες του, να εξετάσει σοβαρά την προοπτική ένταξης στο τιμ και ενός βοηθού με εμπειρία που θα μπορεί να του δίνει τις σωστές πληροφορίες στην διάρκεια των παιχνιδιών. Το θετικό, για τον Ουρουγουανό είναι ότι ο κόσμος δείχνει διάθεση να κάνει υπομονή γιατί πιστεύει σε εκείνον, στην προσωπικότητά του και την αγάπη που έχει για τον ΠΑΟΚ. Ας φροντίσει η ΠΑΕ να κεφαλαιοποιήσει αυτή την στήριξη...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.