Αν, εκτός από... κοντοί και νεαροί, αποδειχθούν και ποιοτικοί, σίγουρα θα κάνουν τη διαφορά

Στέλιος Γρηγοριάδης13 Ιουλίου 2022

Αγαπητή Metrosport

Το είχα ακούσει, πιτσιρικάς, από κάποιον μεγαλύτερο και γέλασα: «Για ποδόσφαιρο είναι οι κοντοί. Οι ψηλοί για μπάσκετ». Δεν γέλασα απλώς, αλλά από μέσα μου τον κορόιδεψα κιόλας. Χρόνια μετά, τον θυμήθηκα και το μετάνιωσα. Κανείς από τους κορυφαίους παγκοσμίως άσους του ποδοσφαίρου δεν ήταν και δεν είναι ψηλός. Μόνοι κάποιοι φορ, κάποιοι στόπερ και, φυσικά, κάποιοι τερματοφύλακες. Αλλά ο τύπος δεν θα είχε στον νου του τότε τον Γιασίν όταν υπήρχε ο Πελέ, ούτε θα είχε αργότερα τον Μπεκενμπάουερ όταν υπήρχε ο Μαραντόνα, ούτε θα είχε σήμερα τον Ιμπραήμοβιτς όταν υπάρχει ο Μέσι. Ετσι είναι.

Τον ξαναθυμήθηκα αυτές τις μέρες με αφορμή τις περισσότερες φετινές μεταγραφές του ΠΑΟΚ. Ούτε ο Κοτάρσκι θα μπορούσε να είναι κοντός, ούτε ο Κάργας, ούτε και ο Νάσμπεργκ. Είναι, όμως, όλοι, μα όλοι, οι υπόλοιποι, μηδέ εξαιρουμένου του Τόμας, που υποτίθεται ότι παίζει φορ. Και δεν είναι απλώς κοντοί, είναι κοντοπίθαροι. Μια σταλιά ανθρωπάκια. Κι ακόμη δεν είδαμε τον Σοτέλδο. «Παίζει» να είναι ο πιο κοντός απ’ όλους. Με λίγα λόγια, πιστεύω ότι καλά κάνουν ο Λουτσέσκου και ο Μπότο που δεν ρίχνουν μόνο τον μ.ο. ηλικίας, αλλά και τον μ.ο. του ύψους του ρόστερ. 

Βαρέθηκα να βλέπω «μπεταζτήδες» και «κουρσούμια» στον ΠΑΟΚ, εδώ και πολλά χρόνια, με λίγες μόνο σεζόν-εξαιρέσεις. Βαρέθηκα τους αργούς και «άμπαλους» χαφ, που μόνο να τρέχουν ξέρουν και να κάνουν φάουλ στον αντίπαλο. Γιατί, κακά τα ψέματα. Η ταχύτητα και η δεξιοτεχνία χρειάζεται κυρίως στους χαφ. Και, φυσικά, είναι αυτονόητο ζητούμενο και για τους πλάγιους, τόσο τους επιθετικούς, όσο και τους αμυντικούς. Το ζήτημα είναι αν οι παίκτες που αποκτήθηκαν, που εκτός από κοντοί είναι και νεαροί, έχουν την ποιότητα που χρειάζεται ο ΠΑΟΚ για να κυριαρχήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να παίξει σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. 

Αν ο Σοτέλδο, σε περίπτωση που τελικά αποκτηθεί, ο Ντάντας, ο Κουαλιάτα και ο Ρικάρντο αποδειχθούν αληθινά ποιοτικοί παίκτες, σίγουρα θα μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά και να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του νέου, πολύ ανώτερου από τα τρία τελευταία χρόνια, ΠΑΟΚ. Κατά τα άλλα, θέλω να πιστεύω ότι η αμυντική γραμμή δεν θα έχει θέματα, αρκεί να «βγει» ο Κοτάρσκι και επιμένω ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση και στην επίθεση. 

Δεν ξέρω αν ο Νάρει είναι όντως η ιδανική επιλογή, πάντως απαραίτητος είναι ένας εξτρέμ του επιπέδου του Ζίβκοβιτς και ακόμη καλύτερος, όπως είναι απαραίτητος και ένας φορ γκολτζής, που θα είναι εφάμιλλος ή και ανώτερος από τον Πρίγιοβιτς. Γιατί η αλήθεια είναι ότι μετά την αναγκαστική πώληση του Σέρβου, ο ΠΑΟΚ ποτέ δεν βρήκε έναν σέντερ φορ που να μην είναι απλώς «χαμάλης» αλλά να κάνει την κύρια δουλειά για την οποία υπάρχουν οι φορ. Να στέλνει την μπάλα στο πλεχτό...

ΥΓ. Τα νιάτα υπόσχονται, αν μη τι άλλο, ένταση, ενέργεια. Ηταν κι αυτό ένα στοιχείο που έλειψε πολύ τα τρία τελευταία χρόνια. 

Στέλιος Απ. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.