Αν είχε τον Ινγκασον από την αρχή θα ήταν μέσα στην μάχη του τίτλου

Κώστας Πετρωτός07 Μαρτίου 2022

Έκλεισε η κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος και καλό είναι, πριν απορροφηθούμε στην πολύ κρίσιμη αναμέτρηση με την Γάνδη, τα πλέι οφ και τους ημιτελικούς Κυπέλλου που έρχονται, να κάνουμε μία ανάλυση της πορείας του ΠΑΟΚ στις 26 αγωνιστικές και να βγάλουμε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα. 

Αν κανείς ρίξει μία ματιά στην αναλυτική βαθμολογία της Super League 1 θα διαπιστώσει ότι ο τίτλος χάνεται για τον Δικέφαλο από τις αμυντικές επιδόσεις του. Ενώ διαθέτει την καλύτερη επίθεση (παρότι ο βασικός φορ του είναι ακόμη μόλις το νούμερο 20 στην λίστα των σκόρερ με πέντε τέρματα, βρήκε λύσεις από χαφ και κυρίως τον Κούρτιτς) με 50 γκολ, τρία παραπάνω από τον Ολυμπιακό, η διαφορά των δέκα τερμάτων παθητικό, ήταν μία πληγή που αποδείχθηκε πως δεν μπορούσε να επουλωθεί.

Προσπάθησα να αναλύσω αρκετά τα στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δοθεί μία απάντηση στο γιατί ο ΠΑΟΚ ήταν τόσο μέτριος ανασταλτικά και κατέληξα σε ένα συγκεκριμένο όνομα: Ινγκασον.

Ο Ισλανδός αμυντικός άρχισε τη σεζόν με την ανάρρωση από τον σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο και τελικά αποδείχθηκε ότι η απουσία του ήταν η παράμετρος που μέτρησε καταλυτικά στο να χάσει ο ΠΑΟΚ την επαφή με την κορυφή. Πώς δικαιολογείται το παραπάνω συμπέρασμα;

Εχουμε και λέμε:

-Οι πέντε ήττες του ΠΑΟΚ στην Λίγκα, συνδυάζονται με το διάστημα απουσίας του Ισλανδού από τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ.

-Ο Δικέφαλος μέτρησε έντεκα παιχνίδια με μηδέν παθητικό και σε επτά από αυτά ο Ινγκασον ήταν ένας από τους βασικούς στόπερ της ομάδας.

-Ρίχνοντας μία ματιά στα στατιστικά της Λίγκας, ο ΠΑΟΚ είναι ακόμη από τις πιο κακές ομάδες της κατηγορίας στην δυνατότητα οι αντίπαλοί του να τον απειλούν από αέρος. Με τον Ισλανδό, ο Δικέφαλος βρήκε και πάλι έναν παίκτη σημείο αναφοράς στο ψηλό παιχνίδι, έναν στόπερ υψηλών προδιαγραφών που όμοιός του δεν υπάρχει στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, με δεδομένο ότι οι Μιχαηλίδης και Κρέσπο λειτουργούν περισσότερο ως λίμπερο και ο Μιχάι που έχει στοιχεία στόπερ, δεν είναι, ακόμη τουλάχιστον, στο επίπεδό του. Έτσι, έχει αρχίσει να συμμαζεύει την κατάσταση στα μετόπισθεν και κάνει τον Πασχαλάκη να αισθάνεται πιο ασφαλής.

Και ο Τσιγγάρας έχει την δική του συμβολή

Στους αήττητους του ΠΑΟΚ στο Πρωτάθλημα συγκαταλέγεται και ο Χάρης Τσιγγάρας που κι αυτός, όπως και ο Ινγκασον, έπαιξε για πρώτη φορά φέτος στο Πρωτάθλημα στο ματς με την Λαμία. Ο νεαρός μέσος έδεσε το κέντρο και απελευθέρωσε τον Κούρτιτς, ωστόσο, επέλεξα να εστιάσω λίγο παραπάνω στον Ινγκασον, γιατί το πρόβλημα στην πίσω ζώνη ήταν το πιο έντονο για τον ΠΑΟΚ και ο Ισλανδός ήταν ο στόπερ που εμφανέστατα δεν διέθετε η ομάδα.

Για να αποφύγω παρεξηγήσεις, προφανώς, ένας παίκτης από μόνος του δεν θα μπορούσε να σηκώσει όλο το βάρος του πρωταθλητισμού και σαφώς υπάρχει μία υπερβολή στην παραπάνω ανάλυση. Ωστόσο, η επιλογή να υπογραμμίσω την παρουσία του 28χρονου άσου, έγινε προκειμένου να υπάρχει μία πιο ουσιαστική προσέγγιση στο θέμα και η ανάλυση και να μην στηρίζεται μόνο σε συμπεράσματα γενικού χαρακτήρα, αλλά να καταλήγει κάπου συγκεκριμένα.

Ο ΠΑΟΚ τρέχει πιο έντονα από ποτέ αυτή την περίοδο


Φεύγοντας από την συνολική ανάλυση της πορείας του ΠΑΟΚ και εστιάζοντας στον χθεσινό αγώνα στην Λαμία, θα μπορούσα να πω ότι ήταν... άκρως ευεργετική η έντονη βροχόπτωση στην διάρκεια ενός σημαντικού κομματιού της αναμέτρησης κι αυτό γιατί μας έδωσε την δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε κάτι που είχε διαφανεί το προηγούμενο διάστημα και ειδικά στο δεύτερο ματς με την Μίντιλαντ: Ο ΠΑΟΚ τρέχει πιο έντονα από ποτέ άλλοτε φέτος αυτή την περίοδο. 

Όπως συνέβη στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρηση με τους Δανούς στην Τούμπας, έτσι και χθες, από την ώρα που συμπληρώθηκε ένα ημίωρο παιχνιδιού και μέχρι το 60’, οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να βγάλουν πολλή ένταση στο βαρύ τερέν. Το 0-1 του Ζαμπά είναι η πιο πειστική απόδειξη, όμως δεν ήταν η μόνη φάση που ο ΠΑΟΚ έτρεξε. Πήρε την μπάλα από την άμυνα και με γρήγορο και άμεσο ποδόσφαιρο έφτασε στην περιοχή του αντιπάλου του και απείλησε ουσιαστικά. Η ένταση στα τρεξίματα που έβγαλε ο ΠΑΟΚ δημιουργεί την προσδοκία ότι στα δύο ματς με την Γάνδη, θα είναι ανταγωνιστικός και οι Βέλγοι θα τον βρουν στην καλύτερή του κατάσταση. Το ζητούμενο είναι αν ο Δικέφαλος μπορεί στα δύο αυτά παιχνίδια να αυξήσει κι άλλο χρονικά τα διαστήματα υψηλού ρυθμού. Αν το καταφέρει, οι πιθανότητες να προκριθεί στους «8» του Conference League θα αυξηθούν σημαντικά.

Προσθέτω, κλείνοντας και το εξής: Όπως όλα τα σημαντικά παιχνίδια, έτσι και αυτά με την Γάνδη θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό στο ποια από τις δύο ομάδες θα καταφέρει να κερδίσει την μάχη της μεσαίας γραμμής. Υπό αυτό το πρίσμα, στην Λαμία φάνηκε ότι ο Λουτσέσκου μπορεί πλέον να υπολογίζει στον Ελ Καντουρί που βρίσκει τα πατήματά του μετά τον τραυματισμό, αλλά και στον Σβαμπ που μετά από καιρό έκανε ένα πραγματικά καλό παιχνίδι και ήταν το κλειδί για να βγαίνει γρήγορα και με σωστές επιλογές σε άμεσες επιθέσεις ο ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.