Αμπέλ Φερέιρα: «Οι τρεις άξονες χωρίς τα λάθη του παρελθόντος»

Δημήτρης Μπούζας22 Απριλίου 2020

Σαφέστατα η συνέντευξη που παραχώρησε ο Πορτογάλος κόουτς των νταμπλούχων ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αλλά και αποκαλυπτική σε ότι αφορά το πλάνο του για τη νέα αγωνιστική περίοδο (εάν και όταν ξεκινήσει). Θα μπορούσε βέβαια να την χαρακτηρίσει κανείς και «εξομολογητική» από τη στιγμή που επιχείρησε παράλληλα να προχωρήσει και σε μια έξυπνα προσχεδιασμένη αυτοκριτική, στο «βάθος» της οποίας εύκολα μπορείς να βρεις μια ειλικρινή ομολογία – πιθανότατα και μεταμέλεια – για τα όσα λάθη έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν. 

Ο Αμπέλ είπε: «Μετά το FFP και έχοντας να διαχειριστούμε την επιδημία με ότι θα προκαλέσει αυτή στο ποδόσφαιρο, οφείλουμε να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση. Κάτι που σημαίνει πρακτικά, ότι θέλουμε να επιδείξουμε μεγάλη προσοχή στις επενδύσεις που θα κάνουμε για την ενίσχυση του ρόστερ. 

Δηλαδή να τριπλοτσεκάρουμε κάθε μεταγραφικό στόχο πριν την επιλογή μας». Ο συμπαθής Πορτογάλος όπως βλέπετε αναγνωρίζει έμμεσα τις ολοφάνερα αποτυχημένες τελευταίες μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν, για τις οποίες βέβαια την ευθύνη ασφαλώς και μοιράζεται με τον ήδη υπό αναχώρηση τελούντα συμπατριώτη του τεχνικό διευθυντή.

Όπως τουλάχιστον αποδείχθηκε, αυτές οι περιπτώσεις δεν έτυχαν του παραμικρού τσεκαρίσματος, με συνέπεια ο ΠΑΟΚ να υποστεί μεγάλη ζημιά και στο αγωνιστικό, αλλά και στο οικονομικό επίπεδο. Στην αποστροφή αυτή του κειμένου της συνέντευξης εμείς προσωπικά διαπιστώσαμε και μια προσπάθεια αυτοκριτικής, παράλληλα και μιας ομολογίας αναγνώρισης λαθών. 

Επιπρόσθετα, το ολοκληρωμένο πλάνο του όπως ο ίδιος εμφαντικά κι επαναληπτικά αναφέρει στη συγκεκριμένη συνέντευξη που παραχώρησε στο PAOK TV το στηρίζει σε τρεις άξονες. Ο ένας εξ αυτών έχει σχέση με τα όσα προαναφέραμε και άλλοι δύο αφορούν, ο ένας τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται να δουλέψει για να στήσει το ρόστερ της νέας αγωνιστικής περιόδου και ο δεύτερος τον τρόπο αξιοποίησης των ταλαντούχων νέων των ακαδημιών. Το «μπόλιασμα» των οποίων παρουσιάζει κατά την άποψη του δυσκολίες, ενέχει σοβαρούς κινδύνους και ως εκ τούτου χρειάζεται πολύ μεγάλη υπομονή.

Σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να δει κανείς και να διαπιστώσει, κάποιες αλληλοσυγκρουόμενες προσεγγίσεις και απόψεις από μέρους του κόουτς. Βέβαια ο ίδιος δεν ξέχασε να συγχαρεί τους υπεύθυνους των ακαδημιών για τους αλλεπάλληλους τίτλους και τη μεγάλη πορεία που έχουν σε βάθος χρόνου και να αναρωτηθεί επίσης πως είναι δυνατόν στα δέκα χρόνια λειτουργίας τους να βγει μόνο ένας παίκτης (Πέλκας) από αυτές. 

Σε αυτό το σημείο όμως τα περί μεγάλης υπομονής και ύπαρξης κινδύνων που ανέφερε ο ίδιος μάλλον δεν συμβαδίζουν με τη λογική και ποδοσφαιρικά τεκμηριωμένη άποψη, πως σε αυτές ειδικά τις περιπτώσεις χρειάζεται περισσότερο η τόλμη και η έμπνευση των καθ ύλην αρμοδίων, παρά η πολύ μεγάλη υπομονή και ο απεριόριστος χρόνος. 

Ενδεικτικό παράδειγμα για όσους παρακολουθούν από κοντά, τον ΠΑΟΚ κι επιβεβαίωση των όσων εμείς υποστηρίζουμε για τη γενναία κι εμπνευσμένη διαχείριση των νέων, παραμένει ο Σταφυλίδης, με τον Μπόλονι να τον εμπιστεύεται και να τον ρίχνει στα βαθιά, πιτσιρικά απέναντι στην Τότεναμ. 

Συνοψίζοντας, εμείς μένουμε περισσότερο στην αυτοκριτική και την αναγνώριση των λαθών όπως και στη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν και λιγότερο στα όσα αφορούν τον τρόπο της ενίσχυσης του ρόστερ και την εκμετάλλευση των ταλαντούχων των ακαδημιών. 

Άλλωστε στα περί μεταγραφικής ενίσχυσης ζήσαμε πολλά ανακόλουθα στο πρόσφατο παρελθόν (θέλουμε, δεν θέλουμε μεταγραφές, είμαστε αυτάρκεις) και μάλιστα όλα αυτά πριν ξεσπάσει η θύελλα της πανδημίας. Έτσι, ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά ο εργατικός Πορτογάλος κόουτς θα φανεί συνεπής στα εξαγγελλόμενα και στα υποσχόμενα. Με ότι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός.

ΥΓ1: Και στο χθεσινό κείμενο και συγκεκριμένα στην εισαγωγή του είχαμε παρεμβάσεις με αποτέλεσμα να υπάρξει αλλοιωμένη η συνολική εικόνα του. Δυστυχώς όπως αντιλαμβάνεστε κι εσείς με τις αλλεπάλληλες διορθώσεις που επιχειρώ, αρκετές φορές είναι πολύ δύσκολο κάποια κείμενα να αποφύγουν στην ηλεκτρονική μεταφορά τους λάθη και παραλείψεις των υπευθύνων.

ΥΓ2: Με δικαιολογία τον κορωνοϊό κάποιοι σπεύδουν να πείσουν τον αρχιδιαιτητή Περέιρα να τους απαλλάξει από τον «φόβο» να διαιτητεύσουν τα παιχνίδια τους στα πλέι οφ ξένοι διαιτητές.

ΥΓ3: Ο Κούγιας πήρε τη διαβεβαίωση – όπως ισχυρίζεται – από τον επίσημο ΠΑΟΚ ότι δεν είναι η ομάδα του μέσα σε αυτές που ο Δικέφαλος θα καταγγείλει ότι έχουν σχέση πολυιδιοκτησίας ή της οποιαδήποτε παράτυπης σύνδεσης με τον Ολυμπιακό. Το σχόλιο ανήκει σε εσάς...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.