Αμερικάνοι Βουλευτές σε Μπλίνκεν: «Όχι» στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Metrosport Team22 Οκτωβρίου 2021

Την αντίθεση τους με την πώληση F16 στην Τουρκία εξέφρασαν οι Αμερικανοί Βουλευτές προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Μέσω μιας διακομματικής επιστολής, η οποία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της συλλογής υπογραφών, οι Αμερικανοί εκφράζουν την αντίθεση τους τόσο στην αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία όσο και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, «νωρίτερα αυτόν τον μήνα αναφέρθηκε ότι η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και να εκσυγχρονίσει σχεδόν 80 από τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της». Στις 17 Οκτωβρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «πρότειναν την πώληση μιας παρτίδας μαχητικών αεροσκαφών F-16, αλλά η φερόμενη πώληση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. 

Έχουμε σημειώσει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την επιστολή ενδιαφέροντος, επικαλούμενο την πολιτική του να μην σχολιάζει επιστολές ενδιαφέροντος πριν από την ενημέρωση του Κογκρέσου. Πιστεύουμε ότι οι ευρείες αναφορές στον Τύπο για το αίτημα της Τουρκίας, καθώς και οι δηλώσεις του ίδιου του προέδρου Ερντογάν, μας παρέχουν επαρκή βάση για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτήν την πιθανή πώληση

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Κογκρέσο επέμεινε στην απόρριψη της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 ήταν οι σημαντικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τη συνένωση S-400 και F-35. Οι ειδικοί σημείωσαν ότι η αναβάθμιση σε Block 70 ενέχει παρόμοιους κινδύνους εάν η Άγκυρα συνεχίσει να κατέχει τους ρωσικούς S-400. Δεδομένου ότι τα αναβαθμισμένα F-16 εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο για εμάς όσο και για τους αξιόπιστους συμμάχους μας, αυτός είναι ένας κίνδυνος που τον βρίσκουμε μη αποδεκτό», τονίζουν χαρακτηριστικά οι Αμερικανοί βουλευτές. 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.