Άλλο τι θέλει και άλλο τι μπορεί ο ΠΑΟΚ, ο Γκαρσία πλέον ξέρει...

Κώστας Πετρωτός22 Μαρτίου 2021

Αν το πείσμα και η αποφασιστικότητα μιας ομάδας να φτάσει στην νίκη μετριέται με αριθμούς, τότε στην περίπτωση του ΠΑΟΚ στο χθεσινό ντέρμπι με την ΑΕΚ, αυτοί είναι τα 39-έναντι 25 της ΑΕΚ-κλεψίματα, τα 40-έναντι 50-λάθη και τα 9/17-έναντι 2/23-γεμίσματα. Τι κι αν είχε μεγαλύτερη κατοχή μπάλας η Ενωση; Στην εξέλιξη της αναμέτρησης δεν είχε καμία σημασία. Ο Δικέφαλος του βορρά ήταν άκρως αποτελεσματικός τόσο επιθετικά, όσο και ανασταλτικά και έκανε ένα από τα πιο μεστά παιχνίδια του στην φετινή σεζόν.

Η αλήθεια είναι ότι από χθες το βράδυ έχει αναλυθεί αρκετά η καθοριστική συμβολή του Πάμπλο Γκαρσία στην νικηφόρα πρεμιέρα του ΠΑΟΚ στα πλέι οφ και όχι άδικα. Ο Ουρουγουανός τεχνικός και οι συνεργάτες του σχεδόν αρίστευσαν τόσο στην προετοιμασία, όσο και την διαχείριση του αγώνα. Παρουσίασαν ένα σύνολο ισορροπημένο όσο ποτέ άλλοτε φέτος σε ματς πρωταθλήματος, το οποίο, κι αυτό είναι το πλέον σημαντικό, είχε δουλέψει στην κάθε λεπτομέρεια του ματς.

Ας επιχειρήσουμε να κάνουμε μία μικρή καταγραφή αυτών των λεπτομερειών:

-Δεν υπήρχε στιγμή (με εξαίρεση την φάση της ισοφάρισης που ο Ολιβέιρα έφυγε στην πλάτη της άμυνας λόγω λάθος κίνησης του Ροντρίγκο) που ο ΠΑΟΚ να εκτέθηκε ανασταλτικά. Σχεδόν σε κάθε μαρκάρισμα υπήρχε ντουμπλάρισμα, πότε από τον Αουγκούστο και πότε από τους εξτρέμ που γύριζαν πίσω.

-Ο χώρος του κέντρου με τρεις μέσους που ήταν τακτικά συνεπείς και κάλυπταν σωστά για να μην δημιουργούνται κενά (ίσως το μοναδικό μείον του Ουάρντα όταν αγωνίζεται) δεν επέτρεψε στην ΑΕΚ να δημιουργήσει ρήγματα από τον άξονα προς την εστία του Πασχαλάκη.

-Για πρώτη φορά φέτος και με ηγετική την παρουσία του Ινγκασον που δεν σταμάτησε να κατευθύνει την άμυνά του, ο ΠΑΟΚ ήταν τόσο αποτελεσματικός στην αναχαίτιση στημένων φάσεων και γεμισμάτων στην περιοχή. Κι ας έπαιζε ουσιαστικά με δύο φορ η ΑΕΚ (Ολιβέιρα, Ανασαριφάρντ).

-Ο Λιβάι Γκαρσία που στο ματς της κανονικής διάρκειας είχε «σκοτώσει» στο πρώτο ημίχρονο τον ΠΑΟΚ κερδίζοντας κατά κράτος την μάχη με τον Νίλσεν Περέιρα, χθες δεν ξέφυγε ούτε μία φορά από την επιτήρηση του Μπάμπα. Ο Γκανέζος δεν έκανε ούτε μία κούρσα προώθησης από εκείνες που μας είχε συνηθίσει στα προηγούμενα ματς, αλλά αμυντικά ήταν απόλυτα συνεπής, παίρνοντας ωστόσο πολλές βοήθειες και από τον Αντρίγια και από τους μέσους.

-Ακόμη και η επιλογή του Πασχαλάκη αποδείχθηκε μία λεπτομέρεια που μέτρησε θετικά στην οικονομία του αγώνα, καθώς στις επεμβάσεις σε σουτ χαμηλά ή ψηλά έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικός του Ζίβκο Ζίβκοβιτς.

-Το κουτσάρισμα χαρακτηρίστηκε επίσης από ευστοχία στις κινήσεις, καθώς τόσο ο Μουργκ (μπήκε όταν άρχισε να αδειάζει από ενέργεια ο Τζόλης και ήταν απαραίτητα τα φρέσκα πόδια για να αντιμετωπιστούν ο Λόπες και ο Ολιβέιρα), όσο και ο Κρμέντσικ (απαραίτητος μετά τα πολλά χιλιόμετρα του Σφιντέρσκι και φάνηκε αυτό με τις ευκαιρίες που έχασε και δημιούργησε στο τέλος), συνέβαλαν σημαντικά στο να «κλειδωθεί» η νίκη. Το ίδιο ισχύει και με την είσοδο του Μιχαηλίδη που ενίσχυσε την αεράμυνα στα γεμίσματα των τελευταίων λεπτών.

Το σχέδιο είχε βγει από το βράδυ της Λεωφόρου

Όλα τα παραπάνω δεν εμφανίστηκαν έτσι ξαφνικά στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Υπήρξε ένα σχέδιο που στο μυαλό του Πάμπλο Γκαρσία άρχισε να φτιάχνεται από το βράδυ του αγώνα με τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο, όταν πλέον είχε πειστεί ότι μετά από εκείνο το παιχνίδι δεν υπήρχε άλλος χρόνος για να ωριμάσει ο ελκυστικός σε ορισμένες στιγμές των αγώνων του, αλλά συνολικά αφελής, ΠΑΟΚ του 4-2-3-1. Ο 43χρονος τεχνικός τράβηξε μία γραμμή πολύ απλά γιατί αντιλήφθηκε ότι από εδώ και στο εξής σημασία έχουν τα αποτελέσματα και για τον ΠΑΟΚ και για το δικό του μέλλον στην ομάδα.

Μέχρι εκείνο το βράδυ, υπήρχαν πολλά άλλα που απασχόλησαν το μυαλό προπονητή και διοικούντων. Επρεπε να γίνει ένα σκανάρισμα του υλικού (να αποδειχθεί ότι Τσόλακ και Εσίτι δεν θα μπορούσαν να παίρνουν άλλον χρόνο συμμετοχής, για παράδειγμα), να αποκτηθούν παίκτες που άλλους, όπως ο Ουάρντα και Κρμέντσικ τους έδωσε από την πρώτη στιγμή χρόνο συμμετοχής ο «Κανάριο» και άλλους που ήθελαν (Μπάμπα) ή θέλουν ακόμη χρόνο (Καγκάβα) και να βρεθεί η χημεία μεταξύ παικτών και προπονητή τους εντάσσει σταδιακά. Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Τούμπα, η δύσκολη νύχτα του clasico με τον Αρη έφερε τεχνικό τιμ και παίκτες πιο κοντά. Εγιναν εσωτερικές συζητήσεις, εκφράστηκαν αντιρρήσεις και παράπονα και το τελικό αποτέλεσμα ήταν η ομάδα να βγει πιο ενωμένη απ’ όλο αυτό. Γι’ αυτό και ο Γκαρσία μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό έκανε δηλώσεις αγκαλιάσματος και όχι κριτικής των παικτών. Κατάλαβε ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία αυτό που είχε ανάγκη ο ΠΑΟΚ ήταν η συσπείρωση. Κάπως έτσι και ο Πασχαλάκης, αφού πρώτα ζήτησε δημόσια συγνώμη και ο Αουγκούστο εκφράζοντας διάθεση να βοηθήσει επανήλθαν στην ομάδα και μάλιστα ήταν και βασικοί χθες..

Ο ΠΑΟΚ δεν έγινε ομαδάρα, απέκτησε αυτογνωσία

Προφανώς, βέβαια, με μία νίκη επί μίας κακής ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ δεν έγινε ξαφνικά ομαδάρα ούτε έλυσε μονομιάς όλα τα προβλήματά του. Οι αδυναμίες του στο ρόστερ είναι γνωστές, έχουν καταγραφεί και αποτελούν το μεγάλο θέμα προς επίλυση για το καλοκαίρι. Αυτό που έδειξε χθες είναι ότι έχει μπει σε μία διαδικασία αυτογνωσίας. Μέτρησε σωστά το τι μπορεί να κάνει, ποιον αντίπαλο είχε απέναντί του, φρόντισε να καλύψει τις αδυναμίες του και να αναδείξει τα ατού του, έστω κι αν χρειάστηκε σε ορισμένες στιγμές του αγώνα να παίρνει-φαινομενικά-δεύτερο ρόλο στο παιχνίδι και να αφήνει στην ΑΕΚ πρωτοβουλία κινήσεων που για την ομάδα του Χιμένεθ αποδείχθηκε παγίδα. Αυτός ο ρεαλισμός που επέδειξε ο ΠΑΟΚ είναι και το μεγαλύτερο όπλο του για να κάνει το φινάλε που θέλουν οι οπαδοί του στην σεζόν.

Υ. Γ. Δύο λόγια για ισάριθμους μεγάλους πρωταγωνιστές στο ματς. Ο Αντρίγια είναι το βαρόμετρο του ΠΑΟΚ. Οι δικές του μεγάλες βραδιές έχουν συνδυαστεί με μεγάλες εμφανίσεις του ΠΑΟΚ (Μπενφίκα, Αϊντχόβεν στην Τούμπα) και σ’ αυτή την κατηγορία μπαίνει και το χθεσινό παιχνίδι. Ο Σφιντέρσκι φάνηκε πολύ ορεξάτος έχοντας και το εξτρά κίνητρο της κλήσης στην εθνική Πολωνίας. Η αξία του 24χρονου φορ δεν έχει μετρηθεί σωστά από τον πολύ κόσμο φέτος, καθώς εκτελεστικά, μαζί με τον Τζόλη, είναι ό,τι καλύτερο έχει ο ΠΑΟΚ και δεν είναι τυχαία ο πρώτος σκόρερ του στο πρωτάθλημα. Αν δεν του ακύρωνε και το γκολ ο Μαυροβούνιος….


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.