Αλλάζουν όλα στην τοπική αυτοδιοίκηση - Με 43% εκλέγονται Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες

Χάρης Δημαράς28 Ιανουαρίου 2021

Αλλάζουν όλα στην τοπική αυτοδιοίκηση! Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας παρουσιάζει σε λίγες μέρες το νέο εκλογικό νόμο για τους δήμους και τις περιφέρειες της Ελλάδας και με βάση αυτόν επανέρχεται το ποσοστό του 43% για την εκλογή των δημάρχων και των περιφερειαρχών, ενώ καταργείται η μέθοδος της απλής αναλογικής. 

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

«Θα υπάρχει δυνατότητα εκλογής από τον πρώτο γύρο αρκεί ο συνδυασμός να έχει συγκεντρώσει ποσοστό 43% και πάνω. Θα έχουμε τη δυνατότητα ο πρώτος συνδυασμός να έχει τα 3/5 του δημοτικού συμβουυλίου ώστε να υπάρξει κυβερνησιμότητα και θα έχουμε τέλος στην ακυβερνησία της απλής αναλογικής. Επίσης βάζουμε όριο εισόδου στα συμβούλια, της τάξεως του 3%, κάτι που έχει κριθεί ως συνταγματικό. Επίσης, η θητεία επανέρχεται σε πενταετή θητεία και όχι στην τετραετία, ενώ έχουμε σταθερή ημερομηνία εκλογών, για παράδειγμα 13 και 20 Οκτωβρίου του 2022 θα γίνουν εκλογές. Είχαμε δημάρχους του 66% να κερδίζουν στο δεύτερο γύρο και να ελέγχουν μικρό αριθμό δημοτικών συμβούλων».

Ο κ. Πέτσας μίλησε και για τις αποφάσεις για τα σχολεία:

«Το θέμα των σχολείων εξαρτάται από την επιτροπή. Περιμένουμε την απόφαση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Μακάρι να ανοίξουν τα σχολεία μας, το έχουν ανάγκη τα παιδιά μας, αλλά πάντα με ασφάλεια. Ελπίζω να είναι θετική η απόφαση. Τα δημοτικά δε νομίζω πως θα κλείσουν, δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση».

Για το λιανεμπόριο και το ενδεχόμενο να κλείσει, τέλος, επεσήμανε:

«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, αλλά από αυτά που βλέπω στην Αττική για το ιικό φορτίο, υπάρχει μια ανησυχία, αλλά συλλέγονται περισσότερα στοιχεία και θα δούμε τις επόμενες μέρες. Είναι στο χέρι μας, με τη συμπεριφορά μας να μην γίνει. Έχει πρυτανεύσει η λογική τον τελευταίο καιρό, αλλά η κόπωση είναι κακός σύμβουλος».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.