Αλλαξε τα πάντα με τα ίδια λεφτά

Βασίλης Βλαχόπουλος17 Σεπτεμβρίου 2022

Η απόφαση δημιουργίας ομάδας από την αρχή ήταν το «μοτό» του Αρη στο φετινό καλοκαίρι γεγονός το οποίο αναδείχθηκε μέσα από το πλάνο συντριπτικών αλλαγών στο έμψυχο δυναμικό δίχως να ξεφύγει ο αγωνιστικός προϋπολογισμός καθώς αυτός παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τον περσινό.

Καθρέπτης του καθενός είναι το γήπεδο κι εκεί θα φανεί η ορθότητα των αγωνιστικών αποφάσεων που λήφθηκαν και εκτελέστηκαν στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο. 

Σαφέστατα όμως, ο Αρης δεν ξέφυγε στον αγωνιστικό προϋπολογισμό του αλλά κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με τα περσινά με τη διαφορά ότι ουσιαστικά αποδεσμεύτηκε από αγωνιστικά «βαρίδια», δηλαδή από παίκτες οι οποίοι είχαν υψηλά συμβόλαια όχι όμως και αγωνιστικό ρόλο. 

Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του Κώστα Μήτρογλου του οποίου το συμβόλαιο ανερχόταν στο ποσό των 650.000 ευρώ ή οι Κριστιάν Λόπεθ, Ντένις των οποίων οι συνολικές απολαβές ξεπερνούσαν το μισό εκατομμύριο ευρώ. Από αυτή την κατηγορία ποδοσφαιριστών δεν αποχώρησε ο Ιζέτ Χαΐροβιτς καθώς δεν προέκυψε το παραμικρό ενδιαφέρον για τον Βόσνιο στις δύο τελευταίες μεταγραφικές περιόδους.

Για να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα των αριθμών – συμπεριλαμβανομένου και του Μοχανάντ Αλι ο οποίος υπέστη σοβαρό τραυματισμό και η καριέρα του στον Αρη ολοκληρώθηκε από τις αρχές του χειμώνα – αποχώρησαν 17 ποδοσφαιριστές. 

Πρόκειται για τους Μπαντού Ντιαγέ, Αμπουμπακάρ Καμαρά, Μπρούνο Γκάνα, Φακούντο Μπερτόγλιο, Λούκας Σάσα, Χαβιέρ Ματίγια, Κριστιάν Γκάνεα, Λούμορ, Ντάνιελ Σούντγκρεν, Γιώργος Δεληζήσης, Δημήτρης Μάνος, Γιόχαν Μπεναλουάν, Κώστας Μήτρογλου, Μοχανάντ Αλι, Κριστιάν Λόπεθ, Ντένις, Εμάνουελ Σάκιτς. Το ύψος των καθαρών συμβολαίων (δίχως δηλαδή να συμπεριλαμβάνεται η εφορία) των 17 αθλητών ήταν μεταξύ 5.5 και 5.8 εκατομμυρίων ευρώ.

Για να πάμε στο σήμερα, ο Αρης δεν προχώρησε σε αύξηση του αγωνιστικού προϋπολογισμού αλλά ξόδεψε ποσό αντίστοιχο των συμβολαίων που «έφυγαν». Παράλληλα άλλαξε τη μεταγραφική πολιτική του καθώς περιόρισε τον αριθμό των κινήσεων (σ. σ. ενδεχομένως να προστεθεί ένας ακόμη παίκτης μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη από την αγορά των ελεύθερων παικτών). Για την ακρίβεια έγιναν 12 μεταγραφικές κινήσεις συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας με τον Πίτερ Ετέμπο

Πρόκειται για τους Νικολά Ν’Κουλού, Μπράντλεϊ Μαζικού, Μάρβιν Πίρσμαν, Μόουζες Οντουμπάτζο, Μάνου Γκαρθία, Ραφαέλ Καμάτσο, Μπριάν Νταμπό, Αντρε Γκρέι, Εντουιν Ροντρίγκες, Πάπε Σέικ Ντιόπ και Ζερβίνιο. Το συνολικό κόστος των συμβολαίων των 12 παικτών είναι μεταξύ 5.6 και 5.8 εκατομμυρίων ευρώ δίχως ασφαλώς να συμπεριλαμβάνεται η εφορία. 

Γίνεται αντιληπτό ότι η πρώτη μεγάλη διαφορά έχει να κάνει με τον αριθμό των ποδοσφαιριστών καθώς επιχειρήθηκε μια αποσυμφόρηση του έμψυχου δυναμικού. Στο παραπάνω ποσό μπορεί να προστεθούν και τα περίπου 100.000 ευρώ περισσότερα που προβλέπεται να πάρει ο Χουλιάν Κουέστα μετά την ανανέωση του συμβολαίου του.

Για την αγορά παικτών, επίσης διατέθηκε το ίδιο ποσό καθώς πέρυσι ο Αρης αγόρασε τα δικαιώματα του Αμπουμπακάρ Καμαρά έναντι 3.5 εκατομμυρίων ευρώ. Στη διάρκεια της χρονιάς κατέβαλε περί του 1.000.000 ευρώ στη Φούλαμ για να ακολουθήσει η πώληση του ποδοσφαιριστή στον Ολυμπιακό δίχως να γίνει επισήμως γνωστό το ποσό του deal. Φέτος απέκτησε τον Μάνου Γκαρθία από τη Σπόρτιγκ Χιχόν έναντι 3.2 εκατομμυρίων ευρώ.

Απόκλιση υπάρχει στο εξοδολόγιο του τεχνικού επιτελείου καθώς η περσινή χρονιά άρχισε με τον Ακη Μάντζιου (περί των 150.000 ευρώ) και συνεχίστηκε με τον Χερμάν Μπούργος. Οι ετήσιες απολαβές του Αργεντίνου τεχνικού – εκτιμάται ότι – ήταν άνω των 500.000 ευρώ. Είναι δεδομένο δηλαδή ότι αν υπολογίσει κανείς και το συμβόλαιο του Αλαν Πάρντιου, φέτος ο Αρης θα δώσει περισσότερα χρήματα για το τεχνικό επιτελείο δεδομένου και του ότι ο Βρετανός ήρθε στη Θεσσαλονίκη με δύο συνεργάτες του.

Λιγότεροι παίκτες, μεγαλύτερη αξία

Εκ των συμπερασμάτων από τη μεταγραφική πολιτική των «κίτρινων» είναι η απόφαση προσθήκης παικτών των οποίων η χρηματιστηριακή αξία υπερβαίνει τα 1.5 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή διαθέτουν 11 τέτοιους ποδοσφαιριστές ενώ πέρυσι ήταν μόλις έξι. Κι έτσι, παρότι το ρόστερ αποτελείται από λιγότερους παίκτες, αυξήθηκε η χρηματιστηριακή αξία της ομάδας (σύμφωνα με το transfermarkt) καθώς από τα περσινά 25.6 εκατ. ευρώ αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 27.8 εκατ. ευρώ.

Οι παίκτες με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία

1.Μάνου Γκαρθία 3.000.000

2.Νικολά Ν’Κουλού 2.500.000

3.Αντρε Γκρέι 2.000.000

4.Γιάκουμπ Μπράμπετς 2.000.000

5.Ντάνιελ Μαντσίνι 2.000.000

6.Ράφαελ Καμάτσο 2.000.000*

7.Πάπε Σέικ Ντιόπ 1.800.000

8.Ματέο Γκαρσία 1.800.000

9.Χουάν Ιτούρμπε 1.500.000

10.Πίτερ Ετέμπο 1.500.000

*Ο Καμάτσο είναι δανεικός

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.