Αλήθεια ήταν τόσο άχρηστος και τον αποσύρατε εσπευσμένα;

Δημήτρης Μπούζας11 Ιουνίου 2020


Η συστηματική απενεργοποίηση και απομάκρυνση του Μπράνκο αποτελεί ένα ερωτηματικό που θα ήταν χρήσιμο να απαντηθεί ώστε να πληροφορηθεί και ο κόσμος του ΠΑΟΚ με ποιο σκεπτικό κρίθηκε ακατάλληλος.

Δεν θα ήθελα για κανέναν λόγο να θεωρηθώ συνήγορος της οποιαδήποτε πρόσληψης, παραμονής ή απόλυσης των εκάστοτε τεχνικών διευθυντών του ΠΑΟΚ. Και αυτό γιατί όσες φορές επιχείρησα να το κάνω έσπασα τα μούτρα μου πέφτοντας επάνω σε έναν τοίχο. Αδυνατώντας λοιπόν να πιάσω την άκρη του νήματος και να ξεμπλέξω ένα πολύ μπερδεμένο κουβάρι όπως τελικά αποδεικνυόταν η προσπάθεια να διερευνήσω το σκεπτικό των αποφάσεων που αφορούσαν περιπτώσεις επιλογής ή απόλυσης αποφάσισα να μην ασχοληθώ ξανά με το θέμα.

Έτσι περιοριζόμουν διαβάζοντας προσεκτικά (θα έλεγα και εξονυχιστικά) τα βιογραφικά τους - ιδιαίτερα φιλοτεχνημένα - αναμένοντας την επιβεβαίωση των υπερτιμημένων ως συνήθως ικανοτήτων τους. Βέβαια στην πορεία είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω το κατά πόσο επιβεβαιώθηκαν και δικαιώθηκαν εκείνοι που τους προσέλαβαν διατηρώντας όμως αρκετές επιφυλάξεις οι οποίες είχαν σχέση με την προσφορά τους την οποία θεωρούσα δυσανάλογη με το τσουβάλι των εκατομμυρίων που ξόδευε ο μεγαλομέτοχος για να τους διευκολύνει στις συναλλαγές τους με τα πιράνχας του χώρου.

Κρατώντας συγχρόνως και κάποια ερωτηματικά για συγκεκριμένους από αυτούς οι οποίοι απολύθηκαν αιφνιδιαστικά. Προς τα έξω έχει περάσει η άποψη ότι η υπόθεση αυτή αφορά αποκλειστικά τον μεγαλομέτοχο. Ότι είναι δικό του θέμα. Και ότι το διαχειρίζεται χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Εδώ σε αυτό το σημείο μπαίνει βέβαια η δικαιολογημένη αμφιβολία, αν όχι απορία, αν ο ίδιος με το βουνό των επιχειρηματικών υποχρεώσεων που έχει είναι σε θέση να έχει μια άποψη καθαρή και στέρεη στην επιλογή ενός ατόμου για το οποίο προφανώς δεν έχει την υποψία ακόμη και της ύπαρξης του στο χώρο. Η απάντηση έρχεται φυσιολογικά και είναι πολύ εύκολη και βολική από τον χώρο των παρατρεχάμενων.

Ότι έχει δηλαδή συμβούλους που τον κατευθύνουν σε αυτού του είδους τα θέματα. Αυτούς ακούει, αυτούς συμβουλεύεται και με αυτούς πορεύεται μέχρι τώρα. Οι περισσότεροι αν όχι όλοι από αυτούς βρίσκονται εκτός των συνόρων της ελληνικής επικράτειας και μερικοί εξ αυτών διατηρούν φιλικές σχέσεις με πρόσωπα οικεία στον μεγαλομέτοχο. Εδώ θα κάνω μια παρένθεση και θα θυμηθώ την άποψη ενός πολύ καλού μου φίλου και ένθερμου ΠΑΟΚτσή που έχει γυρίσει τον κόσμο όλο και είναι γνώστης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο και με αφορμή μια συγκεκριμένη περίπτωση μου είχε πει: «Το τρίγωνο των Βερμούδων για τον ΠΑΟΚ, είναι οι τεχνικοί διευθυντές, οι μανατζαρέοι και οι παρατρεχάμενοι συμβουλάτορες». Με αυτά και με αυτά έρχομαι σήμερα στην απομάκρυνση του Πορτογάλου, τελευταίου τεχνικού διευθυντή που εδώ και αρκετό καιρό είχε μπει στο ψυγείο πριν προλάβει να δοκιμαστεί. Όταν προσελήφθη μετά την πανομοιότυπη απόλυση του προκατόχου του διαβάζοντας το βιογραφικό του, ενθουσιάστηκα.

Αυτόν τον ενθουσιασμό δυστυχώς μου τον φρενάρισε και μου τον χάλασε ένας έμπειρος συνάδελφος ο οποίος χαρακτηριστικά μου είπε: «Συγχαρητήρια, πήρατε τον ευεργέτη της ΑΕΚ!». Και όταν τον ρώτησα τί σήμαινε αυτό μου απάντησε: «Ο Μελισσανίδης έσκασε ένα τσουβάλι εκατομμύρια για να κάνει κάποια στιγμή μια μεταγραφή αεροδρομίου. Την πέτυχε. Μέγας ενθουσιασμός στην Ενωση! Δυστυχώς όμως αυτή η μεταγραφή αποδείχθηκε ένα τεράστιο παλτό. Ο ενθουσιασμός μεταβλήθηκε σε απόγνωση. Το θέμα ήταν πώς θα μπορούσε η ΑΕΚ να απαλλαγεί από το τρομερό συμβόλαιο με το οποίο ήταν δεμένη και στο οποίο επάνω είχε καθίσει ο μάνατζερ και ο παίκτης και δεν το έσπαγαν με τίποτε. Ακόμη και με την πρόταση να μείνει ελεύθερος ο παίκτης.

Εκείνη τη στιγμή και ω του θαύματος παρουσιάστηκε κάποιος τεχνικός διευθυντής ο οποίος απροσδόκητα πρότεινε αγορά του παίκτη με ένα ποσό που άφησε άναυδους τους ΑΕΚτσήδες. Ετσι απαλλάχθηκαν βάζοντας στο ταμείο τους ένα μεγάλο νούμερο αδυνατώντας να κατανοήσουν τί ήταν αυτό που οδήγησε τον συγκεκριμένο τεχνικό διευθυντή να κάνει αυτή την ανεξήγητη κίνηση». Ο ευεργέτης λοιπόν της ΑΕΚ παρουσιάστηκε ως Μεσίας εδώ στην Τούμπα. Δεν χρειάζεται να πούμε το όνομα του. Διαβάζοντας λοιπόν σήμερα την επικείμενη πρόσληψη του διαδόχου του Μπράνκο και το βιογραφικό του είδα να χαρακτηρίζεται ως μετρ των πωλήσεων.

Εδώ θα συμφωνήσω με τη δικαιολογημένη επιφύλαξη και ένσταση του συμπαθέστατου Απόστολου Τσουρέλα ο οποίος σε χθεσινή παρέμβαση του στο Metropolis, αναρωτήθηκε αν ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή χρειάζεται ειδικό τεχνικό διευθυντή πωλήσεων ή μάλλον το αντίθετο, σημαντικών και έξυπνων μεταγραφών. Οφείλω να ομολογήσω ότι ένιωσα λίγο προβληματισμένος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εύχομαι τα καλύτερα τόσο για τον νέο αθλητικό διευθυντή όσο και για τον ΠΑΟΚ. Επαναλαμβάνω όμως, ότι επηρεασμένος από την όλη «διαδικασία» που βλέπω εδώ και χρόνια να γίνεται σε αυτού του είδους τις προσλήψεις και στον συγκεκριμένο τομέα, προβληματίζομαι.

Αλλά συγχρόνως μπορώ να πω ότι θα μου ήταν ευχάριστο να ακούσω από επίσημα χείλη με ποιο σκεπτικό απολύθηκε χωρίς καν να δοκιμαστεί ο τελευταίος τεχνικός διευθυντής του συλλόγου. Και αυτό το τελευταίο έρχεται στο μυαλό μου όταν θυμάμαι τη ρήση του φίλου ΠΑΟΚτσή ότι το τρίγωνο των Βερμούδων στον ΠΑΟΚ είναι οι τεχνικοί διευθυντές, οι μανατζαρέοι και οι διαμεσολαβητές και παρατρεχάμενοι.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.