Άλισον: Η έκρηξη ύψους, ο μέντορας Μουριέλ και ο πατέρας που χάθηκε άδικα

Παναγιώτα Χαλκιά19 Μαΐου 2021

Με κεφαλιά του Άλισον στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων η Λίβερπουλ κέρδισε τη Γουέστ Μπρομ και έκανε ένα τεράστιο βήμα για την έξοδο στο Champions League.

Ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας προωθήθηκε στην τελευταία φάση του αγώνα, πήρε θέση στο ύψος της μικρής περιοχής και όταν η μπάλα έφτασε προς το μέρος του από την εκτέλεση κόρνερ του Αλεξάντερ-Άρνολντ εκτέλεσε με μια εντυπωσιακή κεφαλιά τον αντίπαλο πορτιέρο.

Ένα γκολ που ισοδυναμεί με λύτρωση για τον ίδιο σε μια δύσκολη χρονιά καθώς αγωνιστικά δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, κάνει αρκετά μέτρια έως και άσχημα παιχνίδια ενώ πριν λίγους μήνες αναγκάστηκε να αποχαιρετήσει οριστικά τον πατέρα του.

Έπεσε 75άρι

Βλέποντας τον Κάριους να στερεί με λάθη το τρόπαιο του Champions League πριν από δύο χρόνια, η διοίκηση της Λίβερπουλ αποφάσισε να επενδύσει ένα σεβαστό κεφάλαιο για να αποκτήσει ένα τερματοφύλακα εγγύηση.

Δαπάνησε 75 εκατομμύρια ευρώ για να εντάξει στο δυναμικό της τον Άλισον Μπέκερ και δεν έκανε λάθος. Από την πρώτη κιόλας σεζόν έδειξε ότι μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα της εστίας και να ηγηθεί της αμυντικής γραμμής.

Μάλιστα, στα πρώτα του εννέα παιχνίδια δέχθηκε μόλις τρία γκολ και κράτησε ανέπαφη την εστία του σε έξι, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ 13ετίας για πρωτοεμφανιζόμενο τερματοφύλακα στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Πέρυσι υπήρξε σταθερός και καθοριστικός στην πορεία κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η ομάδα μέτρησε 11 ματς με μόλις ένα γκολ παθητικό από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο ενώ έδωσε μια ασίστ από τη μία εστία στην άλλη στο ντέρμπι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Βραζιλιάνος έγινε το κομμάτι που έλειπε από τη Λίβερπουλ για να έρθει ο τίτλος και οι οπαδοί της τα χρωστούν όλα στην επιμονή ενός ανθρώπου και σε εκείνη την ξαφνική έκρηξη ύψους.

Ο Μουριέλ και το ύψος που ήρθε απότομα

Ο άνθρωπος που τον ώθησε να κάτσει κάτω από τα γκολποστ ήταν ο αδερφός του, Μουριέλ. Όταν ήταν μικρός τον έπαιρνε μαζί του και έπαιζαν με τους φίλους τους. Εκείνος έδινε τα γάντια στο μικρό τότε, Άλισον, καθώς ήταν ο πιο κοντός και ο λιγότερο δυνατός.

Ξεκίνησε να παίζει για την ομάδα νέων της Ιντερνασιονάλ στο Πόρτο Αλέγκρε αλλά ήταν κοντός. Το ύψος του δεν ήταν το αναμενόμενο για την ηλικία του. Κάτι που τον προβλημάτιζε για αρκετά χρόνια καθώς αποτελούσε εμπόδιο στα σχέδια του να αγωνιστεί με την φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας.

Ήξερε ότι οι μεγάλοι τερματοφύλακες, όπως ο Ίκερ Κασίγιας και ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν έκαναν το επαγγελματικό τους ντεμπούτο στα 17 τους χρόνια. Απογοητεύτηκε περισσότερο όταν στα ειδικά τεστ που έκαναν, οι συμπαίκτες του ήταν στο επίπεδο πέντε και εκείνος μόλις στο δεύτερο. Έπρεπε να είναι ψηλός γιατί ήταν πορτιέρο, έπρεπε να πηδάει ψηλά και να μπορεί να καλύψει το τέρμα του.

Οι αμφιβολίες και οι σκέψεις γέμιζαν το μυαλό του και έγιναν περισσότερες όταν η Ιντερνασιονάλ αγόρασε έναν άλλο τερματοφύλακα από την Παλμέιρας. Γνώριζε ότι θα ήταν αναπληρωματικός και το όνειρο της Εθνικής θα έκανε φτερά. Αναρωτήθηκε για το πόσο πρέπει να περιμένει για να αποκτήσει το κατάλληλο ύψος. Σκέφτηκε να τα παρατήσει αλλά στράφηκε στο Θεό και τελικά έγινε το θαύμα.

Όταν αγωνιζόταν στο Πόρτο Αλέγκρε και στην Rio Grande do Sul, μια ξαφνική έκρηξη ύψους ανανέωσε την πίστη του ότι μπορεί να γίνει ένας καλός τερματοφύλακας. «Είχα αποφασίσει να σταματήσω την επόμενη χρονιά εάν δεν ωρίμαζα, δεν ψήλωνα. Σκέφτηκα Θεέ μου δες με. Η τεχνική μου βελτιώθηκε γρήγορα και τότε συνέβη κάτι εκπληκτικό, άρχισα να μεγαλώνω. Εκείνη τη σεζόν πήγα από 1,70 σε 1,87 μέτρα. Ξαφνικά είχα φυσικά προσόντα και τεχνική. Οι άνθρωποι άρχισαν να παρατηρούν εμένα περισσότερο».

Οικογένεια… στο τέρμα

Ο Άλισον πέτυχε πολλά και θεωρείται ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες των ευρωπαϊκών γηπέδων. Το όνειρο του έγινε αληθινό και μπόρεσε να ακολουθήσει την παράδοση της οικογένειας του. Η μητέρα του ήταν τερματοφύλακας στην ομάδα χάντμπολ του σχολείου της, ο παππούς του έπαιζε ως πορτιέρτο σε μια ερασιτεχνική ομάδα στην πόλη του Novo Hamburgo, ο πατέρας φόρεσε γάντια για χάρη της ομάδας στην εταιρεία του ενώ και ο αδερφός του αγωνίζεται κάτω από τα γκολποστ. Ίσως ήταν ένα σχέδιο του Θεού, όπως λέει και ο ίδιος.

Ο πνιγμός του πατέρα

Ο Φεβρούαριος έκρυβε μια δυσάρεστη έκπληξη για τον Άλισον. Πληροφορήθηκε ότι ο πατέρας του «έφυγε» ξαφνικά σε ηλικία 57 ετών. Ο Ζοζέ Αγκοστίνο είχε εξαφανιστεί για πολλές ώρες και η οικογένεια ενημέρωσε την αστυνομία. Στην έρευνα που έγινε, εντοπίστηκε νεκρός από τους πυροσβέστες κοντά στο φράγμα του Λάβρας ντο Σουλ.

Σε εκείνον αφιέρωσε το γκολ που σημείωσε κόντρα στη Γουέστ Μπρομ: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου. Παίζω ποδόσφαιρο από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, μαζί με τον πατέρα μου. Εύχομαι να ήταν εδώ και να με δει, αλλά είμαι σίγουρος ότι με είδε από ψηλά με τον Θεό στο πλευρό του και πανηγυρίζει για μένα.

Είναι ένα γκολ για την οικογένειά μου, για τους συμπαίκτες μου. Κάποιες φορές παλεύουμε σκληρά και απλά τα πράγματα δεν έρχονται όπως θα θέλουμε. Δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο χαρούμενος από όσο είμαι τώρα».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.