«Η Επιτροπή Δεοντολογίας αποδίδει ποινές, δεν κρύβεται πίσω από τη δεσμευτικότητα»

Metrosport Team26 Απριλίου 2020

Ο δικηγόρος των Δημήτρη Αμαραντίδη και Αλέξανδρου Καλογέρη στη δίκη των στημένων αγώνων, Θανάσης Αλεξόπουλος, ανέλυσε μέσω του Metropolis 95.5 και της εκπομπής Action Zone τα δεδομένα της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας πως αρκετές καταθέσεις ως τώρα ξεπερνούν το όριο της αστειότητας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην παραπομπή μεταξύ άλλων και των Ολυμπιακού και Βαγγέλη Μαρινάκη της Επιτροπής Δεοντολογίας, τονίζοντας ότι οι δικαστές θα αποδώσουν ποινές και δε θα μπορέσουν να «κρυφτούν» πίσω από τη δεσμευτικότητα απόφασης άλλης επιτροπής. 

Όσα είπε ο κ. Αλεξόπουλος στους Χάρη Δημαρά και Γιώργο Πετρίδη

«Αυτό το ματς (σ.σ. του Ολυμπιακού με τη Βέροια) είναι ένα τμήμα από το όλο επίδικο συμβάντων χειραγώγησης αγώνων που περιλαμβάνει το παραπεμπτικό βούλευμα. Ένα άλλο τμήμα είναι το παιχνίδι μεταξύ του Ολυμπιακού και του Ατρομήτου το 2015, απ' όπου ξεκινάει και η ποινική και πειθαρχική δίωξη με την παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Ολυμπιακού, του Βαγγέλη Μαρινάκη και των υπόλοιπων 12.» είπε αρχικά και συνέχισε:

«Οι εντολείς μου είναι κατηγορούμενοι σε αυτή την δίκη. Ήταν παίκτες της Βέροιας που συμμετείχαν σε εκείνον τον αγώνα. Είναι, μάλιστα, οι δύο μοναδικοί ως κατηγορούμενοι οι οποίοι από την αρχή ή λίγο αργότερα είπαν ότι πράγματι υπήρξε η άνωθεν εντολή για να χειραγωγηθεί το συγκεκριμένο παιχνίδι. Οι ίδιοι αρνούνται, βέβαια, οποιαδήποτε συμβολή τους, ότι, δηλαδή, δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να έρθει το αποτέλεσμα. Όχι απλά παράκουσαν, αλλά τους δημιούργησε έναν τέτοιο εκνευρισμό η συγκεκριμένη εντολή και, φυσικά, δεν συνέβαλλαν».

Για το πώς γίνεται κάποιοι παίκτες που συμμετείχαν σε εκείνο το ματς να είναι κατηγορούμενοι και άλλοι μάρτυρες απάντησε: 

«Κοιτάξτε, είναι αυτό έχει να κάνει με την έννοια της αποδυνάμωσης της ομάδας. Οι αλλαγές που έπρεπε να γίνουν είναι τρεις, δεν μπορούσαν να μην συμμετέχουν αυτοί που δεν ήθελαν, αλλά μόνο να παρακούσουν τις εντολές που τους δόθηκαν. Είναι τέτοιο το ήθος των παικτών που εκπροσωπώ, σε σχέση, μάλιστα, και με τις σχέσεις που είχαν με τον τότε προπονητή τους, τον κ. Καλαϊτζίδη, που λειτούργησαν ακριβώς στον αντίποδα των εντολών που είχαν λάβει από την διοίκηση, και αυτό φαίνεται καθώς ο συγκεκριμένος προπονητής που είχε αντιταχθεί, επίσης, σφοδρά στις εντολές, τους εμπιστεύτηκε ξανά σε ομάδες που ήταν αργότερα. Ο διαχωρισμός είναι δύσκολος, αλλά έγινε από τα αρμόδια δικαστικά όργανα. Κάποιοι θεωρήθηκαν ότι πρέπει να καταθέσουν ως μάρτυρες και εν τέλει ασκήθηκαν ποινικές διώξεις τις οποίες εμείς αρνούμαστε. 

Να σας πω ότι υπάρχει κατηγορούμενος που τότε ήταν 19 ετών, έπαιζε στην U-19 της Βέροιας. Κλήθηκε να παίξει για 20 λεπτά, αντικαθιστώντας τον Γεωργέα, την επόμενη μέρα δόθηκε δανεικός, αν θυμάμαι καλά στην Αναγέννηση Γιαννιτσών και αυτό το παιδί, επειδή ο γενικός διευθυντής μετέφερε μία εντολή, είναι σήμερα κατηγορούμενος».

Για την εξελιξη της δίκης υπογράμμισε ότι: 

«Μέχρι τώρα δικαστικά βρισκόμαστε στο στάδιο της κατάθεσης των μαρτύρων κατηγορίας. Η επόμενη δικάσιμος θα είναι για τις 21 Μαΐου, αν υπάρξει περαιτέρω αναστολή της λειτουργίας θα πάμε για τον Ιούνιο. Από την αρχή η έδρα έδειξε ότι η υπόθεση δεν θέλει να βαλτώσει. Βάζοντας περί των 10 δικασίμων τον μήνα έδειξε ότι θέλει να την τελειώσει. Ο επόμενος που θα καταθέσει είναι ο κ. Γεωργέας και μετά ο Παντελής Καφές, ως μάρτυρας.

Λίγο ή πολύ η θέση του καθενός είναι γνωστή. Οι περισσότεροι μάρτυρες έχουν έρθει, μέχρι στιγμής, να πουν ότι δεν θυμούνται και ότι κάποια απ' αυτά που κατέθεσαν τα κατέθεσαν υπό κάποιο άλλο καθεστώς. Μερικές φορές αυτό ξεπερνάει τα όρια της αστειότητας. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η έδρα έχει επισημάνει ότι δεν θα πάει την υπόθεση σε αυτά τα πλαίσια. Υπό αυτή την έννοια κάτι καινούργιο δεν προέκυψε, ίσα ίσα αν η διαδικασία ήταν μόνο αυτή θα έλεγα ότι κάποια πράγματα τείνουν να αποκρυφτούν κιόλας. Παρόλα αυτά η δικαιοσύνη νομίζω εν τέλει ότι θα κάνει την δουλειά της».

Για την πειθαρχική δίωξη του Ολυμπιακού: 

«Το παιχνίδι Ολυμπιακός - Ατρόμητος εντάσσεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, αλλά ως πειθαρχικές διαδικασίες δεν είχαν ερευνηθεί ούτε από την ΕΕΑ, ούτε από την Επιτροπή Δεοντολογίας κι έτσι το ερευνητικό τμήμα παραπέμπει στην ολομέλεια. Η επιτροπή Δεοντολογίας έχει τακτικούς δικαστές και εδώ κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη δεσμευτικότητα κανενός πορίσματος. Νιώθω ότι αν πράγματι διαπιστώνονται τα πειθαρχικώς διωκώμενα αδικήματα, θα αποδοθούν από την επιτροπή και οι αντίστοιχες ποινές».

Για το ότι δεν εντάχθηκε το Ολυμπιακός - Βέροια:

«Θεωρώ ότι υπάρχουν κάποια δικονομικά ζητήματα. Η επιδίωξη είναι η προστασία του κύρους του ποδοσφαίρου. Όμως, το απαράγραπτο κάποιων αδικημάτων μεταξύ των οποίων και η χειραγώγηση αγώνων προέκυψε με τον κώδικα δεοντολογίας του 2019, οπότε και πάλι η πενταετία δε θα καταλάμβανε τον συγκεκριμένο αγώνα. Επίσης, αν δεν κάνω λάθος είχε ήδη επιληφθεί διαφορετικό όργανο σε δικαστικό επίπεδο για εκείνο το παιχνίδι. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια σκιά στο ότι δεν συμπεριελήφθη. Περιλαμβάνονται όμως παιχνίδια που δεν είναι στο πλαίσιο του παραπεμπτικού βουλεύματος. Και αγώνες του 2016. Το Βέροια - Ολυμπιακός π.χ. δεν εντάσσεται στη δίκη που δικάζουμε». 

Για την απόφαση της Επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ για τον ΠΑΟΚ:

«Εγινε μια διαδικασία που εξάντλησε την ουσία, με λεπτομέρειες και καταθέσεις. Περιμέναμε να δούμε μια απόφαση όποια κι αν ήταν στη βάση του αποδεικτικού υλικού και έρχεται και μας λέει ότι είναι δεσμευτική η εισήγηση της ΕΕΑ. Ποιος ο λόγος να υπάρχουν λοιπόν τα δικαστήρια αν π.χ. είναι δεσεμυτικό ένα πόρισμα που βγάζει η Αστυνομία; Στρέφεται κατά της ίδιας της παρουσίας του δικαιοδοτικού οργάνου». 

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο παρακάτω ηχητικό



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.