Αλεξιπτωτιστές αλλά και μιζαδόροι στο κλαμπ των τεχνικών διευθυντών

Δημήτρης Μπούζας23 Μαΐου 2020

Η πρόοδος στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, εκτός όλων των άλλων φυσιολογικών εξελίξεων που αφορούν αυτήν καθεαυτήν την «τέχνη» του αθλήματος, κάποια στιγμή έφερε στο προσκήνιο και την ανάγκη της παρουσίας εξειδικευμένων στελεχών που θα αναλάμβαναν ευθύνες οργάνωσης και διαχείρισης με συγκεκριμένα αντικείμενα.

 Στην πορεία λοιπόν αυτών των εξελίξεων προέκυψε ο «θεσμός» των τεχνικών (ή αθλητικών) διευθυντών. Η καθιέρωση του πέρασε μέσα από 40 κύματα, από τη στιγμή που όπως αναμενόταν τα ανοιχτά σύνορα και οι ρευστές προοπτικές του, αποτελούσαν και πρόκληση και εύκολη πρόσβαση. 

Όχι μόνο σε όσους έχουν σχέση με το άθλημα και τον χώρο, αλλά και σε όποιον ξενόφερτο κι αιθεροβάμονα νταραβερτζή το έβλεπε σαν ευκαιρία να τζογάρει. Ο χρόνος όπως ήταν επόμενο έφερε μια σχετική ισορροπία και μία τάξη στην άναρχη εικόνα που επικρατούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έδωσε έτσι στο επάγγελμα και μια σοβαρότητα αλλά και μια υπόσταση που την είχε ανάγκη. Αυτό βέβαια δεν απέτρεψε την παρουσία και την δραστηριότητα αρκετών κομπιναδόρων οι οποίοι καθιέρωσαν την μίζα και την αρπαχτή σαν βασικά προαπαιτούμενα των συναλλαγών τους. 

Πέραν λοιπόν των αλεξιπτωτιστών οι αρπακολλατζήδες και οι αετονύχηδες εξακολουθούν να λυμαίνονται το χώρο εκθέτοντας το επάγγελμα και προσβάλλοντας τους σοβαρούς κι έντιμους συναδέλφους τους. Πεδίο δόξας λαμπρό για αυτούς τους αλητήριους οι μεταγραφές! Θύματα: οι σύλλογοι, οι αφελείς μεγαλοϊδιοκτήτες, οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές αλλά και το ίδιο το άθλημα. 

Το τι μηχανεύονται δεν περιγράφεται. Συνδεδεμένοι με πονηρούς κι εύκολους κόουτς και με μειωμένης ηθικής αντίστασης παράγοντες, στήνουν μεγάλα κόλπα τα οποία τους αποδίδουν τεράστια κέρδη. Οι προσχεδιασμένες πλειοδοσίες με την τιμή των παλτών να εκτοξεύονται στα ύψη και οι μεταξύ τους σκηνοθετημένες αγορές και πωλήσεις μερικές φορές είναι τόσο άτσαλες που σκανδαλίζουν την κοινή γνώμη. Σήμερα στο χώρο δραστηριοποιούνται αρκετοί που έχουν επιλέξει μονοδιάστατα αυτό το πλιάτσικο για τα οικονομάνε. 

Υπάρχουν όμως και πολλοί που τιμούν το επάγγελμα. Μερικοί εξ αυτών βρέθηκαν πολύ ψηλά, όπως επί παραδείγματι ο Ραϊόλα και ο Μέντες. Δυστυχώς όμως και οι τελευταίοι εκμεταλλευόμενοι τη φήμη τους δεν είναι λίγες φορές που φουσκώνουν εξωφρενικά τις τιμές των πελατών τους. Με αυτά και με αυτά θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει κακοφορμισμένο το επάγγελμα χωρίς να παρεξηγηθεί. 

Διατηρώντας βέβαια κι ένα καλό λόγο για όσους το τιμούν. Αφορμή για το σημερινό σχόλιο μου, έδωσε η επιβεβαίωση της πληροφορίας για το νέο τεχνικό διευθυντή που θα περάσει σύντομα το κατώφλι της Τούμπας. Διάβασα το βιογραφικό του προσπαθώντας να εισπράξω μια ένδειξη – ίσως και υπόσχεση – πως ο Ιβάν δεν θα υποχρεωθεί αυτή τη φορά για μια νέα απόλυση. Γιατί, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας η μη ανανέωση είναι κι αυτή μια απόλυση. 

Είναι αλήθεια ότι μέσα από ένα βιογραφικό δεν είναι εύκολο να πάρεις κάποια σιγουριά. Έτσι περιορίστηκα στην ευχή να δικαιωθεί για την επιλογή του ο Ιβάν γιατί δυστυχώς έχει πληρώσει πολύ ακριβά κάποιες αδεξιότητες και περίεργες παραλείψεις συγκεκριμένων τεχνικών διευθυντών του. Στο περιθώριο της κουβέντας θα ήθελα να καταθέσω και μια προσωπική μου άποψη. 

Η οποία υποστηρίζει πως κάποια στιγμή ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να εμπιστευτεί και Έλληνες στη θέση αυτή, ιδιαίτερα προερχόμενους μέσα από την ασπρόμαυρη οικογένεια. Θυμάμαι ότι στο παρελθόν είχα υποδείξει τον Κούλη Αποστολίδη για αυτή την θέση. Ο Ιβάν ξόδεψε πακτωλό εκατομμυρίων για να καλύπτει ανικανότητες και λάθη σε όλες σχεδόν τις μεταγραφικές περιόδους. 

Συγκρίνοντας λοιπόν την περίπτωση των ξένων, με την εποχή των Ζαγοράκη και Βρύζα και ποιους παίκτες έφεραν οι πρώτοι με τα εκατομμύρια του Σαββίδη και ποιους παικταράδες οι δεύτεροι σχεδόν «χωρίς μια», ο καθένας έχει την ευκαιρία να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Συγκρίνοντας λοιπόν κι εγώ τα αυτονόητα, οφείλω να κλείσω το σημερινό μου σημείωμα, ευχόμενος για μια ακόμη φορά στον Γερμανό τεχνικό διευθυντή να δικαιώσει την εμπιστοσύνη του Ιβάν Σαββίδη και να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ στα δύσκολα που έρχονται.

ΥΓ: Βγήκαν τα μαχαίρια. Η «Original 21» εναντίον Καραπαπά. Το τι σέρνουν στον ευτραφή και προκλητικό ερυθρόλευκο προπαγανδιστή οι οργανωμένοι της Ένωσης δεν λέγεται. Αν θέλετε να ενημερωθείτε πάρτε την «Ωρα για Σπορ» στα χέρια σας. Θα φρίξετε!

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.