Αλεξάντερ Χαντιτάγκι: Από πωλητής χοτ ντογκ, εκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της Καβάλας

Δημήτρης Καλαϊτζής17 Ιανουαρίου 2022

Ένας ακόμα επενδυτής που επέλεξε την Ελλάδα για να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Ο λόγος για τον Ιρανοκαναδό, Αλεξάντερ Χαντιτάγκι, ο οποίος βγήκε μπροστά και ανέλαβε σε μια δύσκολη περίοδο την ιστορική Καβάλα

Όμως τα πράγματα που βρήκε μόνο ρόδινα δεν ήταν στους «αργοναύτες», καθώς παρότι ανέβηκαν στη Super League 2, η ΕΕΑ τους έβαλε συνεχώς τρικλοποδιές με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς παίκτες και να κατέβουν στο Πρωτάθλημα της δεύτερης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας της χώρας με ερασιτέχνες και αθλητές άλλων αθλημάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίσει βαριές ήττες που την φέρνουν στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου. 

Ωστόσο, με την έναρξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου η Καβάλα πήρε το τελικό οκ για να μπορέσει να προχωρήσει σε κινήσεις. Ούτε ένας, ούτε δυο, αλλά περισσότεροι από 25 ποδοσφαιριστές εντάχθηκαν στο ρόστερ της ομάδας του Νούρι. Ο 42χρονος ξέρει καλά ότι το έργο του μόνο εύκολο δεν είναι, αλλά θα κάνει τα πάντα ώστε να κρατήσει τον ΑΟΚ στη Super League 2. Στα πρώτα του δυο παιχνίδια απέσπασε ισοπαλίες κόντρα σε Απόλλωνα Λάρισας (0-0) και Ολυμπιακό Β΄ (2-2). 



Αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν ερωτηματικά πως ένας Ιρανοκαναδός πήρε την απόφαση να γίνει ο…σωτήρας της Καβάλας. Για να λυθούν οι απορίες, ο επιχειρηματίας Νίκος Μαυρομάτης που τύχαινε να ασχολείται με τα κοινά του ΑΟΚ είναι φίλος του Χαντιτάγκι και στην ουσία ήταν ο άνθρωπος που τον έπεισε να αναλάβει τα ηνία της Καβάλας.

Ο Χαντιτάγκι για να δείξει ότι ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα πρόσφερε ένα αντίτιμο 18.5 εκατ. ευρώ για να κάνει δικό του το ακίνητο στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας. Η τιμή εκκίνησης ήταν 9.1 εκατ. ευρώ, αλλά ο Ιρανοκαναδός δίνοντας το διπλάσιο ποσό πέρασε στα δικά του χέρια το «φιλέτο».

Το ακίνητο στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας αποτελείται από δύο όμορα παραθαλάσσια οικόπεδα, συνολικής επιφάνειας 149,733 στρέμματα. Το ακίνητο, χωροθετημένο στον απαράμιλλης ομορφιάς κόλπο του Παλαιού, είναι επίπεδο, έχει αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μ. και διαθέτει απεριόριστη θέα στον κόλπο της Καβάλας και στα ανατολικά παράλια της νήσου Θάσου.Το ακίνητο έχει άμεση πρόσβαση στην Εγνατία Οδό, την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας. Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική έκταση φιλέτο που θέλει ο Ιρανοκαναδός επενδυτής.




Το προφίλ του Χαντιτάγκι

Ο Αλεξάντερ Χαντιτάγκι γεννήθηκε το 1977 στο Ιράν, ωστόσο με το ξέσπασμα της ιρανικής επανάστασης εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην γείτονα Τουρκία.

Η ατυχία του χτύπησε νωρίς την πόρτα, καθώς μόλις δυο ετών έχασε τον πατέρα του και η μητέρα του αναγκάστηκε να κάνει δύο δουλειές για να καταφέρει να αναθρέψει τα παιδιά της.

Σε ηλικία 11 ετών έφυγε για τον Καναδά μαζί με την μητέρα του και τα υπόλοιπα αδέρφια του.

Τα πρώτα χρόνια στον Καναδά η οικογένειά του στηνόταν στην ουρά μία χριστιανικής οργάνωσης για να λάβει ένα καλάθι με τρόφιμα που μοίραζαν σε άπορους.

Έμαθε να δουλεύει από μικρός. Όντας έφηβος άνοιξε μαγαζί με street food για να έχει ένα εισόδημα ο ίδιος, αλλά και η οικογένειά του. Παρά τις όποιες δυσκολίες κατάφερε να τελειώσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Γιορκ του Τορόντο.

Μετά την αποφοίτησή του στο κομμάτι της Χημείας θα ακολουθήσει άλλο δρόμο. Έτσι θα συνιδρύσει το 1997 την εταιρεία Lending Tree, μία διαδικτυακή πλατφόρμα που έφερνε σε επαφή τους δανειολήπτες με τα πιστωτικά ιδρύματα με βάση το προφίλ τους.

Έτσι, ξεκινάει μία καριέρα στο χώρο των ενυπόθηκων δανείων δημιουργώντας τον όμιλο Pacific Mortgage Group.

To 2012 θα ιδρύσει μία startup που ειδικευόταν στα προγράμματα πιστότητας για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ονόματι MoPals.com, την οποία τρία χρόνια μετά θα πουλήσει στην κινεζική εταιρεία λογισμικού MOMO.

Ο φιλόζωος 

Ο νέος μεγαλομέτοχος της Καβάλας δεν έχει κρύψει ποτέ την αγάπη του για τα άγρια ζώα.

Το 2012 μοίρασε 1.400 γαλοπούλες σε άστεγους ανθρώπους για την Ημέρα των Ευχαριστιών. 

Το 2014 πρόσφερε 10.000.000 δολάρια στο Δήμο της περιοχής του. Ως αντάλλαγμα δόθηκε το όνομα της εταιρείας του σε μία οδό.

Παράλληλα, συνεισφέρει και στο ζωολογικό κήπο του Τορόντο, όπου φιλοξενούνται λιοντάρια και τίγρεις. Λατρεύει τα άγρια ζώα και θέλει το καλύτερο για εκείνα. 

Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν πληροφορήθηκε ότι ένας λευκός ρινόκερος είχε σκοτωθεί στο ζωολογικό κήπο της Γαλλίας, πρόσφερε το ποσό των 25.000 για να βρεθεί ο ένοχος.

Η περιουσία του υπολογίζεται στα 250.000.000 δολλάρια.



Το όραμα του Χαντιτάγκι

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Metropolis 95,5 ο Ιρανοκαναδός επιχειρηματίας και ισχυρός άνδρας της Καβάλας ανέλυσε το πλάνο του...

Πώς προέκυψε το ενδιαφέρον για την Καβάλα: «Περίπου 2 χρόνια που επισκέφτηκα την Ελλάδα για κατοικίες και ανοικοδομήσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική και μέσω ενός κοινού φίλου επισκέφτηκα την Καβάλα. Ερωτεύτηκα την πόλη, την κουλτούρα της, την κληρονομιά της, τους ανθρώπους της και έκανα κάποιους καλούς φίλους. Υπήρξε μια συνάντηση για να αγοράσω την ποδοσφαιρική ομάδα της Καβάλας και να κάνω κάτι καλό. Μου είπαν για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η ομάδα και για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Όσον αφορά τις ιδιοκτησίες και κάποια πράγματα που δεν είναι ξεκάθαρα, ήταν μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσω θετικό αντίκτυπο, Γι αυτό είμαστε εδώ τώρα».

Αν είχε σχέση με το ποδόσφαιρο στο παρελθόν: «Έπαιζα πολύ ανταγωνιστικά ποδόσφαιρο όταν ήμουν μικρός. Μέχρι 23 ετών έπαιζα στην ομάδα το πανεπιστημίου μου. Μετά έπρεπε να βρω μια δουλειά για να πληρώνω τους λογαριασμούς μου. Το ποδόσφαιρο είναι πάντα στην καρδιά μου. Οι δικοί μου είχαν δύσκολη ζωή όπως και οι γείτονές μου και πολλοί άλλοι, μόνο που παρακολουθούσα ποδόσφαιρο τις Κυριακές μας έκανε χαρούμενους κάποιες φορές. Το ποδόσφαιρο τρέχει στις φλέβες μου».

Τι γνωρίζει για το ελληνικό ποδόσφαιρο που δεν έχει και την καλύτερη φήμη: «Μαθαίνεις να κάνεις έρευνες πριν ξεκινήσεις μια επιχείρηση. Ξέρω πως πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν καλούς ιδιοκτήτες με πάθος για τη νίκη και την κοινότητα στην οποία ανήκει η ομάδα τους. Όπως και στη ζωή, υπάρχουν πράγματα που είναι αρνητικά και δυστυχώς και άτομα που δεν έχουν καλή φήμη προσβάλουν τη φήμη άλλων ανθρώπων που έχουν ομάδες».

Για τα χρήματα που σκοπεύει να επενδύσει: «Έχω ένα πολύ καλό γκρουπ από πίσω που στηρίζει. Για να στήσουμε μια καλή ομάδα στη Super League 2 και αργότερα στη Super League 1, είναι κάτι που δε θα γίνει γρήγορα. Θα πρέπει να ξοδέψουμε χρόνο, αγάπη και χρήμα. Υπολογίζουμε ότι την πρώτη χρονιά θα χάσουμε εκατομμύρια αλλά αισθάνομαι άνετα με αυτό. Είναι κάτι που ελπίζουμε να χτίσουμε και να είμαι περήφανος όχι μόνο εγώ. Μια από τις αγαπημένες μου ελληνικές λέξεις είναι το μεράκι. Και η Καβάλα είναι το μεράκι μου».

Για το πλάνο του στην Καβάλα:

«Θέλουμε να οργανώσουμε κάτι διαφορετικό με τον κ. Νούρι στην Καβάλα και ειδικά στις ακαδημίες. Κύριο στόχος από την πλευρά μου είναι να αποκτήσω 2-3 ομάδες όπως η Red Bull με τη Σάλτσμπουργκ και την Λειψία και να παράγω ποδοσφαιριστές. Θέλω μέσα στον επόμενο ένα χρόνο να το έχω κάνει πράξη και να έχω αγοράσει άλλη ομάδα για να πετύχω το εγχείρημά μου.

Φέτος υπολογίζω ότι θα ξοδέψουμε περίπου 2 εκατ. ευρώ και δεν υπάρχει τρόπος να γίνουν απόσβεση αυτά τα χρήματα γιατί τα λεφτά από την τηλεόραση είναι λίγα και ο κόσμος δεν επιτρέπεται να έρχεται στο γήπεδο. Εδώ δεν ήρθαμε για έναν χρόνο, αλλά για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Δεν μου αρέσει να χάνω, παρά μόνο να κερδίζω. Ο στόχος μας είναι η Καβάλα να επανέλθει στην μεγάλη κατηγορία. Στόχος, φέτος είναι να μείνουμε στην κατηγορία».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.