Ακροβατώντας χωρίς δίχτυ ασφαλείας

Δημήτρης Μπούζας13 Μαρτίου 2020

Άκουσα με προσοχή την εκπομπή του Γιώργου Μπούζου και παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία που κατέθεσε ο Χάρης Δημαράς στο ρεπορτάζ το οποίο αφορούσε την «επέτειο» της εμφάνισης και δράσης του προέδρου, ενός συλλόγου που αυτοχαρακτηρίζεται και δαφνοστεφανομένος. Ο οποίος ενεργώντας κυνικά και σαν αδίστακτος γκάνγκστερ, διαχειριζόμενος δημόσιο χρήμα, καταλήστεψε όλους του Έλληνες φορολογούμενους, προκειμένου να καταστήσει την ομάδα του ασυναγώνιστη τόσο εντός, όσο και εκτός της ελληνικής επικράτειας. 

Ο απίστευτος αυτός τύπος ψυχρά, προφανώς και ακατανόητα, με τη μέθοδο των συγκοινωνούντων δοχείων, συνέδεσε το ταμείο της τράπεζας του (;) με το αντίστοιχο της ομάδας του και επιδόθηκε σε μια διαχρονική λαθροχειρία (απάτη 100%) με τους Έλληνες φορολογούμενους να χρεώνονται ένα τεράστιο ποσό (γύρω στα 35 δις). Η πτώση του άφρονα και τυχοδιώκτη στοίχισε οδυνηρά στο κράτος. Το χρέος της πτώχευσης όπως και του συλλόγου του – ιδιαίτερα το δεύτερο – ρυθμίστηκαν πολιτικάντικα και πελατειακά. Σε βάθος χρόνου οι δόσεις για το απειροελάχιστο ποσό που καταλογίστηκε στον Ολυμπιακό, χαρακτηρίστηκαν ευνοϊκές έως απαράδεκτες. 

Η επιδρομή του ερυθρόλευκου Αττίλα που άφησε καμμένη γη στο πέρασμα του και προφανώς έβαλε και τα θεμέλια της μετέπειτα θρυλικής παράγκας, παρά το γεγονός ότι συγκαλύφτηκε και ενταφιάστηκε, δεν ξεχάστηκε από τους Έλληνες φορολογούμενους. Ιδιαίτερα από όσους την έζησαν εκείνη την εποχή σε όλο της το τραγικό… «μεγαλείο». Ένα «μεγαλείο» συνυφασμένο με το αντίστοιχο μυθοπλαστικό που καλλιεργήθηκε, καλλιεργείται και διατηρείται και σήμερα για την ομάδα του λιμανιού. Επέτειος λοιπόν και μάλιστα κατάμαυρη για τον ερυθρόλευκο Αττίλα (Γιώργο Κοσκωτά), τους διαδόχους του και τα θύματα του. 

Το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρθηκε σε όσα συνέβησαν τότε, για να προσθέσουμε κι εμείς τα όσα ακολούθησαν με τις μάχες των επιγόνων και την εμφάνιση νέων τυχοδιωκτών και υποδίκων. Και απέναντι σε όλα αυτά ποιος; Ο ΠΑΟΚ, ο οποίος σήμερα αγωνίζεται για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Μια ομάδα με μια ιστορία διαμάντι, να οδηγείται μεθοδευμένα και από τους διαδόχους του τιτανομέγιστου απατεώνα προέδρου, σε περιπέτειες. Με τη συνδρομή μάλιστα θεσμικών οργάνων και κυβερνητικών στελεχών που έστησαν επιτροπές και συνηγόρησαν στη λήψη απαράδεκτων αποφάσεων. 

Σήμερα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τον ΠΑΟΚ και όλες οι συνθήκες και ασύμμετρες απειλές, όπως αυτή με την επικινδυνότητα του φονικού ιού, δημιουργούν ένα πολύπλοκο και δύσκολο περίγραμμα και πλαίσιο, μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν οι άνθρωποι της ασπρόμαυρης οικογένειας. Αν προσθέσουμε σε αυτές τις συνθήκες και τα σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα, με τις απουσίες βασικών παικτών ενόψει μάλιστα ενός σημαντικού αγώνα όπως είναι αυτός της Κυριακής με τον Ολυμπιακό, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι θεωρείται και κρίνεται επιβεβλημένο μέσα σε αυτή την επικίνδυνη πολυπλοκότητα, να γίνει μια ιδιαίτερα προσεκτική επιλογή αποφάσεων και κινήσεων. 

Θα έλεγε κανείς με δεδομένη την παρασκηνιακή ισχύ του γνωστού αθλητικού παρακράτους, το οποίο ελέγχει και σήμερα ακόμη απόλυτα το χώρο, σε μια πρώτη «ανάγνωση» αυτές οι αποφάσεις και κινήσεις δεν διαφέρουν από ακροβασίες χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Ιδιαίτερη λοιπόν τόλμη και ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε βήμα. Όσο για τις προσδοκίες δικαίωσης στις δικαστικές μάχες που εξελίσσονται θα συνιστούσαμε συγκρατημένη αισιοδοξία. Τα πράγματα στην ελληνική δικαιοσύνη είναι από νεφελώδη έως περίεργα και δυσεξήγητα. 

Όταν φτάσαμε στο σημείο να καλείται να απολογηθεί για συμμετοχή σε παραδικαστικό κύκλωμα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για θέματα διαφθοράς, θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για την οποιαδήποτε πρόβλεψη.

ΥΓ: Ο Φερέιρα θα πρέπει να στύψει καλά το μυαλό του και να βρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που έχει ενόψει του Κυριακάτικου αγώνα.

ΥΓ2: Στο τελευταίο σχόλιο μας η κυρία Τσαγκιά αναφέρθηκε ως κυρία Καγιά. Επιβεβλημένη η επανόρθωση, με τη δική μας βέβαια ευχή κι ελπίδα η απόφαση της, ημιτελής και άνευ ουσίας, να μην παγιδεύσει και τους δικαστές του εφετείου.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.