Το «κόκκινο», πλέον, δεν έχει καμία σχέση με τα lockdown που ζήσαμε

Δημήτρης Κανελλάκης30 Σεπτεμβρίου 2021

Η αλήθεια είναι ότι ακούγεται κάπως ότι μπαίνει στο «κόκκινο» επιδημιολογικά η Θεσσαλονίκη -ή οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη- και «κλείνει», στην πραγματικότητα, όμως, τα... κλεισίματα δεν θα θυμίζουν σε τίποτε αυτά που ζήσαμε από τον Μάρτιο του 2020 έως και την άνοιξη του 2021.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πια για lockdown με οριζόντια μέτρα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αποφάσεις κλεισίματος καταστημάτων εστίασης, εμπορικών καταστημάτων, επιχειρήσεων.

Αυτά δεν θα τα ξαναδούμε. Δεν τα αντέχει η οικονομία, αφενός, και είναι, αφετέρου, πολύ καλύτερα τα πράγματα από πλευράς αντοχών του συστήματος υγείας.

Όσο κι αν η κυβέρνηση και οι επιστήμονες θα ήθελαν να είχαμε πιάσει ποσοστά εμβολιασμού πολύ υψηλότερα απ' αυτά στα οποία έχει φτάσει η χώρα μας, ακόμη και με τους 6 στους 10 εμβολιασμένους έχει δημιουργηθεί μία κατάσταση που περιορίζει πάρα πολύ τον κίνδυνο μιας μεγάλης, ακραίας εξάπλωσης, η οποία θα προκαλέσει πανικό και θα βάλει σε δοκιμασία τα όρια του συστήματος.

Όλα αυτά, βεβαίως, δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να χαλαρώνουμε, να επαναπαυόμαστε, να θεωρούμε πως είμαστε μια χαρά και δεν διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο. Αυτό δεν ισχύει. Οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν και δεν χρειάζεται κανένα ιδιαίτερο επιχείρημα, νομίζω, για να πειστεί ο καθένας από εμάς, παρά μόνο η αναφορά του αριθμού των νεκρών που θρηνεί κάθε μέρα η χώρα μας και του αριθμού των διασωληνωμένων, πολλοί εκ των οποίων, όπως στατιστικά προκύπτει, δεν θα τα καταφέρουν και θα χάσουν τη μάχη με τον ιό.

Αυτά δεν είναι αναφορές που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν. Είναι η περιγραφή της πραγματικότητας. Την οποία ουδείς δικαιούται να παίρνει αψήφιστα.

Γιατί, αν έχουμε 35, 40, 45 νεκρούς και 330-340 διασωληνωμένους κάθε μέρα ενώ ακόμη κυκλοφορούμε έξω, στα γραφεία, στα σχολεία και στους περισσότερους χώρους εργασίας τα παράθυρα είναι ορθάνοιχτα, όταν οι θερμοκρασίες θα πέσουν και θα κλειστούμε μέσα, τι θα γίνει;

Άρα, η οικονομία δεν θα σταματήσει, η λειτουργία της αγοράς δεν θα ξαναμπεί στην περιπέτεια που βίωσε για περισσότερο από έναν χρόνο, αλλά ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να μολύνει τους ανθρώπους, κάποιοι να νοσούν σοβαρά και να απειλείται η ζωή τους.

Όσοι, λοιπόν, εξακολουθούν να μην θέλουν να εμβολιαστούν και με αυτό τον τρόπο να αυξήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την προστασία τους έναντι του ιού, όπως πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, καλό θα είναι να προσέχουν ακόμη περισσότερο αυτό τον χειμώνα, ο οποίος θα είναι ο τελευταίος, κατά πώς φαίνεται, που ο φόβος για την δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας θα είναι μεγάλος. 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.