Άκης Μάντζιος: Πρωταγωνιστής στον «δικό του» Άρη

Γιώργος Στράντζαλης08 Ιουλίου 2021

Αποστολή στην Αυστρία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗΣ

Είθισται στις καλοκαιρινές προετοιμασίες τα “φώτα” να πέφτουν στους ποδοσφαιριστές. Στα καινούρια πρόσωπα, σε εκείνους που κάνουν τη διαφορά στις προπονήσεις και στα φιλικά παιχνίδια. Η φετινή προετοιμασία του Αρη δεν έχει πολλά νέα πρόσωπα σε σχέση με πέρυσι. Με εξαίρεση τον Ιζέτ Χαΐροβιτς και τον Ντένις, οι υπόλοιποι αποτελούν την περσινή βάση της ομάδας. Ξέρουμε, λίγο πολύ, τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας και ποιες είναι οι απαιτήσεις του club.

Μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην ενίσχυση του ρόστερ σε θέσεις όπου η ομάδα έχει “κενά”, δύο εβδομάδες πριν το πρώτο της ευρωπαϊκό παιχνίδι, στη φετινή προετοιμασία οι “προβολείς” έπεσαν (και) πάνω στον προπονητή. Ο Άκης Μάντζιος βρίσκεται στον Αρη (σχεδόν) από την αρχή της περσινής σεζόν, συμπεριλαμβάνεται όμως στη λίστα των “νέων” της προετοιμασίας. 

Είναι η πρώτη του με τους «κιτρινόμαυρους». Σε αυτό το διάστημα, το πιο σημαντικό για να τεθούν οι βάσεις και να δουλευτεί σωστά ένα σύνολο, ο Έλληνας τεχνικός, είναι… καινούργιος. Όταν ανέλαβε τα ηνία πήρε μία ομάδα η οποία είχε δουλευτεί από άλλον προπονητή (σσ Μίκαελ Ένινγκ) και επιδίωξε να τη βελτιώσει εν μέσω επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων όπου μετράνε (κυρίως) τα αποτελέσματα. Φέτος, έχει τη δυνατότητα να βάλει τη δική του σφραγίδα στον Αρη που θα δει ο κόσμος τη νέα σεζόν. 

Συνεπώς, το διάστημα της προετοιμασίας για τον Μάντζιο ήταν η ευκαιρία να αφήσει το “αποτύπωμά” του και να δημιουργήσει στην ουσία ένα “δικό του” σύνολο, για το οποίο -με την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων – θα έχει την πλήρη ευθύνη.

Από την πρώτη μέρα προετοιμασίας, στα 3-5 Πηγάδια, μέχρι και τη χθεσινή τελευταία επί αυστριακού εδάφους, προκύπτουν κάποια συμπεράσματα αντιπροσωπευτικά κυρίως της φιλοσοφίας που θέλει να προδώσει στην ομάδα του ο Έλληνας τεχνικός. Στην ουσία επιδίωξε την εξέλιξη της περσινής ομάδας την οποία ανέλαβε δίχως την δυνατότητα και την πολυτέλεια του χρόνου για πολλές παρεμβάσεις. Το θετικό για τον Μάντζιο είναι ότι ξέρει την ομάδα και τη βάση στην οποία δουλεύει. Αισθάνεται άνετα, νιώθει πολύ οικεία, νιώθει και πιο σίγουρος για αυτά που θέλει να κάνει. Είναι πλέον ο πρωταγωνιστής σε έναν Αρη “δικό του”.

Στο τακτικό κομμάτι,εκείνο που διαπιστώνεται με γυμνό μάτι είναι η πρόθεση να εξελίξει τα δυνατά σημεία της περσινής ομάδας. Αυτό της πίεσης ψηλά στο αμυντικό τρίτο του αντιπάλου με συνδυαστικό ποδόσφαιρο, που μοιάζει πολύ δουλεμένο, αλλά θέλει μεγαλύτερη διάρκεια και κυρίως περισσότερη ευελιξία επιλογών. 

Διότι αυτή τη στιγμή Τζέγκο και Σάσα είναι ανέτοιμοι, ενώ λείπει και ο χαφ που θα κάνει καλύτερη την κυκλοφορίας της μπάλας και την μετάβαση από τον άξονα. Αμυντικά ασφαλώς χρειάζεται περισσότερη δουλειά, καθώς στα φιλικά ο Αρης έδειξε ευάλωτος, από την άλλη όμως χρειάζονται να δοθούν στον προπονητή οι κατάλληλες επιλογές από τη διοίκηση με άμεση ενίσχυση.

Το “εφόδιο” του προπονητή και το μεγάλο στοίχημα

Στην πρώτη του προετοιμασία με τον Αρη το βασικό “εφόδιο” για τον Άκη Μάντζιο είναι η δουλειά του και συγχρόνως περιμένει και τις μεταγραφές. Δουλεύει με παίκτες που ξέρει και παίκτες που στην συντριπτική τους πλειονότητα εμπιστεύεται. Είναι εκείνος που καθημερινά έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο, δίχως όμως να είναι φορτικός πάνω από κάθε παίκτη. 

Σε καμία περίπτωση δεν το λες απόμακρο. Θέλει να είναι κοντά τους, με πολλή κουβέντα και κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Γενικώς έχει τον τρόπο και το δικό του στυλ, ο τόνος του είναι πάντοτε ήρεμος, αλλά μέσα από τις εντολές-καθοδηγήσεις του ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το σκεπτικό του και αυτά που επιχειρεί να μεταδώσει. Τα παραδείγματα είναι πολλά, ειδικά στη διάρκεια της τακτικής οι οδηγίες του είναι απόλυτες. Επιδιώκει το απλό, μέσα από γρήγορη σκέψη και κίνηση. Ζητάει πάντα υπομονή και όχι βιασύνη, όταν κυκλοφορεί η μπάλα ή στην πίεση του αντιπάλου. Βασικό ζητούμενο επίσης είναι να δημιουργούνται τα κατάλληλα στηρίγματα. 

Πράγματα που για κάποιους ίσως θεωρούνται αυτονόητα, αλλά είναι βασικές λεπτομέρειες. Οπως είναι και η επικοινωνία του συνόλου. Ο Μάντζιος ποντάρει πολλά στο να μάθει ο ένας τις κινήσεις του άλλου ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι αυτοματισμοί, σε ένα σύνολο πάντως στο οποίο έχει βάλει ήδη τα βασικά θεμέλια και πλέον έχει αρχίσει να το χτίζει με το… δικό του στυλ.

Ο Έλληνας προπονητής γνωρίζει καλά ότι τη φετινή σεζόν, μετά την περσινή πετυχημένη πορεία της ομάδας, οι προσδοκίες έχουν ανέβει. Κι ας ξεκίνησε με εμπόδια. Το ίδιο έχουν ανέβει και οι απαιτήσεις και η δίψα του club για διακρίσεις. Αρχής γενομένης από τους ευρωπαϊκούς αγώνες που ακολουθούν τις επόμενες εβδομάδες. Οι αγώνες με την Αστάνα είναι η πρώτη πρόκληση για τον ίδιο και το πρώτο στοίχημα που καλείται να κερδίσει.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.