Αγροδιατροφή: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία

Metrosport Team13 Μαΐου 2022

Ταξίδεψε στον τόπο μέσα από τα προϊόντα του, ανακάλυψε την ιστορία του μέσα από τις γεύσεις του, γνώρισε τους ανθρώπους του μέσα από τις παραγωγή τους και τη μαγειρική τους…

Και η Κεντρική Μακεδονία είναι αναμφισβήτητα ο τόπος που θα σε κερδίσει με το πλούσιο καλάθι των αγροτικών της προϊόντων και την ιδιαίτερη γαστρονομική της παράδοση, άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό της, τις παραδόσεις και επίσης ιστορίες των ανθρώπων που την κατοικούν.

Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ο «τομέας-πρωταθλητής» και ισχυροποιείται επιπλέον με τη συμμετοχή της περιφέρειας σε δύο διεθνή εταιρικά σχήματα στο πλαίσιο της Αγροδιατροφικής Πλατφόρμας Έξυπνης Εξειδίκευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (S3 Agri-Food Thematic Platform), όπου μάλιστα ηγείται της θεματικής ομάδας «Γαστρονομία και Πολιτισμός στην Αγροδιατροφή».



Με το ποσοστό συνεισφοράς του αγροτικού τομέα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της περιφέρειας να ανέρχεται σε 25%, και σε 21% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα της χώρας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη σε αγροτική παραγωγή πανελλαδικά. Επίσης, είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων και η δεύτερη συνολικά σε εξαγωγές. Διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια καλάθια των αγροτικών προϊόντων της χώρας.

Επίσης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται το 85% του ρυζιού, το 70% των οπωροφόρων και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών, έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή μυδιών (90% εξάγονται), τη μεγαλύτερη κονσερβοποιία ιχθυωδών (με 75% εξαγωγές) και δύο δυναμικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας με περίπου 50% εξαγωγές. Επιπλέον, εδώ παράγεται το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και το 29% των αλιευμάτων και το 25% του μελιού.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει σήμερα 26 προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), ενώ συμμετέχει ενεργά στην Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών και Οργανισμών παραγωγών ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων (AREPO).

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει μία μοναδική γαστρονομική ταυτότητα διαμορφωμένη στο πέρασμα του χρόνου από την ιστορία της και τις παραδόσεις των ανθρώπων που έζησαν και ζουν σε αυτήν.

Αν αναρωτιέται κάποιος πόσες κουζίνες μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα τραπέζι, τότε θα πρέπει να βρεθεί φιλοξενούμενος σε ένα μακεδονικό τραπέζι…

Εδώ η βυζαντινή κουζίνα αναμειγνύεται με την ανατολίτικη ευρηματικότητα του αρώματος και της φαντασίας και συνυπάρχει αρμονικά με την ντόπια γαστρονομική παράδοση των Μακεδόνων. Το πάντρεμα αυτό έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων που με τα χρόνια εξελίχθηκαν και προσαρμόστηκαν στο κλίμα και τα προϊόντα της περιοχής.

Κάθε περιοχή της Μακεδονίας έχει να συμπληρώσει και να προσφέρει στο γαστρονομικό χάρτη κάτι ξεχωριστό, εμπνευσμένο από τις δικές της παραδόσεις. Η “Μακεδονική Κουζίνα” - του χθες και του σήμερα - ζωντανεύει συνταγές, που γεννήθηκαν από τη γαστρονομική παράδοση Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσαναίων, Μικρασιατών και ντόπιων κατοίκων, με τη σημαντική επιρροή της Εβραϊκής και της Αρμενικής κοινότητας του τόπου. Ενώ βασικά συστατικά της είναι τα προϊόντα του τόπου.

Και έτσι, ακολουθώντας τις εποχές του έτους, προσφέρει απολαύσεις που υπερβαίνουν τον χρόνο και μερικές φορές ακόμα και τον τόπο, ταξιδεύοντας σε στους τόπους όπου έχουν τις ρίζες τους οι άνθρωποι που τη μαγειρεύουν….

Ανακαλύψτε τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα ιστοσελίδα της για τη αγροδιατροφή https://agrifood-pkm.gr/

Μυηθείτε στη Μακεδονική Κουζίνα, τα υλικά και τις συνταγές της στην ιστοσελίδα https://www.macedoniancuisine-pkm.gr/

Στιγμιότυπο της καμπάνιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προβολή και προώθηση της Μακεδονικής Κουζίνας, με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της DETROP BOUTIQUE 2022.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.