«Άγνωστο το πότε θα κορυφωθεί η έξαρση του κορωνοϊού στην Ελλάδα»

Metrosport Team12 Μαρτίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Ιωάννης Κιουμής και αναφέρθηκε στην έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα μας και το πώς αυτή επηρεάζει τον αθλητισμό.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στα ανοιχτά γήπεδα: «Ο βαθμός κινδύνου στον ανοιχτό χώρο είναι μικρότερος από ότι στον κλειστό, όμως αυτό που μετράει είναι η πυκνότητα του συνωστισμού. Αν σε ένα γήπεδο ο ένας είναι δίπλα στον άλλο και βήχει ο διπλανός μας, και εκτοξεύει σταγονίδια, ο ανοιχτός χώρος δεν έχει τη μαγική λύση. Ναι, στον κλειστό χώρο ο αέρας δεν ανανεώνεται και υπάρχει η δυνατότητα παραμονής των σταγονιδίων για λίγο μεγαλύτερο διάστημα. Ο ιός μεταφέρεται με τα μεγάλα σταγονίδια κατά τον βήχα. Αυτά έχουν μια περιορισμένη εμβέλεια. Η απόσταση που θα διανύσουν είναι σχετικά μικρή, περίπου ένα μέτρο. Ο χρόνος παραμονής στον αέρα εξαρτάται από τα ρεύματα αέρα. Αυτά είναι που θα βοηθήσουν τα σταγονίδια ή να κατακαθίσουν στο πάτωμα και να πάψουν να είναι προβληματικά ή να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα ή να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις».

Για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ποδοσφαιριστές: «Στο ποδόσφαιρο και τα αθλήματα φυσικής επαφής, οι παίκτες μπορούν να χτυπήσουν, να πέσουν ο ένας πάνω στον άλλο. Μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι δεν μεταδίδεται έτσι ο ιός; Φυσικά μπορεί να μεταδοθεί. Απλά οι πιθανότητες μια τέτοιας μετάδοσης είναι περιορισμένες επειδή επί του παρόντος τα κρούσματα δεν έχουν τέτοια μεγάλη διασπορά ώστε να υποψιαστούμε ότι π.χ. οι μισοί ποδοσφαιριστές είναι φορείς του ιού».

Για το πότε θα κορυφωθεί η έξαρση του ιού: «Δεν είναι γνωστό ακόμη. Μια επιδημία κορυφώνεται όταν προσβάλλει το σύνολο σχεδόν των επίνοσων ατόμων, των ατόμων που μπορούν να νοσήσουν. Ποιοι είναι αυτοί; Όλη η κοινωνία. Το πόσο θα περάσει ο ιός σε αυτήν την κοινωνία ή αν θα σταματήσει νωρίς, ή αν θα εξελιχθεί σε μια ή σε περισσότερες φάσεις, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Η εμπειρία βάσει Κίνας έδειξε ότι το επιδημικό κίνα άρχισε να καταλαγιάζει, αφού πέρασε ένα μέγιστο δύο μηνών. Αυτό είναι αποτέλεσμα και του ιού και των μέτρων που πήρε η χώρα. Δεν είναι σίγουρο ότι επειδή μειώνεται στην Κίνα ότι αυτό θα γίνεται με τον ίδιο ρυθμό και σε μια οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Για τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία: «Συμφωνώ απόλυτα με τα μέτρα. Το αν είναι επαρκή ή όχι θα φανεί εκ των υστέρων, δεν μπορούμε να το ξέρουμε εκ των προτέρων».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.