«Αγκάθι» για τον ΠΑΟΚ ο φετινός Παναθηναϊκός

Παναγιώτα Χαλκιά13 Ιουνίου 2020

Στην έδρα του Παναθηναϊκού δοκιμάζεται ο ΠΑΟΚ στη 2η αγωνιστική των πλέι οφ του πρωταθλήματος. Ο Δικέφαλος θέλει να αφήσει πίσω του την κακή εικόνα και την ήττα στο ματς με τον Ολυμπιακό, να κάνει μια νέα αρχή στο ΟΑΚΑ και ένα βήμα παραπάνω προς το κλείδωμα της δεύτερης θέσης.

Ο φετινός Παναθηναϊκός έχει αποδειχθεί «αγκάθι» για τον ΠΑΟΚ. Οι «ασπρόμαυροι» έχουν κερδίσει μόλις ένα βαθμό στις δύο συναντήσεις τους με το τριφύλλι. Στην Τούμπα ο Αντελίνο Βιεϊρίνια έσωσε την παρτίδα και το αήττητο κυριολεκτικά στο παρά πέντε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι ενώ στο ΟΑΚΑ εμφανίστηκε μάλλον το «φάντασμα» του Δικεφάλου, ο οποίος μετρούσε μόνο λάθη και άφησε τρεις βαθμούς. Ο μόνος που φαινόταν να προσπαθεί ήταν ο Μίσιτς. Ο Κροάτης μέσος δεν θα βρίσκεται, όμως, στο παιχνίδι αφού τέθηκε νοκ άουτ έως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Οι δύο ομάδες δίνουν νέο ραντεβού στο ΟΑΚΑ και το metrosport.gr αναλύει τα δύο πρόσωπα του «τριφυλλιού», την εικόνα του στα ντέρμπι και τα δύο στατιστικά – κλειδιά του.

Γέννησε ερωτηματικά στις πρώτες 13 στροφές

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε τον α’ γύρο πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» είχαν απολογισμό τέσσερις νίκες, πέντε ισοπαλίες και τέσσερις ήττες και συγκέντρωσαν μόλις 17 βαθμούς. Κατάφεραν να φύγουν νικητές μόνο στα παιχνίδια κόντρα στον Πανιώνιο (εκτός), τον Ατρόμητο (εκτός), την ΑΕΚ (εντός )και τον Αστέρα Τρίπολης (εντός).

Το πρόβλημα εντοπιζόταν τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Το «τριφύλλι» στα περισσότερα παιχνίδια του δημιουργούσε φάσεις αλλά αδυνατούσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Σκόραρε μόλις 13 τέρματα. Ευάλωτη και η άμυνα αφού η εστία του παραβιάστηκε 17 φορές.

Μετά το τέλος της εκτός έδρας μονομαχίας με τον ΝΠΣ Βόλο, ο Γιώργος Δώνης εμφανίστηκε αισιόδοξος και σίγουρος ότι η ομάδα του θα καταφέρει να βρεθεί στα πλέι οφ του πρωταθλήματος. Εν τέλει δικαιώθηκε.

Άλλαξε και πέτυχε στο δεύτερο γύρο

Όχι έναν, όχι δύο αλλά 10 βαθμούς περισσότερους σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο συγκέντρωσαν οι «πράσινοι», οι οποίοι έκαναν την έδρα τους απόρθητο κάστρο και κατέγραψαν οχτώ νίκες, τρεις ισοπαλίες και μόλις δύο ήττες στις 13 αναμετρήσεις του β΄γύρου.

Κέρδισαν στην έδρα τους τούς Λαμία, Πανιώνιο, Ατρόμητο, ΠΑΟΚ, Παναιτωλικό και ΝΠΣ Βόλο ενώ πήραν ένα βαθμό στο παιχνίδι με τον Άρη. 

Έφυγαν με το τρίποντο από τις έδρες των Ξάνθης και Λάρισας και με έναν βαθμό από Κρήτη και Τρίπολη. Ηττήθηκαν μόλις δύο φορές και αυτές μακριά από το γήπεδο τους (Ολυμπιακός, ΑΕΚ).

Η διαφορά έγινε από την άμυνα. Το παθητικό των 17 γκολ του α΄ γύρου, περιορίστηκε μόλις σε έξι (!) σε 13 παιχνίδια.

9/24 στα ντέρμπι

Εννέα βαθμούς συγκέντρωσε ο Παναθηναϊκός στα ντέρμπι. Το «τριφύλλι» εμφανίσθηκε άκρως μαχητικό στα μεγάλα παιχνίδια, με εξαίρεση την εμφάνιση στο «Κλ. Βικελίδης», και έπαιξε το δικό του ρόλο στη μάχη του τίτλου.

Η πρώτη γεύση ήταν πικρή αφού η επίσκεψη στο Χαριλάου φόρτωσε την ομάδα με τέσσερα τέρματα και γκρίνια. Η βαριά ήττα από τον Άρη ταρακούνησε τα νερά και οι «πράσινοι» εμφανίστηκαν με εντελώς διαφορετικό πρόσωπο στα παιχνίδια κόντρα σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Χάρισαν το βαθμό της ισοπαλίας στους «ερυθρόλευκους», έχασαν το διπλό στο τέλος στην Τούμπα και πανηγύρισαν το τρίποντο κόντρα στην Ένωση.

Η επόμενη στροφή έφερε δύο εκτός έδρας ήττες, μια νίκη και μια ισοπαλία. Σε ένα παιχνίδι ρεσιτάλ «αφλογιστίας» Παναθηναϊκός και Άρης αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα ενώ ο βαθμός της ισοπαλίας χάθηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης» στην κόψη του ξυραφιού από μια έμπνευση του Βαλμπουενά και την εκτελεστική δεινότητα του Ελ Αραμπί. 

Την παραμονή των γενεθλίων του, το «τριφύλλι» μπροστά στους 25.000 φιλάθλους του που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ κέρδισε με 2-0 τον ΠΑΟΚ. 13 ντέρμπι χωρίς νίκη μετρούσε η ΑΕΚ πριν τη συνάντηση με τον Παναθηναϊκό και ο Σέρχιο Αραούχο φρόντισε να βάλει τέλος στο αρνητικό σερί χαρίζοντας στην ομάδα του το τρίποντο.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Α΄ γύρος

Άρης – Παναθηναϊκός 4-0

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-1

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-2

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 3-2

Β΄ γύρος

Παναθηναϊκός – Άρης 0-0

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-0

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 1-0

Οι πάσες και τα πέναλτι

Ο Γιώργος Δώνης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη μεσαία γραμμή. Οι παίκτες του άξονα είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του παιχνιδιού και έχουν την εύκολη μεταβίβαση. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι «πράσινοι» είναι η δεύτερη ομάδα σε πάσες (1533) πίσω από τον Ολυμπιακό (2010).

Το αξιοσημείωτο της φετινής περιόδου για τον Παναθηναϊκό είναι ότι έχει κερδίσει 12 πέναλτι και έχει αστοχήσει μόλις τρεις φορές. Ο Χατζηγιοβάννης έχει σημαδέψει λάθος από την άσπρη βούλα στα παιχνίδια με Πανιώνιο και Λάρισα ενώ ο Μακέντα στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.