Αγγλία: Το αργό τέμπο και το transition της τακτικής Σάουθγκεϊτ

Παναγιώτα Χαλκιά06 Δεκεμβρίου 2022

Εύκολα πήρε την πρόκριση για την προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται στο Κατάρ η Αγγλία επικρατώντας με 3-0 της Σενεγάλης. Οι Άγγλοι δεν άφησαν περιθώρια αμφισβήτησης και συνεχίζουν στο δρόμο προς την κούπα.

Το ταξίδι τους άρχισε με την ευρεία νίκη επί του Ιράν με 6-2, ακολούθησε η λευκή ισοπαλία με τις ΗΠΑ και η τριάρα στην Ουαλία. Πήραν την πρωτιά στον δεύτερο όμιλο με δύο νίκες, μια ισοπαλία και γκολ 9-2 υπέρ τους. Κυριάρχησαν και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαφορετική προσέγγιση του Σάουθγκεϊτ στο στήσιμο της ομάδας.

Ο 52χρονος πειραματίστηκε στο Euro και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που περίμεναν να ακολουθήσει την πεπατημένη αλλά το σερί των έξι αγώνων χωρίς τη γεύση της νίκης στο Nations League του γέννησε την ανάγκη για μικρές αλλαγές. Επέλεξε μια σταθερή αμυντική προσέγγιση δίνοντας προτεραιότητα στη συσσώρευση παικτών στο κεντρικό κανάλι και αφήνοντας χώρο στα πλάγια για τα wing back.

Το build up γίνεται αργό 

Η επίθεση της Αγγλίας βρίθει από επιλογές. Η ικανότητα ντρίμπλας που διαθέτουν οι Στέρλινγκ, Γκρίλις και Σάκα δεν επιτρέπουν στους αντίπαλους αμυντικούς να προωθηθούν. Ο Φόντεν είναι ένα ακόμη ικανό χαρτί για τον Σάουθγκεϊτ καθώς κινείται μεταξύ των γραμμών και προωθεί το παιχνίδι με ένα άγγιγμα και με έξυπνα και ξεκάθαρα περάσματα. Ο Σάκα απειλεί με τις κινήσεις του τόσο με την μπάλα όσο και χωρίς αυτή ενώ ο Χάρι Κέιν είναι μια διαρκής απειλή.

Έχει γυρίσει το σύστημα μεταξύ 4-3-3 και 4-2-3-1 στο Μουντιάλ. Χτίζει από πίσω το παιχνίδι με αργό και μεθοδικό τρόπο. Ο μόνος που «βιάζεται» στην αγγλική άμυνα είναι ο Πίκφορντ, ο οποίος πρέπει να σπρώξει την μπάλα προς τα μπροστά με κάθε ευκαιρία. 

Η υπομονή είναι η λέξη κλειδί. Κάθε πάσα πρέπει να είναι σωστά επιλεγμένη και αποτελεσματική ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα λάθους.

Ο Ράις είναι λιγότερο περιπετειώδης και προοδευτικός σε σχέση με τη Γουέστ Χαμ και ο Μπέλινγκχαμ δεν προωθεί και περισσότερο κυκλοφορεί προς τα πίσω. Ο άσος της Ντόρτμουντ είναι ο πιο συναρπαστικός παίκτης της Αγγλίας καθώς χάρη στην ευελιξία του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα σχήματα και θέσεις. Είναι ένας box to box μέσος που γνωρίζει πως να ενώσει τις γραμμές στο σωστό χρόνο. 

Βασίζεται στο πλάτος που δίνουν οι ακραίοι μπακ, οι οποίοι είναι συνεχής απειλή. Τοποθετούνται στην ευθεία με τη μεσαία γραμμή και μερικές φορές ακόμη πιο ψηλά. Είναι εκείνοι που θα ανοίξουν το παιχνίδι, θα κινηθούν γρήγορα σε περίπτωση αντεπίθεσης, θα σεντράρουν ή θα αναζητήσουν την κατάλληλη πάσα που θα ανοίξει την αντίπαλη άμυνα.

Ο Χάρι Κέιν έχει σημαντικό ρόλο στη φάση της μετάβασης από την άμυνα στην επίθεση. Όταν η μπάλα χάνεται, μένει ψηλά και προετοιμάζεται ώστε να βγει στην αντεπίθεση με την πρώτη ευκαιρία. Διαπρέπει και με την ικανότητα του να πασάρει βοηθώντας την ομάδα να βγει γρήγορα στην κόντρα και να πιάσει ανοργάνωτη την αντίπαλη άμυνα.

Η κυκλοφορία των Άγγλων μοιάζει περισσότερο με διατήρηση παρά με εξέλιξη. Υπάρχουν δυνατά χαφ αλλά η κίνηση προς την μπάλα είναι αργή σε όλο το γήπεδο.

Όχι έντονη πίεση 

Ο Άγγλος προπονητής έχει επιλέξει να παίζει αμυντικά σταθερό ποδόσφαιρο περιορίζοντας τη δυνατότητα του αντιπάλου να γίνει απειλητικός για την εστία ενώ στηρίζεται και στην ποιότητα των μονάδων που διαθέτει.

Το αμυντικό της σχήμα είναι κυρίως το 4-2-3-1, μπορεί να εμφανίσει 4-4-2 ενώ ενδιαφέρον ήταν ότι στο παιχνίδι με την Ουαλία τον είδαμε να χρησιμοποιεί το 4-1-4-1 με τους Χέντερσον και Μπέλινγκχαμ να ασκούν μια πίεση προσανατολισμένη στην μπάλα από τη μεσαία γραμμή. Κάτι που βοήθησε την ομάδα να παίξει με περισσότερη ενέργεια και πίεση ψηλά και ανάγκαζε τον αντίπαλο να γυρίζει την μπάλα πίσω.

Παίζουν σε ένα χαμηλό μπλοκ συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό παικτών στη μεσαία ζώνη. Δεν πιέζουν έντονα τον αντίπαλο όταν έχει την μπάλα αλλά προσπαθούν να ανακόψουν μια πιθανή πάσα ή περιμένουν να γίνει το λάθος.

Δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για συλλογικό πρέσινγκ ψηλά αλλά παρατηρείται ότι οι Άγγλοι κερδίζουν την μπάλα πίσω από το τελευταίο τρίτο 6,3 φορές ανά 90 λεπτά στη διοργάνωση. Οι επιθετικοί παίκτες είναι αποκομμένοι από το αμυντικό σχήμα ώστε να είναι πιο αποτελεσματική στη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.