Αγγελος Τσιγγάρας: «Περήφανος που έπαιξα με τον αδερφό μου, αδίκησε τον Χάρη ο Φερέιρα»

Πέτρος Χαριζακλής21 Νοεμβρίου 2020

Από μικρή ηλικία είχε όνειρο να παίξει ποδόσφαιρο στο κορυφαίο επίπεδο. Ο παππούς και οι γονείς του έκαναν περίπου 120 χιλιόμετρα πήγαινε-έλα σε καθημερινή βάση για να πηγαίνει ο ίδιος και ο αδερφός του στην προπόνηση. Πλέον παίζει στο κορυφαίο επίπεδο. Στη Σούπερ Λιγκ 1 με τη φανέλα του Παναιτωλικού και λογίζεται ως βασικός ποδοσφαιριστής στην ομάδα του Αγρινίου. Το alter ego του, ο αδερφός του Χάρης, παίζει στον ΠΑΟΚ αλλά ακόμη δεν έχουν αγωνιστεί αντίπαλοι σε κορυφαίο επίπεδο. Πάντως πριν μερικές μέρες αγωνίστηκαν για δεύτερη φορά συμπαίκτες, στην Εθνική Ελπίδων στον αγώνα κόντρα στην Τσεχία. Ο λόγος για τον 21χρονο μέσο του Παναιτωλικού, Άγγελο Τσιγγάρα.

O Αγγελος μίλησε στο Metrosport.gr σε μια συνέντευξη για την Εθνική Ελπίδων, την πορεία του στον Παναιτωλικό, τον αδερφό του Χάρη που παίζει στον ΠΑΟΚ, τα όνειρά τους, το ποδοσφαιρικό πρότυπο του ίδιου αλλά και το εξωτερικό. Επίσης, σχολίασε το παιχνίδι της Κυριακής με τον πρωτοπόρο Αρη.

-Τι έχεις να πεις για τον αποκλεισμό της Ελπίδων από τα τελικά του Euro; Τι θεωρείς πως έφταιξε;

«Κρίθηκε στη Λιθουανία που χάσαμε 2-0, αν κερδίζαμε εκεί είχαμε πολλές πιθανότητες να περάσουμε. Επιθετικά δεν ήμασταν καθόλου αποτελεσματικοί και δημιουργικοί. Δεν σκοράραμε σε τρία παιχνίδια και μας επηρέασε».

-Ο αγωνιστικός χώρος στη Λεωφόρο σας δυσκόλεψε;

«Δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση, ήταν δύσκολο να παίξεις αλλά αυτό ισχύει και για τις δύο ομάδες. Σε τέτοιο αγωνιστικό χώρο είναι πολύ δύσκολο να παίξεις, μια εύκολη πάσα ήταν ρίσκο».

-Ησασταν σε έναν δύσκολο όμιλο, με ομάδες όπως η Σκωτία, η Κροατία και η Τσεχία. Ποια πιστεύεις πως είναι η διαφορά ανάμεσα στις ομάδες;

«Επειδή έπαιξα με όλες τις ομάδες, η καλύτερη ομάδα ποιοτικά είναι η Κροατία. Και σαν μονάδες και σαν ομάδα είναι εξαιρετική, οι άλλες ομάδες ήταν στα μέτρα μας».

-Μήπως παίζει ρόλο πως για παράδειγμα στην Τσεχία οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές έχουν ρόλο στις ομάδες τους στην πρώτη κατηγορία;

«Είναι σημαντικό οι ποδοσφαιριστές να έχουν χρόνο και ρόλο σε μια ομάδα, να είναι ενεργοί, αυτό τους δίνουν και ψυχολογία και πατήματα. Είναι πολύ δύσκολο για τον ποδοσφαιριστή όταν δεν παίζει να βρει ρυθμό στην Εθνική».


«Θέλω να με πουν σπουδαίο, περήφανος που ήμουν στην Εθνική Ελπίδων»

-Πώς αισθάνεσαι που αγωνίστηκες για δεύτερη φορά στην Εθνική Ελπίδων μαζί με τον αδερφό σου;

«Νιώθω περήφανος, γιατί και οι δύο για να βρισκόμαστε στην Εθνική σημαίνει πως κάτι έχουμε καταφέρει, θα έλεγα πως είναι μια σταγόνα σε ένα μεγάλο δοχείο. Οι κόποι μας ανταμείβονται, δεν είναι μικρό πράγμα να παίζεις στην Εθνική».

-Συνυπήρξατε για 26 λεπτά στο ίδιο γήπεδο. Μιας και παίζετε στον ίδιο χώρο ευθύνης αλλά έχετε διαφορετικές αρμοδιότητες, θεωρείς πως σας βολεύει να παίζετε μαζί;

«Επειδή είναι αδερφός μου και τον ξέρω, με βολεύει πάρα πολύ να παίζω μαζί του και ξέρω την κάθε του κίνηση. Στο ποδόσφαιρο χρειάζεται επικοινωνία, μπορώ να τον εμψυχώσω, ή να του τα χώσω για ένα λάθος».


-Εχετε αγωνιστεί και με την Κροατία από την αρχή του αγώνα, τον Οκτώβριο, όμως εκείνος έγινε αλλαγή στο ημίχρονο. Σωστά;

«Ο Χάρης έπαιξε σαν δεκάρι στην Κροατία, με την Τσεχία έπαιξε σαν 8άρι, έχουμε χαρακτηριστικά όμοια, εγώ είμαι καλύτερος στο αμυντικό, εκείνος στο επιθετικό. Συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον».


-Αντίπαλοι έχετε παίξει πολλές φορές;

«Ναι έχουμε αγωνιστεί στις Κ17 και 19 του Παναιτωλικού και του ΠΑΟΚ. Με τις μεγάλες ομάδες δεν έχουμε καταφέρει να αγωνιστούμε γιατί ο Χάρης δεν έχει πάρα πολύ χρόνο. Τώρα που πήγε ο Γκαρσία πιστεύω πως θα πάρει και ελπίζω πως θα παίξουμε αντίπαλοι. Είναι ένα όνειρο να παίξουμε σε κορυφαίο επίπεδο αντίπαλοι. Θα τον ήθελα αντίπαλο για να μπορώ να του κάνω καζούρα».

-Όταν ταξιδεύατε μικροί καθημερινά από την Πορταριά στη Θεσσαλονίκη για να κάνετε προπόνηση, τι ήταν αυτό που συζητούσατε στο αυτοκίνητο; Ποιο ήταν το όνειρό σας;

«Στην αρχή ταξιδεύαμε με τον παππού μου, μετά με τον πατέρα μου και την μητέρα. Έκαναν πολλές θυσίες για εμάς. Σε κανέναν από τους δύο δεν μας αρέσει να χάνουμε, επειδή μαλώναμε στο σπίτι ποιος είναι καλύτερος και πείσμωνα, προσπαθούσα να δουλέψω για να γίνω καλύτερος. Εκείνος έκανε το ίδιο, σαν ένα μικρός ανταγωνισμός στο σπίτι, στο αμάξι. Συνήθως όταν τελειώνει ένας αγώνας, μας τηλεφωνεί ο πατέρας μας, είναι πιο αυστηρός κριτής και μας αγαπάει πολύ, αναλύουμε τα παιχνίδια, μας βοηθάει πολύ. Στο αμάξι μας το μόνο θέμα ήταν πως θα βελτιωθούμε για να γίνει καλύτεροι ποδοσφαιριστές και καλύτεροι άνθρωποι. Ο πατέρας μας είναι πολύ ηθικός άνθρωπος. Το όνειρό μας ήταν να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Μου αρέσει το αγγλικό και το ιταλικό πρωτάθλημα, μου αρέσει η Αταλάντα, η Τσέλσι. Το όνειρο του Χάρη είναι να καθιερωθεί στον ΠΑΟΚ. Εγώ θέλω να είμαι βασικός στον Παναιτωλικό και να παίζω καλά και να καταφέρουμε πράγματα που δεν έχει καταφέρει άλλος. Θέλω να κάνουμε πράγματα για να με πουν σπουδαίο, όχι απλά καλό. Για παράδειγμα μια είσοδος στα πλέι οφ θα ήταν ένα όνειρο».

«Αδίκησε τον Χάρη ο Φερέιρα, πιο επιθετικός ο ΠΑΟΚ του Γκαρσία»

-Εχεις πει πως παλιότερα τον αδερφό σου τον φωνάζατε Μέσι γιατί περνούσε τους πάντες. Πως βλέπεις την εξέλιξή του στον ΠΑΟΚ;

«Μικρός όντως ήταν απίστευτος και εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Περνούσε όλη την ομάδα και έβαζε γκολ. Δεν έχει πάρει παιχνίδια αρκετά, τώρα με τον Γκαρσία μπορεί να πάρει και άρχισε να παίρνει, οι προηγούμενες προπονητές τον αδικούσαν γιατί είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής».

-Θεωρείς πως άξιζε περισσότερες ευκαιρίες από τον Φερέιρα από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ είχε θέματα στη μεσαία γραμμή με τραυματισμούς; Τώρα που ο Γκαρσία ανέλαβε θεωρείς πως θα είναι καλύτερο για εκείνον;

«Ο Φερέιρα τον αδίκησε, έπρεπε να πάρει χρόνο συμμετοχής, επειδή πήραν χρόνο και τα άλλα νέα παιδιά. Στο χέρι του είναι να αποδείξει πως αδικήθηκε. Στο εξωτερικό δίνουν ευκαιρίες και έχουν υπομονή, σε αντίθεση με την Ελλάδα».



-Πως σου φαίνεται ο φετινός ΠΑΟΚ;

«Με την αλλαγή προπονητή άλλαξε πολύ ο ΠΑΟΚ, έγινε πιο επιθετικός. Μου αρέσει περισσότερο με τον Γκαρσία. Ο τρόπος παιχνιδιού του μου αρέσει, άλλαξε κατευθείαν το σύστημα, παίζουν καλύτερο ποδόσφαιρο, τους ταιριάζει το σύστημα. Ο Χάρης είναι πολύ θετικός σε όλο αυτό με την αλλαγή προπονητή. Τον είχε τον Γκαρσία στην Κ19 και ξέρει τι ζητάει, να προσαρμοστεί, τι θέλει από αυτόν που παίζει. Στον Φερέιρα μπορεί να μην του άρεσε και να μην τον χρησιμοποιούσε».

«Πρότυπο ο Τέρι, θέλω να παίξω στο εξωτερικό»

-Μερικοί από τους συμπαίκτες σου στην Εθνική Ελπίδων (Λημνιός, Παυλίδης) βρίσκονται σταθερά στις κλήσεις του Φαν΄τ Σιπ. Θα ήθελες να είναι το επόμενο βήμα για σένα;

«Για όλους τους ποδοσφαιριστές είναι μεγάλη τιμή και ένα όνειρο η κλήση στην Εθνική Ανδρών».


-Κάποιοι εξ αυτών (Αντζουλάς, Στεργιάκης, Κατράνης, Παπανικολάου) έκαναν το βήμα και πήραν μεταγραφή στο εξωτερικό. Το σκέφτεσαι; Το θέλεις;

«Θα ήθελα πολύ να πάω στο εξωτερικό, θέλω αν είναι το επόμενο βήμα αλλά αυτή τη στιγμή είμαι στον Παναιτωλικό και σκέφτομαι την αυριανή προπόνηση. Δεν θα ήθελα να πάω σε μεγάλη ομάδα στην Ελλάδα, γιατί ξέρω πως λειτουργούν με τους μικρούς. Αν φύγω από τον Παναιτωλικό θα ήθελα να πάω σε ομάδα του εξωτερικού».

-Σου αρέσει κάποιο συγκεκριμένο πρωτάθλημα ή σου ταιριάζει κάποιο; Ποιον ποδοσφαιριστή θαυμάζεις;

«Το ιταλικό μου ταιριάζει γιατί στο αγγλικό δεν έχω το απαραίτητο ύψος για να πάω. Μου αρέσει πάρα πολύ ο Βεράτι. Μικρότερος είχα πρότυπο τον Τζον Τέρι, ήταν αρχηγός, μια εξαιρετική προσωπικότητα».

«Να πετύχουμε κάτι που δεν έχει καταφέρει άλλος στον Παναιτωλικό»


-Σαν εξάρι είσαι ιδιαίτερα μαχητικός. Ποια θεωρείς πως είναι τα πλεονεκτήματά σου ως ποδοσφαιριστής και ποιες οι αδυναμίες σου που πρέπει να διορθώσεις;

«Το επιθετικό κομμάτι είναι μια αδυναμία μου, το πλεονέκτημά μου είναι το αμυντικό κομμάτι. Έχω αντοχές, είμαι πολύ συγκεντρωμένος στο παιχνίδι, είμαι καλός στο τρανζίσιον, δεν έχω τρομερή ταχύτητα αλλά στο ποδόσφαιρο πρέπει να είσαι γρήγορος στη σκέψη παρά γρήγορος στα πόδια».


-Είσαι 21 ετών και έχεις καταγράψει ήδη 54 συμμετοχές με τη φανέλα του Παναιτωλικού. Θεωρείς πως θα έπρεπε να συμβαίνει πιο συχνά με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές για να πάψει να αποτελεί είδηση;

«Οι ομάδες θα πρέπει να στραφούν στους νεαρούς ποδοσφαιριστές, ειδικά τώρα στην εποχή του κορωνοϊού, η Ελλάδα έχει πολύ ταλέντο αλλά δεν ξέρουμε πως να το διαχειριστούμε και να το δουλέψουμε. Κάποιες ομάδες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν μικρούς, πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας αλλά δεν το βλέπω. Ελάχιστοι προπονητές είναι αυτοί που παίζουν με νεαρούς».

-Τη φετινή χρονιά θεωρείς βασικός, έχεις αγωνιστεί και στα 8 παιχνίδια της ομάδας σου. Ποιος είναι ο στόχος του Παναιτωλικού και ποιος ο προσωπικός σου στόχος;

«Για επαρχιακή ομάδα είναι όλα πολύ καλύτερα από όσα περιμένεις. Είναι όνειρο για μια επαρχιακή ομάδα, να έχει δικό της προπονητικό, γήπεδο, όλα είναι τέλεια, άψογα, ο πρόεδρος, η διοίκηση, το τεχνικό τιμ, όλοι. Ο στόχος μας είναι να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση, δεν αξίζουμε να είμαστε στις τελευταίες θέσεις, στόχος είναι να κάνουμε κάτι που δεν έχει κάποιος άλλος. Κοιτάμε αρχικά να σωθούμε. Εγώ θέλω να βοηθήσω την ομάδα μου να πετύχεις τους στόχους της, να δουλεύω, να βελτιώνομαι και να αποδίδω στην προπόνηση και στους αγώνες».


-Πως βλέπεις την αλλαγή προπονητή, με τον ερχομό του κ.Δέλλα;

«Ήμουν και στην πρώτη θητεία με τον κ.Δέλλα, είναι εξαιρετικό το τιμ. Μόνο τα καλύτερα έχω να πω. Σε κάθε αλλαγή προπονητή αλλάζει η ψυχολογία, είναι πολύ καλός προπονητής και θα μπορέσει να μας βοηθήσει και να μας εξηγήσει πράγματα, στο επιθετικό κομμάτι θα μπορέσει να μας δώσει τις λύσεις».

-Τι ρόλο έπαιξε ο Παναιτωλικός στο να ανδρωθείς ποδοσφαιρικά, μιας και είναι γνωστό πως μετακόμισες στο Αγρίνιο σε ηλικία 16 ετών;

«Πολύ σημαντικό ρόλο, με βοήθησαν σε όλα, με στήριξαν, στις μικρές ομάδες είχα τον κ. Ταράση προπονητή και με βοήθησε. Είχα κάποιο συγκάτοικο, έμενα και μόνος, μου παρείχε σπίτι η ομάδα».

«Μου κάνει εντύπωση που είναι πρώτος ο Αρης»

-Την Κυριακή αγωνίζεσαι κόντρα στον Αρη. Πως περιμένεις το παιχνίδι στην επιστροφή του κ.Δέλλα στην ομάδα;

«Είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι, ο Αρης θέλει να μείνει πρώτος, είναι στην έδρα μας το παιχνίδι και θα είναι καλό παιχνίδι. Πιστεύω θα μας κάνει καλό ο ερχομός του Δέλλα, οι γνώσεις του θα βοηθήσουν πάρα πολύ».

-Σου κάνει εντύπωση η φετινή πορεία του Αρη. Ξεχωρίζεις κάποιον ποδοσφαιριστή του;

«Μου κάνει εντύπωση που είναι πρώτος, από τη μέση και μπροστά έχει πάρα πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, εξαιρετικούς, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον, όλοι τους είναι πολύ καλοί».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.