Προ των πυλών νέο κύμα αφρικανικής σκόνης – Πότε θα «επισκεφθεί» την Ελλάδα

Metrosport Team09 Απριλίου 2024

Για ακόμη ένα επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα προς τη δυτική Ευρώπη κάνει λόγο το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, υπογραμμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις για την ποιότητα του αέρα.

Κατά πληροφορίες, πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα προς την Ευρώπη, το οποίο έχει δημιουργήσει υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων (PM10 )στην Ιβηρική Χερσόνησο, αλλά και σε περιοχές της Γαλλίας και της Γερμανίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ημερήσιο ευρωπαϊκό μέσο όρο έκθεσης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η υπηρεσία παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα του παρατηρητηρίου Copernicus, οι υψηλές αυτές συγκεντρώσεις θα συνεχίσουν, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κλιμακωθούν λόγω των ευνοϊκών ατμοσφαιρικών συνθηκών που παρατείνουν τη μεταφορά σκόνης.

«Αυτό το τελευταίο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα είναι το τρίτο στο διάστημα των τελευταίων δύο εβδομάδων και συνδέεται με τις μετεωρολογικές συνθήκες που δημιούργησαν ζεστό καιρό σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες.

Αν και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο νέφη σκόνης από τη Σαχάρα να φθάνουν στην Ευρώπη, η ένταση και η συχνότητα τέτοιων επεισοδίων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που πιθανόν να οφείλεται σε αλλαγές στα σχήματα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας», επισημαίνει ο Μαρκ Πάρινγκτον της CAMS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιπτώσεις από την παρατεταμένη έκθεση σε αυξημένα επίπεδα PM10 μπορεί να προκαλέσει:

  • πυροδότηση κρίσεων άσθματος 
  • αύξηση αλλεργιών 
  • επιδείνωση ορισμένων αναπνευστικών και καρδιαγγειακών νόσων

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.