Αδιέξοδη η πολιτική για τη βία, η λύση βρίσκεται μπροστά στα μάτια τους

Κυριάκος Θωμαϊδης10 Δεκεμβρίου 2023

Συνήθως ο πρωθυπουργός κάνει πετυχημένες επικοινωνιακές κινήσεις. Αυτή τη φορά λάθεψε. Η χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου δημιούργησε ισχυρές προσδοκίες, αλλά αποδείχτηκε ότι είναι πολύ δύσκολο να χτίσεις πάνω στην άμμο. Πολύ περισσότερο όταν δεν φροντίζεις να τηρήσεις τα υπεσχημένα. Γι' αυτό απαιτείται ακόμη ένα 24ωρο περίσκεψης.


Μετά τη δολοφονία του Μιχάλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν. Είχαμε επισημάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ζήτημα. Αρα επρόκειτο για επικοινωνιακό σόου.

Η ίδια η UEFA έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η αντιμετώπιση της βίας ανήκει στους διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς πρόληψης, καταστολής και κυρώσεων. Στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη. Οι υπερεθνικοί ποδοσφαιρικοί οργανισμοί περιορίζονται σε ένα μνημόνιο συνεργασίας με αυτές τις δύο κρατικές εξουσίες, μέσα από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Κομισιόν που υπεγράφη το 2018.

Τα θέματα της αθλητικής βίας και των χειραγωγημένων αγώνων ανήκουν στη σφαίρα της δικαιοδοσίας της Europol, της Eurojast και των εθνικών αρχών. Όχι της ποδοσφαιρικής κοινότητας.

Η Ελλάδα από το 2016 έχει υπογράψει στο Σαιν Ντενί της Γαλλίας τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης μαζί με άλλες 17 χώρες. Χρειάστηκαν 5 ολόκληρα χρόνια για να έρθει η Σύμβαση στη Βουλή των Ελλήνων και να κυρωθεί. Παρόλα αυτά, δεν εφαρμόστηκε ποτέ!

Η Σύμβαση αυτή προβλέπει όλα τα εργαλεία για να αντιμετωπιστεί η οπαδική / κοινωνική βία. Είτε με διεισδύσεις μυστικών αστυνομικών σους οργανωμένους συνδέσμους είτε με διεθνείς εισαγγελικές έρευνες. Με την τελευταία λέξη της τεχνογνωσίας.

Αρα η κυβερνητική λογική «πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι» (προσωρινό λουκέτο στις αθλητικές δραστηριότητες) δεν πρόκειται να αποδώσει. Για τον απλούστατο λόγο ότι κάποια στιγμή οι αθλητικές αναμετρήσεις θα επανεκκινήσουν και μέχρι τότε θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό.

Τζάμπα οι συσκέψεις, τζάμπα οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Μάταιος κόπος. Η λύση βρίσκεται μπροστά στα μάτια τους. Είναι η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης του Σαιν Ντενί, που η χώρα μας υπέγραψε πριν επτά χρόνια και την αφήνει να… κουρεύεται!

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.