Άαρον Φόδερινγκχαμ: Έγινε ο Σούπερμαν πάνω σε δύο τροχούς

Παναγιώτα Χαλκιά21 Φεβρουαρίου 2021

Όταν η ζωή σου δίνει ένα δυνατό χαστούκι, δεν μπορείς να μείνεις με σταυρωμένα χέρια και να πεις ευχαριστώ. Προσπαθείς να ανατρέψεις την κατάσταση και να την κάνεις κίνητρο και εργαλείο για να πετύχεις ό,τι ονειρεύτηκες.  Ο Άαρον Φόδερινγκχαμ δεν περπάτησε ποτέ αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να πετάξει. Απέδειξε ότι μια ιατρική διάγνωση δεν μπορεί να βάλει φρένο στις σκέψεις σου. Εξάλλου, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν είναι μια καλή ευκαιρία να ξυπνήσεις το θάρρος και τη δύναμη μέσα σου.


To σκέιτ έγινε η ζωή του

Ο Άαρον είναι ένας αθλητής που εκτελεί κόλπα προσαρμοσμένα από το σκέιτ και το ΒΜΧ πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο. Μεγάλωσε βλέποντας τον αδερφό του να κάνει αγώνες σκέιτ με τους φίλους του. Μαγεύτηκε και θέλησε να δοκιμάσει.  

Μόλις στα οχτώ του χρόνια έκανε την πρώτη του προσπάθεια με τη βοήθεια του αδερφού και του πατέρα του. «Ο μπαμπάς μου ήταν εκεί και μου έδωσε τους αντίχειρες του, με βοήθησαν να σηκώσω την καρέκλα μου πάνω». Η πρώτη φορά ήταν τρομακτική. Παρά την πτώση, αισθάνθηκε χαρούμενος και δοκίμασε ξανά και ξανά.

Έκτοτε, καθημερινά προπονείται και θέτει καινούργιους και πιο υψηλούς στόχους. Δεν φοβάται να δοκιμάσει τον εαυτό του, να πέσει, να τραυματιστεί, αρκεί να νιώθει ότι πετά. Αυτό ήταν και το μεγάλο του όνειρο από τότε που είδε για πρώτη φορά τον Σούπερμαν.


Χρησιμοποιεί ένα προσαρμοσμένο αναπηρικό αμαξίδιο WCMX, σχεδιασμένο από την Box Wheelchairs. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να κάνει τα ίδια κόλπα που κάνουν οι σκέιτερς και οι ΒΜΧερς. Το αμαξίδιο βοηθά η προσγείωση του να είναι πιο ομαλή.

Αρχικά, συμμετείχε σε διαγωνισμούς ΒΜΧ Freestyle, συμπεριλαμβανομένων και των θρυλικών τελικών του Βέγκας AmJam BMX το 2005. Εκείνη τη σεζόν τελειοποιεί τη στροφή 180 μοιρών στον αέρα. Τον Ιούλιο του 2006, προσγειώθηκε στην πίσω ρόδα ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα θα κάνει το πρώτο διπλό back flip.


Στις 9 Φεβρουαρίου 2011, προσγειώθηκε στο πρώτο του μπροστινό flip στη Νέα Ζηλανδία, και στις 25 Αυγούστου 2012, εντυπωσίασε τους Βραζιλιάνους πηδώντας πάνω από ένα κενό 50 μέτρων από τη ράμπα Mega. Έχει κερδίσει τέσσερις φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WCMX και πρόσφατα πραγματοποίησε το πρώτο Wheelair Flair / backflip 180.



Κάθε χρόνο προκαλεί τον εαυτό του να δοκιμάσει και πιο δύσκολα κόλπα. Δεν υπάρχει κάτι που δεν έχει προσπαθήσει. Δέχεται τις συμβουλές από άλλους φίλους σκέιτερς αλλά γνωρίζει καλά ότι πρέπει να δουλέψει περισσότερο από εκείνους καθώς έχει να χειριστεί το αμαξίδιο.

Η διάγνωση και η στήριξη από την οικογένεια

Γεννήθηκε με τη Spina Bifida, μια πάθηση που επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη και είναι εμφανής κατά τη γέννηση. Μπορεί να συμβεί οπουδήποτε κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Όταν ο νευρικός σωλήνας δεν κλείνει εντελώς, η ραχοκοκαλιά που προστατεύει τον νωτιαίο μυελό δεν σχηματίζεται και δεν κλείνει όπως θα έπρεπε. Αυτό συχνά οδηγεί σε βλάβη του νωτιαίου μυελού και των νεύρων. Εξαιτίας αυτής δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα πόδια του.

Παρά τη δύσκολη διάγνωση, ο Άαρον βρήκε δύο γονείς που τον αγάπησαν και έβαλαν στόχο να κάνουν τη ζωή του καλύτερη. Ο Στιβ και η Κάιλεν τον υιοθέτησαν όταν ήταν μόλις δύο μηνών. «Απλώς αποφασίσαμε ότι κάποιος έπρεπε να τον φροντίσει, γιατί όχι εμείς;». Έτσι, έγινε το τρίτο από τα έξι υιοθετημένα παιδιά που έχει το ζευγάρι και είχε άνεση, αγάπη, προστασία και χώρο για να αναπτύξει τις ικανότητες του.

Το αμαξίδιο

Οδηγεί ένα προσαρμοσμένο αναπηρικό αμαξίδιο WCMX, το οποίο σχεδιάστηκε από την Box Wheelchairs, μια αμερικανική εταιρεία που φημίζεται για «τα ριζικά προηγμένα αμαξίδια στον κόσμο». Ο ιδιοκτήτης της, Μάικ Μποξ, θεώρησε πρόκληση τη δημιουργίας της «Έπρεπε να φτιάξουμε ένα αλεξίσφαιρο αμαξίδιο που θα μπορούσε να αντέξει τα βασανιστήρια του MegaRamp!». Έτσι, δημιούργησαν ένα πράσινο και «σχεδόν άφθαρτο» αμαξίδιο που επιτρέπει στον Άαρον να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.


Πριν έρθει στα χέρια του αυτό, όμως, δυσκολεύτηκε αρκετά και άκουσε τους γονείς του να του λένε ότι δεν θα μπορέσει να αγωνισθεί ξανά. Όταν σε ένα κόλπο το αρχικό του αμαξίδιο χάλασε, η ασφαλιστική εταιρεία δεν αναλάμβανε την επισκευή του και η οικογένεια του δεν είχε τα απαραίτητα χρήματα για να το κάνει. Έτσι, οι φίλοι του συγκέντρωσαν χρήματα και του αγόρασαν ένα αμαξίδιο Colors, το οποίο θα μπορούσε να αντέξει. Μάλιστα, όταν έκανε το πρώτο του αεροπορικό με στροφή 180 μοιρών, τον βιντεοσκόπησαν και έστειλαν το βίντεο στην εταιρεία. Ο ίδιος ο πρόεδρος της τον κάλεσε και του είπε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό του.

Κέρδισε χρήματα από το Secret Millionaire

To Secret Millionaire είναι μια τηλεοπτική εκπομπή, όπου οι εκατομμυριούχοι πηγαίνουν ανώνυμα σε φτωχές κοινότητες και δίνουν χρήματα. Σε ένα από τα επεισόδια, ο Άαρον λαμβάνει το ποσό των 2.000 ώστε να αρχίσει τη δική του επιχείρηση, την Hardcore Sitting Company, για να βοηθήσει παιδιά με ειδικές ανάγκες να γίνουν ανταγωνιστικά στον αθλητισμό αναπηρικών αμαξιδίων. «Με αυτά τα χρήματα θα μπορέσω να αγοράσω τον πρώτο εξοπλισμό για να ξεκινήσω. Θα ήθελα να δημιουργήσω μια εταιρεία, να βρω κάποιον και να κάνω ό, τι έκανε ο χορηγός μου για μένα».

«Η ικανότητά μου είναι μεγαλύτερη από την αναπηρία μου»

Απολαμβάνει να δείχνει ότι το αμαξίδιο μπορεί να είναι εργαλείο και όχι περιορισμός. Του αρέσει να βοηθά τα μικρά παιδιά να μάθουν πως να το χειρίζονται και εάν θέλουν τους δείχνει κάποια κόλπα. Μια μέρα ελπίζει να σχεδιάσει το δικό του αμαξίδιο.

Ο Άαρον έχει πάθος για αυτό που κάνει. Δεν είναι απλά ένας τρόπος να διασκεδάζει αλλά πιστεύει ότι μπορεί να γίνει η αιτία για να αλλάξει ο κόσμος την αντίληψη που έχει για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια και να τους βοηθήσει να κάνουν πράξη τα δικά τους όνειρα. Για το λόγο αυτό, συμμετέχει σε θερινές κατασκηνώσεις για παιδιά με ειδικές ανάγκες ως προπονητής, εμφανίζεται σε περιοδικά, εφημερίδες και την τηλεόραση. Δεν θα σταματήσει μέχρι να το πετύχει.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.