5 ιστορικά... σημεία του Μίλαν-Γιουβέντους

Metrosport Team23 Ιανουαρίου 2022

Η Μίλαν υποδέχεται την Γιουβέντους στις 21:45 στο Σαν Σίρο σε ένα ματς που μπορεί να μην έχει την αίγλη του παρελθόντος, αλλά δεν παύει να παραμένει ένα ντέρμπι, ανάμεσα σε δύο ομάδες που μισεί η μια την άλλη. Αρκετοί το χαρακτηρίζουν «ίδιο» με το Ντέρμπι ντι Ιτάλια, το οποίο είναι ανάμεσα σε Γιουβέντους και Ίντερ, λόγω του γεγονότος πως και η Μίλαν εδρεύει στην ίδια πόλη με τους «νεραντζούρι».

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Περτσινίδης

Αμφότερες οι ομάδες έχουν γράψει τη δική τους ιστορία τόσο στο ιταλικό ποδόσφαιρο όσο και στο ευρωπαϊκό και αναμφίβολα μιλάμε για δύο τεράστια μεγέθη. Παρακάτω θα δείτε 5 ιστορικά... fan facts για την αντιπαλότητα των μπιανκονέρι με τους ροσονέρι.

1. Οι δύο ιταλικές ομάδες με αήττητα πρωταθλήματα

Την σεζόν 1991/12, η Μίλαν του Φάμπιο Καπέλο κατακτάει το σκουντέτο αήττητη, δίνοντας 34 παιχνίδια, εκ των οποίων κέρδισε τα 22, ενώ στα υπόλοιπα ήρθε ισόπαλη. Ακριβώς μια εικοσαετία αργότερα, ήρθε το δεύτερο αήττητο πρωτάθλημα ιταλικής ομάδας, με την Γιουβέντους να κερδίζει 23 φορές και να έρχεται ισόπαλη 15, κατακτώντας το πρωτάθλημα υπό τις οδηγίες του Αντόνιο Κόντε.

2. Το γκολ-φάντασμα που διχάζει μέχρι και σήμερα

Εν συνεχεία του προηγούμενου fact, η Γιουβέντους την σεζόν του αήττητου πρωταθλήματός της, είχε φιλοξενηθεί στις στις 25 Φλεβάρη του 2012 στο Σαν Σίρο από την Μίλαν. Οι δύο ομάδες βρίσκονται πρώτες και ισόβαθμες στους 50. Το ντέρμπι εκείνο θα έκρινε πολλά για το ποιος θα κατακτήσει το πολυπόθητο σκουντέτο. Οι ροσονέρι μπαίνουν φουριόζοι και ανοίγουν το σκορ με τον Νοτσερίνο στο 14'. Δέκα λεπτά μετά, η Μίλαν σκοράρει με τον Μουντάρι για το 2-0 παρά την προσπάθεια του Μπουφόν, ωστόσο ο διαιτητής είχε διαφορετική άποψη. Η μπάλα είχε περάσει ολόκληρη την γραμμή όπως θα φανεί από τα ριπλέι, αλλά το γκολ δεν μέτρησε ποτέ, με το 1-0 να παραμένει. Το γεγονός αυτό επηρέασε την εξέλιξη, καθώς στο 82ο λεπτό ο Μάτρι ισοφάρισε για την Γιούβε και έτσι το τελικό 1-1 βοήθησε τον σύλλογο του Τορίνο στο τέλος της σεζόν να στεφθεί πρωταθλητής, για πρώτη φορά μετά τον υποβιβασμό του για το σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια.

3. Η Μίλαν κέρδισε το πρώτο μεταξύ τους ματς

Οι Ροσονέρι κέρδισαν την πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των ομάδων με 3-2 πίσω στις 28 Απριλίου 1901. Ο Έτορε Νεγκρέτι σκόραρε δύο φορές και ο Χέρμπερτ Κίλπιν άλλο ένα για τη Μίλαν. Εκείνη τη χρονιά μάλιστα, κατέκτησαν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους.

4. Ο διπλός πράκτορας, Ρομπέρτο Μπάτζιο

Αρκετοί είναι οι παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα και των δύο συλλόγων, ωστόσο ξεχωρίζει η περίπτωση του σπουδαίου Ιταλού επιθετικού, Ρομπέρτο Μπάτζιο. Μετά από 5 χρόνια στο Τορίνο, με 200 ματς και 115 γκολ, τo 1995 πωλήθηκε στην Μίλαν αντί 6.8 εκατ. λιρών, καθώς η Γιουβέντους είχε αποφασίσει να δώσει χρόνο συμμετοχής στον Ντελ Πιέρο. Με τη Μίλαν αγωνίστηκε σε 67 ματς και σκόραρε 19 γκολ σε δύο χρόνια παραμονής του στην ομάδα.

5. Η μεγαλύτερη νίκη στο Μίλαν-Γιουβέντους

Την μεγαλύτερη νίκη στα ντέρμπι αναμεταξύ τους, την έχει η Μίλαν, η οποία το 1912 είχε συνθλίψει με 8-1 την Γιουβέντους. Αυτή παραμένει και μια από τις μεγαλύτερες ήττες της «Βέκια Σινιόρα» στην ιστορία της, μαζί με το 8-0 κόντρα στην Τορίνο, μια χρονιά μετά το «στραπάτσο» από τη Μίλαν.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.