Κατάθεση ψυχής από τον Αριστοτέλη Σαρρηκώστα

Metrosport Team15 Φεβρουαρίου 2020

Σε κλίμα συγκίνησης και πολυετών αναμνήσεων πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Ζην Επικινδύνως» του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ, στη Θεσσαλονίκη.

Το «Ζην Επικινδύνως», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μένανδρος», είναι το δεύτερο βιβλίο του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, στο οποίο εμπεριέχεται πλήθος φωτογραφιών από προσωπικότητες του παγκόσμιου πολιτικού και καλλιτεχνικού γίγνεσθαι, από πεδία μαχών, από Ολυμπιακούς Αγώνες και αφίξεις ολυμπιακής φλόγας κ.α.

Γεννημένος στην Καισαριανή, ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας εργάστηκε για περισσότερα από τριάντα χρόνια ως φωτορεπόρτερ στο Associated Press, παίρνοντας μέρος σε πολλές αποστολές, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, με πολύ χαρακτηριστικές τον πόλεμο στο Λίβανο και τις αραβοϊσραηλινές συρράξεις στη Μέση Ανατολή, γνωστές ως Πόλεμος των Έξι Ημερών. Ξεχωριστή και ενδεικτική της τολμηρής δουλειάς του παραμένει η φωτογραφία από την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο, η οποία έχει θεωρηθεί ως σύμβολο για την αφύπνιση της κοινής γνώµης και την αρχή του τέλους της πτώσης της χούντας.

«Για να βγάλεις μια φωτογραφία πρώτα πρέπει να την σκεφτείς πάρα πολύ. Δεν είναι τράβηξα δυο κλικ. Πολλοί λένε σιγά το πράγμα. Φωτορεπόρτερ. Κάνουν ένα κλικ και έχουν την φωτογραφία. Μεγάλο λάθος. Η φωτογραφία θέλει και ζητάει πάρα πολλά εφόδια», σημείωσε ο επιτυχημένος φωτορεπόρτερ.

Παράλληλα, σε αποκλειστικές του δηλώσεις, ερωτώμενος για το αν ποτέ του σκέφτηκε να τα παρατήσει τόνισε: «Βλέποντας τη δυστυχία που φωτογραφίζεις, φτάνεις στο σημείο να πεις, «τι κάνω εγώ εδώ;» Το είπα κι εγώ. Αλλά ήταν για ένα δευτερόλεπτο. Μετά αυτό σου δίνει ώθηση για να συνεχίσεις. Και λες είμαι εγώ εδώ για τον κόσμο, που είναι μίλια μακριά, πιστεύοντας πως η φωτογραφία σου μπορεί και να βοηθήσει την κατάσταση».

Συμβουλεύοντας τους νεότερους συναδέλφους του, ο κ. Σαρρηκώστας δήλωσε πως « το επάγγελμα του φωτορεπόρτερ είναι ένα απίθανο επάγγελμα, γεμάτο ζωή, με πολλές ταλαιπωρίες και δοκιμασίες, αλλά στο τέλος μένεις πάντα με τη χαρά ότι κάτι απέδωσες. Και δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα από το να «πάρεις» πρώτος μια φωτογραφία που θα τη δουν χιλιάδες άτομα».

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρευρέθηκαν, επίσης, οι Νίκος Καρράς, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Γιακουμίδης, αλλά και ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας, οι οποίοι μίλησαν με εγκαρδιότητα για τον συνάδελφό τους και τα επιτεύγματά του, αλλά και για τη συμβολή του στο επάγγελμά τους.

Επιμέλεια άρθρου: Μαρία Ζγούρη, Παναγιώτα Απέργη

Φωτογραφίες: Νίκος Γιακουμίδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.