Ο Μορφωτικός Γυμναστικός Σύλλογος Απόλλων Καλαμαριάς γιορτάζει σήμερα 100 χρόνια ζωής και κοινωνικής προσφοράς.
Ιδρύθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1926 και από τότε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού της Καλαμαριάς.
Ο Σύλλογος διατηρεί τμήματα Ποδοσφαίρου, Καλαθοσφαίρισης, Πετοσφαίρισης, Χειροσφαίρισης, Κολύμβησης, Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (Πινγκ Πονγκ), Στίβου, Πυγμαχίας, Beach Volley και Τέννις, προσφέροντας αθλητική παιδεία και αξίες σε χιλιάδες νέους και νέες.
Τα πρώτα τμήματα που δημιουργήθηκαν το 1926 ήταν η μαντολινάτα, οι χορωδίες (ανδρική και γυναικεία), το ποδόσφαιρο και τα αθλοπαίδια, με βόλεϊ και στίβο, αναδεικνύοντας από την αρχή τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Συλλόγου.
Παράλληλα, ο Απόλλων ανέπτυξε έντονη κοινωνική δράση, με ομάδες εθελοντών νέων (αγόρια και κορίτσια) που μετέφεραν σε κάθε γειτονιά της Καλαμαριάς τρόφιμα, φάρμακα και νερό, όποτε υπήρχε ανάγκη.
Η πρώτη διοίκηση με πρόεδρο τον Εμμανουήλ Μαγιόπουλο διατήρησε ως έμβλημα τον θεό Απόλλωνα, αλλά προσάρμοσε ομόφωνα τα χρώματα του στη αδήριτη πλέον ιστορική πραγματικότητα. Κόκκινο χρώμα για το αίμα χιλιάδων προσφύγων, που σφαγιάστηκαν στον Πόντο και μαύρο χρώμα, ως ένδειξη αιώνιου πένθους για τους συγγενείς, τα όνειρα και τις πατρίδες που ξεριζώθηκαν. Από τότε ως επίσημη αθλητική ενδυμασία του Απόλλωνα, καθιερώθηκε το κόκκινο και το μαύρο χρώμα.
Αξιομνημόνευτοι ποδοσφαιριστές που διακρίθηκαν με τη φανέλα του Απόλλωνα μεταξύ άλλων ήταν οι: Αλέξης Αλεξίου, Γιώργος Αμανατίδης, Γιώργος Βαζάκας, Βασίλης Ιωαννίδης, Ζήσης Τσέκος, Δημήτρης Τομπουλίδης, Βασίλης Τραίανόπουλος, Παναγιώτης Κυπριανίδης, Νικήτας Μαλιόγλου, Βασίλης Μπορμπόκης, Κυριάκος Μηταριώτης, Νίκος Νεντίδης, Γιώργος Νιφαδόπουλος, Δημήτρης Νόλης, Θεόδωρος Τσολερίδης, Γιώργος Τραυλός, Γρηγόρης Αβραμίδης και Γιώργος Φουλατσικλής.
Συμμετοχές στα Πρωταθλήματα - ΘΕΜΑ ΜΕΤΡΟΣΠΟΡΤ
22 χρόνια αγωνίστηκε ο Απόλλων στην Α’ Εθνική (τα δύο ήταν πριν την καθιέρωση της Α' Εθνικής), 37 στη Β’ Εθνική, 6 στη Γ’, 2 στη Δ’ και μια χρονιά στην Εθνική ερασιτεχνική (πριν την δημιουργία της Γ' Εθνικής).
Ο Απόλλων Καλαμαριάς γράφτηκε στη δύναμη της ΕΠΣΜ τις τελευταίες ημέρες του Μάϊου του 1929 και η πρώτη συμμετοχή του στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΜ ήταν την περίοδο 1929-1930 οπότε και έπαιξε στη Γ’ κατηγορία. Το 1932-1933,το 1937-1938 και το 1938-1939 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β κατηγορίας της ΕΠΣΜ, αλλά την περίοδο 1939-1940 έπαιξε για πρώτη φορά στην Α κατηγορία της ΕΠΣΜ. Την περίοδο του πολέμου δεν γινόταν πρωταθλήματα και το 1945-1946 κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Β κατηγορία και επανήλθε στην Α κατηγορία της ΕΠΣΜ.
Το πρωτάθλημα της Β κατηγορίας της ΕΠΣΜ το κατέκτησε εκ νέου το 1947-1948 και το 1951-1952 καθώς είχαν προηγηθεί υποβιβασμοί στην δεύτερη κατηγορία της Ενωσης.
Τα επόμενα χρόνια μέχρι το 1959 οπότε και δημιουργήθηκε η Α Εθνική έπαιζε στην Α κατηγορία της ΕΠΣΜ. Το 1954-1955 ήταν δεύτερος στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣΜ πίσω από τον ΠΑΟΚ και το 1957-1958 αναδείχθηκε πρωταθλητής στη Α κατηγορία της ΕΠΣΜ και ενώ ακολουθούσαν Ηρακλης, ΠΑΟΚ, Αρης, Θερμαικός Θεσσαλονίκης και Μακεδονικός.
Πριν τη δημιουργία της Α’ Εθνικής που ήταν το 1959-1960 Αρης, Ηρακλής, ΠΑΟΚ μετείχαν στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣΜ (σχεδόν σε όλες τις περιόδους) και στη συνέχεια ο πρώτος της Α κατηγορίας, οι δύο πρώτοι ή και οι τρεις πρώτοι έπαιζαν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Αυτό συνέβη δύο φορές με τον Απόλλωνα ο οποίος μετά το πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ έπαιξε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα το 1957-1958 (που ήταν πρώτος στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ), στο πανελλήνιο πρωτάθλημα τερμάτισε τέταρτος και το 1958-1959 (που είχε βγει στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ τρίτος μαζί με τον Ηρακλή και πίσω από τον πρώτο Αρη και τον δεύτερο ΠΑΟΚ), στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν ένατος σε 10 ομάδες.
O Απόλλων αγωνίστηκε στο πρώτο πρωτάθλημα από την δημιουργία της Α Εθνικής το 1959 και συνέχισε έως το 1965. Ακολούθησαν οκτώ συνεχόμενα χρόνια συμμετοχής στη Β’ Εθνική.
Να αναφέρουμε ότι στις 10 Οκτωβρίου 1971 ο Απόλλων έπαιξε για πρώτη φορά στο νέο του γήπεδο με αντίπαλο τον Μακεδονικό. Την αγωνιστική περίοδο 1972-1973 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και για μία σεζόν (1973-1974) επέστρεψε στην Α’ Εθνική.
Τη σεζόν 1975-1976 αγωνίστηκε στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Μακεδονίας και, έπειτα από αγώνες με ομάδες άλλων Ενώσεων, εξασφάλισε την επιστροφή του στη Β’ Εθνική. Με εξαίρεση την περίοδο 1979-1980, κατά την οποία συμμετείχε στην Εθνική Ερασιτεχνική, έως το 1983 αγωνιζόταν σταθερά στη Β’ Εθνική.
Την περίοδο 1982-1983 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και προβιβάστηκε ξανά στην Α’ Εθνική, όπου παρέμεινε έως το 1990. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σεζόν 1988-1989, παρότι βρισκόταν σε θέση υποβιβασμού, εξασφάλισε την παραμονή του μετά από αγώνες μπαράζ λόγω αναδιάρθρωσης των κατηγοριών. Ωστόσο, τον επόμενο χρόνο (1989-1990) υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική .
Ο Απόλλων κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β Εθνικής το 1991-1992 και το 2003-2004, παίζοντας στην Α’ Εθνική από το 1992 μέχρι το 1994 και από το 2004 μέχρι το 2008.
Ο Τομπουλίδης αποτελεί τον παίκτη με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του Απόλλωνα Καλαμαριάς στην Α' Εθνική Κατηγορία, 233 στο σύνολο.
Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 1982-1983 μπήκε στα διοικητικά του Απόλλωνα ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης ο οποίος ήταν και πρώτος πρόεδρος της ΠΑΕ Απόλλων που δημιουργήθηκε την επόμενη περίοδο και στα χρόνια που ήταν στον σύλλογο, αυτός άκμασε.
Ενδεκάδες του Απόλλωνα - Κομμάτια της ιστορίας του Απόλλωνα
Μια ενδεκάδα του Απόλλωνα την περίοδο 1951-1952 ήταν: Λιάρος, Παναγιωτίδης, Μεντεκίδης, Γραμματικόπουλος, Σιαμίδης, Ασλανίδης, Σολομωνίδης, Αβραμίδης, Ευφραιμίδης, Παρτσαλίδης.
1957-1958: Αυγητίδης, Μεντεκίδης, Σφαιρόπουλος, Μαλιόγλου, Σιαμίδης, Χρυσανίδης, Μυταριώτης, Νιφαδόπουλος, Τσέλιος, Παπαδόπουλος, Κωνσταντινίδης.
Στο πρώτο παιχνίδι της Α’ Εθνικής το 1959 έπαιξαν για τον Απόλλωνα: Αυγητίδης, Κ. Παπαδόπουλος, Μαλιόγλου, Μαυρόπουλος, Π. Σακελλαρίδης, Σφαιρόπουλος, Κούσης, Παρτσαλίδης, Μηταριώτης, Σαλαπασίδης, Αβραμίδης.
Ενδεκάδα του Απόλλωνα το 1962-1963: Ξαρχάκος, Μηταριώτης, Κυπριανίδης, Συμεωνίδης, Σακελλαρίδης Στρ. Αβραμίδης, Νιφαδόπουλος, Χρυσανίδης, Μαλιόγλου, Μήτρακας, Κοκκωνίδης,
Νοέμβριος 1973: Νταλακούδης, Ιωσηφίδης, Παπαχριστούδης, Παπαδόπουλος, Ζαχαρόπουλος, Σταυλάς, Τραυλός, Γαρυφάλλου, Ξακουστός, Φουλατσικλής, Μπιτζίδης (Γιαντζίδης).
Το 1982-1983 που πήρε την άνοδο στην Α’ Εθνική μια ενδεκάδα του Απόλλωνα ήταν: Θωμαΐδης, Τομπουλιδης, Σγουρής, Μαυροδουλάκης, Παναγής, Νούλης, Μπουρδαμής, Σουλιόπουλος Κότσαλος, Σημαιοφορίδης και ο πρώτος σκόρερ Ηλίας Χατζηελευθερίου.
Στις 4/9/1983 στο πρώτο παιχνίδι της ΠΑΕ Απόλλων είχαν παίξει: Συμεούνοβιτς, Χατζηιωαννίδης (Αλεξίου), Σιαπανιδης, Τομπουλίδης, Παράσχος. Μπουρδαμής, Βαζάκας, Κότσαλος, Κουτάς, Χατζηελευθερίου Παναγής (Τσαλκιτζής).
1984-1985: Σκούνας, Τομπουλίδης, Αλεξίου, Ψεύτης, Νούλης, Τσαλκιτζής, Τραιανόπουλος Βαζάκας, Σαββάκης, Κότσαλος, Ελευθεριάδης.
Να αναφέρουμε ότι την φανέλα του Απόλλωνα φόρεσαν εκείνα τα χρόνια μεταξύ άλλων, παίκτες με μεγάλη καριέρα προηγούμενα σε άλλες ομάδες όπως: οι Σεμερτζίδης, Ζήνδρος, Κουσουλάκης, Νικολουδης, Γκουερίνο, Ορφανός, Πάπριτσα, Παράσχος.
Μια ενδεκάδα του 1985: Σιμεούνοβιτς, Βαζάκας, Σιαπανίδης (64’ Ψεύτης), Τομπουλίδης, Αλεξίου, Τραϊανόπουλος, Σαββάκης, Κότσαλος (46’ Μπουρδαμής), Χατζηαντωνίου, Χατζηιωαννίδης, Σκοτσάιτς.
1986-1987-Ενδεκάδα του Απόλλωνα: Μίρτσος, Χατζηαντωνίου, Νεντίδης, Κωνσταντινίδης, Τραιανόπουλος, Τομπουλίδης, Ζήνδρος, Κότσαλος, Τσολερίδης, Κουσουλάκης, Ιωσηφίδης.
Ιούνιος 1993: Πινιώτης, Δημητριάδης, Ιωαννίδης, Καλλιμάνης, Τομπουλίδης, Μπαξεβάνος, Σεμερτζίδης (Δερμιτζόγλου), Τσεκος, Βλαχούδης (Τόσιτς), Νόλης, Σαμαράς.
3/2/2008: Νίκη του Απόλλωνα με τον Ολυμπιακό με σκόρερ τον Μπάρκογλου στο 92’. Το παιχνίδι τελικά κατοχυρώθηκε στον Ολυμπιακό με την υπόθεση Βάλνερ. Επαιξαν: Κόβατς, Μουράφσκι, Κόλτσης, Σαρακατσάνος, Παπαδόπουλος, Μπρίτο (94′ Γιάννου), Γαλανόπουλος, Ουέλινγκτον, Βάλνερ (78′ Μπάρκογλου), Χετεμάι (84′ Κοντοδήμος), Ζαπρόπουλος.
21/5/2017: Ο Απόλλων Καλαμαριάς νίκησε τον Αλμωπό Αριδαίας με 3-0, για το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής σε μια χρονιά που πέτυχε την άνοδο. Επαιξαν: Καλογεράκης, Αμαραντίδης, Κυβελίδης, Καπίας, Βεργώνης, Συμελίδης (70΄ Χασομέρης), Ν'Λουντουλου, Πόποβιτς, Λιόνης, Καλαϊτζίδης (75΄ Φάμπιο), Καλογέρης (84΄ Πετρούσης).
*Εγκρίθηκε στις πρώτες μέρες του Αυγουστου του 2017 η σύσταση της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας ( Π.Α.Ε.) και η επωνυμία είναι η εξής: «ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και με διακριτικό τίτλο: «ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ Π.Α.Ε.», με έδρα την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.
Την περίοδο 2023-2024 ο Ερασιτέχνης Απόλλων κατέβασε ομάδα στη Β’ κατηγορία της ΕΠΣΜ η οποία μάλιστα είχε πάρει την άνοδο, χωρίς όμως να συνεχίσει και την επόμενη περίοδο.
Την περίοδο 2024-2025 και ενώ είχε προηγηθεί ο υποβιβασμός της ΠΑΕ, ο Ερασιτέχνης κατεβάζει τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στη Γ’ Εθνική με πρόεδρο τον Φώτη Μπαλτίδη. Φέτος ο Απόλλων διεκδικεί την επιστροφή του στις επαγγελματικές κατηγορίες και είναι πρώτος στον όμιλο του.
Το Στάδιο του Απόλλωνα Καλαμαριάς ονομάστηκε τον Αύγουστο του 2023 σε “Βασίλης Τριανταφυλλίδης” (Χάρρυ Κλυνν).
Κυπελλούχος ΕΠΣΜ ήταν ο Απόλλων Καλαμαριάς την περίοδο 2024-2025 μετά τη νίκη του επί του Ηρακλή Θερμαικού με 3-1. Επαιξαν: Συλλέκτης, Πάνος, Καλαϊτζής (88΄ Μούχαλης), Καλούσης, Τσιμπούκας, Γιαγτζίδης, Γιουκούδης, Κέρθι (34΄ Μπλέτσας), Μάνιος, Πόζογλου (88΄ Δόρης), Αλτιντζής (24΄ Πιαστόπουλος).
Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Απόλλωνα
Η Καλαμαριά γιορτάζει τα 100 χρό?