Τα στοιχεία των ήδη αρκετών μελετών, που έχουν συμπεράνει τις βλαβερές συνέπειες της μοναξιάς, έρχεται να συμπληρώσει ακόμη μια έρευνα, συγκρίνοντας τα αποτελέσματά της με αυτά διαφορετικών καταστάσεων που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από Ινστιτούτο Regenstrief και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα διαπίστωσαν ότι η μοναξιά είναι χειρότερη για τους ηλικιωμένους από τον αλκοολισμό, την παχυσαρκία και το κάπνισμα έως και 15 τσιγάρων την ημέρα.
Το αίσθημα της μοναξιάς έχει αναδειχθεί σε σημαντικό βιοψυχοκοινωνικό στρεσογόνο παράγοντα και αρκετοί ειδικοί την έχουν χαρακτηρίσει ως ακόμη μια σιωπηλή πανδημία. Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, υποδηλώνει ότι οι κλινικοί γιατροί Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης θα μπορούσαν να είναι στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισής της και να προτείνουν μάλιστα ουσιαστικές λύσεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 53% των ηλικιωμένων ενηλίκων που επισκέφθηκαν εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανέφεραν ότι αισθάνονται μοναξιά. Τα συναισθήματα αυτά επηρεάζουν σημαντικά τη σωματική και ψυχική τους υγεία, μειώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής.
«Με βάση τη βιβλιογραφία και την έρευνα, η μοναξιά έχει επιπτώσεις στην υγεία που είναι αρκετά σημαντικές και ισχυρές, οπότε με τον ίδιο τρόπο που ρωτάμε τους ηλικιωμένους: “Καπνίζετε; Ή μετράτε το σάκχαρό σας στο αίμα;” θα πρέπει να ρωτάμε και εάν αισθάνονται μόνοι» αναφέρει σε δελτίο τύπου η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Δρ Monica Williams-Farrelly, ερευνήτρια Regenstrief και επίκουρη καθηγήτρια έρευνας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.
Τα δεδομένα για τη μελέτη συλλέχθηκαν από την κλινική δοκιμή COADS (Caregiver Outcomes of Alzheimer’s Disease Screening), υποδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη για παρεμβάσεις που στοχεύουν στη μοναξιά πριν και μετά την παγκόσμια κρίση υγείας.
Πηγή: ygeiamou.gr