Ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων για Ζούκεμπεργκ από το μπλακ άουτ σε facebook και instagram

Metrosport Team06 Μαρτίου 2024

Ο Dan Ives, διευθύνων σύμβουλος της Wedbush Securities της Νέας Υόρκης, σχολιάζοντας στην DailyMail.com είπε ότι ο Mark Zuckerberg έχασε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια από έσοδα χθες λόγω της πτώσης των πλατφορμών του παγκοσμίως.

Η τιμή της μετοχής της Meta μειώθηκε επίσης κατά 1,5% όταν ξεκίνησε το πρόβλημα και έφτασε το 1,6% . Η εταιρεία οφείλει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της στις διαφημίσεις που εμφανίζονται στους χρήστες, και με τα «τεχνικά προβλήματα» που κατέστρεψαν τις πλατφόρμες, μείωσε και τα κέρδη της.

Η διακοπή ξεκίνησε γύρω στις 10 π.μ. ET, επηρεάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Η Meta πιθανότατα δεν θα αποκαλύψει φυσικά, τη ζημιά στα οικονομικά της, είπε ο Ives στη DailyMail.com: «Αν και πρόκειται για ένα αμελητέο ποσό χαμένων εσόδων που είναι πιθανότατα κάτω από 100 εκατομμύρια δολάρια».

Το ποσό μπορεί να είναι ασήμαντο για τη Meta, τα έσοδα της οποίας ήταν περίπου 134 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, μόνο το 38% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού αξίζει 100 εκατομμύρια δολάρια.

Η Meta απέδωσε τη διακοπή σε «τεχνικά ζητήματα», αφήνοντας το τι συνέβη στην πραγματικότητα να παραμένει ένα μυστήριο. Ωστόσο μια πηγή μέσα στο Facebook είπε στη DailyMail.com ότι τα εσωτερικά συστήματα της εταιρείας ήταν επίσης εκτός λειτουργίας, γεγονός που μπορεί να προκάλεσε τα προβλήματα.

Οι δυσλειτουργίες του Facebook και του Messenger εμφανίστηκαν χθες όταν οι χρήστες παρατήρησαν ότι αποσυνδέθηκαν και ότι δεν μπορούσαν να συνδεθούν ξανά στους λογαριασμούς τους ακόμη και με τους σωστούς κωδικούς. Την ίδια ώρα, το News Feed στο Instagram άρχισε να εμφανίζει ένα μήνυμα σφάλματος. Οι περισσότερες αναφορές προβλήματα αφορούσαν κατά 72% το Facebook, 64% το Instagram και το Messenger 50%.

Μερικοί χρήστες που αντιμετώπιζαν προβλήματα αρχικά πίστεψαν ότι οι λογαριασμοί τους παραβιάστηκαν. Ενώ ο υπεύθυνος του Facebook είπε στο DailyMail.com ότι η ζημιά προήλθε από κάποια εσωτερικά εργαλεία, το κοινό μοιράστηκε τις εικασίες του στο X. Κάποιοι πρότειναν ότι η διακοπή ήταν μια «κυβερνοεπίθεση».

Ο Τζέικ Μουρ, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας και σύμβουλος ασφαλείας στην ESET είπε ότι μια κυβερνοεπίθεση είναι απίθανη αλλά όχι αδύνατη. «Το Facebook έχει μια προιστορία πτώσης, αλλά αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε έναν μακρύ κατάλογο λόγων», είπε στη MailOnline.

Ο Μασκ τρολάροντας τη διακοπή λειτουργίας του Meta είπε μια ανάρτηση στο X: «Εάν διαβάζετε αυτήν την ανάρτηση, είναι επειδή οι διακομιστές μας λειτουργούν».

Η Kerri Lisenbigler, συντάκτρια στο TheRevOpsTeam σχολιάσε ότι η διακοπή είναι μια «ενόχληση» αλλά πιθανότατα «τίποτα πολύ σοβαρό».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και δεν θα είναι η τελευταία», είπε στο MailOnline. «Μεγάλες πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram (και τώρα τα Threads) διαχειρίζονται έναν τεράστιο όγκο κίνησης και δεδομένων κάθε ώρα της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι ένα μικρό σφάλμα ή ένα ανθρώπινο σφάλμα δωματίου διακομιστή μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε διακοπή λειτουργίας που επηρεάζει εκατομμύρια χρήστες».

Πηγή: dnews.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.