10 χρόνια από το ατύχημα που άλλαξε τη ζωή του Μίκαελ Σουμάχερ

Metrosport Team29 Δεκεμβρίου 2023

Πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια που ο Μίκαελ Σουμάχερ άλλαξε τη ζωή του για πάντα, καθώς τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στις Γαλλικές Άλπεις κάνοντας σκι.

Ήταν 29 Δεκεμβρίου του 2013 όταν ο Γερμανός πιλότος ήταν ένας συνταξιούχος θρύλος της Φόρμουλα 1, καθώς το συμβόλαιό του με την Μερσέντες είχε τελειώσει το 2012 και αποσύρθηκε, στα 44 χρόνια του, οριστικά και αμετάκλητα από την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ο Μίκαελ έχει πάει με φίλους του και με την οικογένειά του, τη γυναικά του Κορίνα και τα 2 του παιδιά τον 14χρόνο τότε Μίκ και την 16χρόνη κόρη του Τζίνα- Μαρία στις γαλλικές Άλπεις προκειμένου να υποδεχτεί το 2014 μ’ έναν από τους αγαπημένους του τρόπους- κάνοντας, δηλαδή, χειμερινά σπορ. 

Στις 29 του μηνός (λίγες μόλις μέρες πριν τα 45α γενέθλιά του στις 3 Γενάρη), ο πρώην πιλότος της F1 μεταβαίνει στο χιονοδρομικό κέντρο Μεριμπέλ για να κάνει σκι- μια συνήθεια που «αποκόμισε» από τα χρόνια του στη Φεράρι, όταν και σχεδόν σύσσωμη η οικογένεια της Σκουντερία περνούσε ένα δεκαήμερο του χειμώνα στα χιόνια.

Ο Σουμάχερ νοικιάζει ένα ζευγάρι χιονοπέδιλα και, όντας δεινός σκιέρ, ξεχύνεται στην πίστα στις 11 το πρωί. Λίγο αργότερα, όμως, το κατάλευκο χιόνι ποτίζεται από κόκκινες στάλες: είναι το αίμα του 7 φορές παγκόσμιου πρωταθλητή, ο οποίος έχει βγει για 3 μόλις μέτρα εκτός πίστας, έχει χάσει την ισορροπία του «βρίσκοντας» σ’ έναν βράχο, με αποτέλεσμα να χτυπήσει με το κεφάλι σ’ έναν δεύτερο.

Αρχικά φαίνεται να μη συμβαίνει τίποτα καθώς ο Σούμι έχει κανονικά τις αισθήσεις του και μιλάει με τους ανθρώπους των σωστικών συνεργείων που κατέφθασαν για να τον βοηθήσουν. Σταδιακά, όμως, αρχίζει να χάνει ολοένα και περισσότερο τα λόγια του και οι γιατροί μέσα στο ελικόπτερο διαπιστώνουν πως το τραύμα στο κεφάλι του είναι πολύ πιο σοβαρό απ’ ό,τι πίστεψαν αρχικά.

Έτσι, μεταφέρεται απευθείας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Γκρενόμπλ, όπου και εγχειρίζεται άμεσα (περίπου 2.5 με 3 ώρες μετά το ατύχημά του). Το γεγονός πως υπήρξε, τα χρόνια που αγωνιζόταν, ένα τέρας φυσικής κατάστασης και παρέμενε- ένα χρόνο μετά την «αποστρατεία» του- σ’ εξαιρετική φόρμα τον βοηθάει και βγάλει την πρώτη πολύ δύσκολη νύχτα και οι γιατροί περιμένουν να δουν πώς θ’ αντιδράσει ο οργανισμός του.

Σιγά- σιγά αρχίζουν να διαρρέουν τα (συγκεχυμένα) νέα σχετικά με το περιστατικό, με το ΜΜΕ παγκοσμίως να παλεύουν μουδιασμένα ν’ ανιχνεύσουν περισσότερες πληροφορίες.

Ο Σουμάχερ θα υποβληθεί και σε δεύτερη, «διορθωτική», επέμβαση και οι άνθρωποι του νοσοκομείου αποφασίζουν να τον ρίξουν σε τεχνητό κώμα προκειμένου να μειωθεί η πίεση που ασκείται στον εγκέφαλό του.

Όσο παραμένει σε κώμα, άπαντες προσεύχονται- ο καθένας στο δικό του, προσωπικό Θεό- να μην είναι αυτό το τέλος, να μην μπει τελεία στη ζωή του.

«Συνέχισε να παλεύεις, Μίκαελ»

Μετά τις πρώτες μέρες- και το σοκ που «απέρρεε» από αυτές- καθίσταται σαφές πως η ζωή του Γερμανού δεν κινδυνεύει. Ωστόσο, παραμένει σε κώμα για περισσότερο από έναν μήνα, με τη διαδικασία σταδιακής αφύπνισής του να ξεκινάει στις αρχές Φλεβάρη του 2014.

Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς η Σαμπίνε Κεμ, η μάνατζερ της οικογενείας, τονίζει πως ο Σούμι δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και συναίσθησης, ενώ τον Ιούνιο δηλώνεται και επισήμως πως έχει ξυπνήσει από το τεχνητό κώμα, ρίχνοντας γύρο στο Χάρο στον κρίσιμο αγώνα για το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα της «λανθάνουσας» ζωής του άλλου.

Λίγο μετά το τέλος του καλοκαιριού του 2014 γίνεται γνωστό πως ο άτυχος Γερμανός έχει μεταφερθεί στη βίλα του στη Γενεύη προκειμένου να ξεκινήσει η επίπονη, μακροχρόνια μέχρι και σήμερα κοστοβόρα διαδικασία της αποθεραπείας του.

Μάλιστα, η τελευταία ενημέρωση λίγο πριν εκπνεύσει το έτος έρχεται και πάλι από την Κεμ, η οποία αναφέρει πως είναι αδύνατο να γίνει μια έγκυρη πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εκείνο το σημείο κι έπειτα, όμως αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο αισιοδοξίας, αναφέροντας πως ο πελάτης της σημειώνει πρόοδο.

Δέκα χρόνια μετά…

Η οικογένειά του ήταν ξεκάθαρη εξ αρχής: «Σεβαστείτε τις δύσκολες ώρες που περνάμε, θα μιλάμε μόνο αν έχουμε να πούμε κάτι επίσημο».

Έτσι, ο κόσμος αρχίζει λίγο- λίγο να γλιστρά προς τα ελώδη νερά της τρέλας: ένας δημοσιογράφος υποδύεται τον ιερέα προκειμένου να μπορέσει να μπει στο δωμάτιο που νοσηλευόταν ο πρωταθλητής όσο βρισκόταν στο νοσοκομείο, ένας άλλος κάνει τον πατέρα του για τον ίδιο λόγο και κάποιος καταφέρνει να κλέψει τον ιατρικό του φάκελο, οδηγείται στις φυλακές και μια μέρα αργότερα βρίσκει τραγικό θάνατο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Οι δικοί του άνθρωποι συνεχίζουν να σιωπούν τροφοδοτώντας τις φήμες ένθεν κι ένθεν, όσοι φίλοι του τον επισκέπτονται (όπως ο Φελίπε Μάσα, για παράδειγμα), μιλούν από ελάχιστα έως καθόλου για την εικόνα του και φτάνοντας στο σήμερα το βασικό ερώτημα παραμένει...


«Σε τι κατάσταση βρίσκεται;»

«Ο Μίκαελ πάντα μας προστάτευε, τώρα προστατεύουμε εμείς τον Μίκαελ. Φυσικά, μου λείπει κάθε μέρα. Αλλά δεν λείπει μόνο σε εμένα. Λείπει στα παιδιά, στην οικογένεια, στον πατέρα του, σε όλους όσοι ήταν γύρω του. Λείπει σε όλους μας αλλά είναι εδώ. Είναι αλλιώς, όμως είναι εδώ. Κι αυτό πιστεύω πως μας δίνει δύναμη. Ποτέ δεν κατηγόρησα το Θεό για ότι συνέβη. Ήταν μεγάλη ατυχία. Όλη η ατυχία που θα μπορούσε κανείς να έχει στη ζωή του. Ήταν πάντα ασφαλής στους αγώνες, γι’ αυτό ήμουν σίγουρη πως είχε φύλακες-αγγέλους να τον προσέχουν. Δεν ξέρω αν ήταν κάποιου είδους προστατευτική ασπίδα που άπλωνα γύρω μου ή αν απλά ήμουν κατά κάποιο τρόπο αφελής, όμως ποτέ δεν είχα σκεφτεί πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι στον Μίκαελ» είπε η Κορίνα στο ντοκιμαντέρ του Netflix το 2021.


Εννοείται πως αν τα νέα για την εξέλιξη της υγείας του ήταν ευχάριστα, η σύζυγός του και οι συγγενείς του θα ήταν οι πρώτοι που θα το έλεγαν.

«Ο Μίκαελ είναι εδώ, άρα δεν μου λείπει. Απλά δεν είναι ο Μίκαελ που ήταν παλιά. Είναι διαφορετικός αλλά η σύζυγος και τα παιδιά του τον προστατεύουν με υπέροχο τρόπο. Η ζωή του είναι διαφορετική σήμερα και έχω το προνόμιο να μοιράζομαι κάποιες στιγμές μαζί του. Αυτά είναι όλα όσα μπορώ να πω. Δυστυχώς η μοίρα τον “χτύπησε” πριν από δέκα χρόνια. Δεν είναι πια ο Μίκαελ που ξέραμε» είπε προ ημερών ο Ζαν Τοντ. 

«Όταν σκέφτομαι το παρελθόν τώρα, στις εικόνες που μου έρχονται στο μυαλό, είμαστε οι τέσσερίς μας και περνάμε καλά. Κι από τότε που συνέβη το ατύχημα, φυσικά, όλες αυτές οι εμπειρίες, αυτές οι στιγμές που πολλοί άνθρωποι ζουν με τους γονείς τους, δεν υπάρχουν πια ή έχουν μειωθεί. Και το θεωρώ λίγο άδικο αυτό. Πιστεύω πως ο μπαμπάς κι εγώ, θα καταλαβαινόμασταν με διαφορετικό τρόπο τώρα. Απλώς επειδή μιλάμε την ίδια γλώσσα, αυτή των αγώνων ταχύτητας. Και θα είχαμε πολλά περισσότερα να πούμε. Αυτό σκέφτομαι τον περισσότερο καιρό. Σκέφτομαι ότι θα ήταν τόσο ωραίο. Θα έδινα τα πάντα για να το ζήσω αυτό» έλεγε ο Μικ Σουμάχερ.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες από την γερμανική εφημερίδα Bild η σημερινή κατάσταση της υγείας του 54χρόνου έρχονται στο φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο του προγράμματος φροντίδας και αποκατάστασής του, τον έβαλαν να κάνουν «βόλτες» σε ένα αυτοκίνητο Mercedes- AMG για να διεγείρουν με αυτό τον τρόπο τον εγκέφαλό του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο σκοπός αυτής της κίνησης ήταν να διεγερθεί ο εγκέφαλός του με οικείους ήχους, αφού πέρασε πάνω από δύο δεκαετίες αγωνιζόμενος με αυτοκίνητα είτε της Formula 1, είτε σε άλλες κατηγορίες πριν το ντεμπούτο του το 1991 σε ηλικία 22 ετών στο grand prix του Βελγίου στο Σπα όπως μετέδιδε η Daily Mail. Ο ίδιος ο Μίκαελ δεν έχει εμφανιστεί στη δημοσιότητα μετά το ατύχημά του.Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι η σύντροφός του Κορίνα, έχει αυστηρούς κανόνες σχετικά με το ποιος μπορεί να επισκέπτεται τον θρύλο της Formula 1.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Σιαμήτρας

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.