Η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια ενός καλλιτέχνη-θρύλου. Ο Καρράς εκτόξευσε το λαϊκό τραγούδι και σηματοδότησε μια ολόκληρη εποχή

Δημήτρης Κανελλάκης27 Δεκεμβρίου 2023

Τον Βασίλη Καρρά δεν έτυχε να τον γνωρίσω προσωπικά. Αν και υπήρξα θαμώνας, ειδικά τις δεκαετίες του '80 και του '90, σε μαγαζιά στα οποία τραγουδούσε. Κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα.

Ήξερα, όμως, επειδή είχαμε αρκετούς κοινούς φίλους, πώς ήταν ο Καρράς ως άνθρωπος και όχι μόνο ως καλλιτέχνης, που το γνωρίζαμε όλοι.

Ο Καρράς ήταν... ψυχούλα. Αυτή ήταν η λέξη που χρησιμοποιούσαν για τον περιγράψουν όσοι τον γνώριζαν.

Όλοι οι φίλοι του μιλούσαν για έναν άνθρωπο δοτικό, της προσφοράς. Για έναν άνθρωπο που έδινε και το έκανε με την ψυχή του, χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα, χωρίς να ζητάει την προβολή μέσα από την προσφορά του.

Η ανθρωπιά του και το ενδιαφέρον του για κάθε άνθρωπο που χρειαζόταν βοήθεια, ήταν τα στοιχεία που τον χαρακτήριζαν και με τα οποία πορευόταν σε όλη του την ζωή.

Ξεκίνησα με αυτό τον τρόπο την αναφορά μου στον αείμνηστο θρύλο του λαϊκού τραγουδιού στην Ελλάδα, διότι θεωρώ, με βάση όσα μου έχουν εξιστορήσει κοινοί μας φίλοι, εξίσου σημαντικά κι όσα έκανε μακριά από τις πίστες.

Ο Καρράς έγραψε ιστορία. Αυτό είναι αναμφίβολο. Σηματοδότησε μια ολόκληρη εποχή.

Τραγούδησε όλα μας τα συναισθήματα. Ερμήνευσε ό,τι νιώθαμε. Απενοχοποίησε την καψούρα.

Υπάρχουν τραγούδια του που έγιναν... ύμνοι. Τραγούδια που θα τα τραγουδάνε και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Το εκτόξευσε το λαϊκό τραγούδι ο Καρράς. Το πήγε σε άλλη διάσταση. Το... άπλωσε σε όλες τις ηλικίες. Όχι μόνο στις μεσαίες και τις μεγαλύτερες.

Κατάφερε να απευθύνεται με την ίδια επιτυχία και να προκαλεί τα ίδια συναισθήματα σε έναν 45αρη αλλά και σε έναν 18αρη.

Τύγχανε αποδοχής από τους πάντες. Ακόμη κι απ' αυτούς που δεν ήταν ψηλά στις προτιμήσεις τους το λαϊκό τραγούδι. Τον σεβόταν κι αυτοί. Αναγνώριζαν την προσφορά και την διαδρομή του.

Η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια ενός τεράστιου μεγέθους. Ο Καρράς δεν ήταν απλά ένας δημοφιλής καλλιτέχνης.

Ήταν ένας θρύλος. Από αυτούς που αφήνουν τόσο ισχυρό αποτύπωμα και τόσο μεγάλη παρακαταθήκη, που δεν ξεχνιούνται...

Καλό ταξίδι Βασίλη Καρρά... Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε να σε τραγουδάμε, να εκφραζόμαστε μέσα από τα τραγούδια σου, να σε κρατάμε ζωντανό, επειδή κανείς απ' όλους όσοι μεγάλωσαν με τα δικά σου τραγούδια δεν πρόκειται να σε ξεχάσει...

Καλό ταξίδι ΑΡΧΟΝΤΑ...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.