Η οπαδική βία, οι αποφάσεις που δεν υλοποιούνται και το «νέο κοστούμι με παλιό ύφασμα»

Βασίλης Μάστορας15 Αυγούστου 2023

Το θέμα της αθλητικής βίας, αποτελεί και πάλι στην Ελλάδα πολυήμερο αντικείμενο συζητήσεων και ανακοινώσεων.

Αφορμή το θλιβερό γεγονός της θανατηφόρας δολοφονικής επίθεσης που δέχτηκε ο Μιχάλης Kατσούρης, φίλος της ΑΕΚ έξω από την OPAP Arena. Καμία έκπληξη. Γνώριμο σκηνικό στην Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται το κακό. Μετά από έναν σεισμό, ανακαλύπτεται ότι δεν υπήρξε προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων και μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές ότι «υπήρχε έλλειψη υποδομών και σχεδίου δράσης».

Κάποιους το κακό δεν τους αγγίζει γιατί «είναι απλώς μία μέρα στη δουλειά», κάποιες όμως οικογένειες θρηνούν δικά τους πρόσωπα ή περιουσίες. Διοίκηση σημαίνει πρόβλεψη και επιχειρησιακό σχεδιασμό. Ο ηγέτης, ανεξαρτήτως από την μορφή εξουσίας που υπηρετεί, θα πρέπει να βλέπει πολλά περισσότερα απ’ ότι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.

Για την διαχείριση της «εισβολής» των Κροατών στην Ελλάδα δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο απ’ όσα όλοι έχουν καταλάβει. Ηταν μία παταγώδης αστοχία διαχείρισης ενός γεγονότος για το οποίο ήταν όλοι ενήμεροι. Αρα από πού να αντληθεί αισιοδοξία ότι στο μέλλον δεν θα συμβεί το ίδιο και σε μία εγχώρια σύρραξη; Η οπαδική βία πλέον έχει αλλάξει επίπεδο. Οι ομάδες και το χρώμα των κασκόλ, απλώς είναι η αφορμή. Τα κίνητρα είναι βαθύτερα για να βγάλεις ένα μαχαίρι και να αφαιρέσεις μία ζωή. Αρα θα πρέπει να αλλάξει και η μορφή της πρόληψης, γιατί η εκπαίδευση νέων οπαδών είναι μία χρονοβόρα διαδικασία.

Πρέπει όμως να επενδύσουμε και σ’ αυτό το κομμάτι. Το θέμα είναι το πώς δεν θα θρηνήσουμε άλλα θύματα. Μετά τη δολοφονία του Αλκη, ακούστηκε μύριες φορές «να είναι το τελευταίο θύμα της αθλητικής βίας». Η ευχή αποδείχθηκε ουτοπική. Τα ραντεβού μεταξύ οπαδών ή οι επιθέσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ραντεβού που κλείνονται με κάθε τρόπο και πολλά από αυτά είναι σε γνώση του τμήματος αθλητικής βίας. Καλά πληροφορημένες πηγές της αστυνομίας επαινούν την ικανότητα των ανδρών του τμήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, αλλά συμπληρώνουν ότι «παρά τη σχετική διαταγή, άτομα από το τμήμα αθλητικής βίας, υποχρεώνονται να μετέχουν και σε μέτρα τάξης».

Γεγονός που τους αφαιρεί πολύτιμο χρόνο από το αντικείμενο τους. Αρα το πρόβλημα της αθλητικής βίας είναι σύνθετο κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Και γι’ αυτό χρειάζεται συντονισμένη δράση απ’ όλους τους θεσμικούς παράγοντες. Να εντοπίσουν τις «μαύρες τρύπες» στις μέχρι τώρα διαδικασίες και να αλλάξουν το μοντέλο ελέγχου της αθλητικής βίας. Την Πέμπτη θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τσέφεριν. Αφορμή για τη συνάντηση είναι η παρουσία του στην Αθήνα για το Super Cup, αλλά και η δολοφονία του Μιχάλη. «Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του Πρόεδρου της UEFA και αρμόδιων υπουργών στην οποία έχουν προσκληθεί οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ" όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού. Χωρίς να υπάρχει ούτε λέξη για τον αποκλεισμό της ΠΑΕ Αρης ή για τα κριτήρια της επιλογής μόνο του big4. O Αρης και ιστορία έχει και χιλιάδες φιλάθλους και θρηνεί έναν νεκρό. Πάμε παρακάτω. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα προκύψει κάτι ουσιαστικό, πέρα από τα επικοινωνιακά κέρδη.

Όχι γιατί αμφισβητώ τις προθέσεις των συμμετεχόντων, αλλά γιατί στο παρελθόν η αποτυχία προέκυψε στην υλοποίηση των όποιων αποφάσεων. Τον Φεβρουάριο του 2020 η ελληνική Κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο με την ΟΥΕΦΑ σύμφωνα με το οποίο η ευρωπαϊκή ομοσπονδία «θα παρείχε στην Ελλάδα τεχνική βοήθεια σε όλα τα θέματα: Οργανωτικά ποδοσφαίρου, βία, χειραγώγηση αγώνων, διαιτησία. Ο Τσέφεριν σχολίασε για την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας: «Οι συναντήσεις μου με την Ελληνική Ομοσπονδία και τις κυβερνητικές αρχές ήταν εποικοδομητικές. Κάναμε ανοικτές συζητήσεις για όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Συζητήσεις έγιναν, αλλά αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Γιατί λοιπόν να περιμένουμε κάτι καινούργιο την Πέμπτη, από τις νέες συναντήσεις με τα ίδια πρόσωπα. Καινούργιο κοστούμι με παλιό ύφασμα δε γίνεται.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.