Οι χθεσινές ευρωπαϊκές κληρώσεις, οι δυσκολίες και οι ελπίδες οι οποίες γεννιούνται για τα playoffs

Βασίλης Μάστορας08 Αυγούστου 2023

Λογικό ήταν χθες το μεσημέρι ελληνικές ομάδες και φίλαθλοι να κάνουν επικλήσεις στις ανώτερες δυνάμεις «για μία καλή κλήρωση» στα playoffs των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Όταν είσαι ο Δαυίδ για να καταφέρεις να κρατήσεις ζωντανό το όνειρο της παρουσίας στους Ομίλους θα πρέπει να παρακαλάς να βρεις απέναντι σου ομάδα η οποία θα σου δίνει, θεωρητικά τουλάχιστον, ελπίδες. Αν και στο ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτε σίγουρο.

 Μπορεί οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων να προέρχονται από καλύτερα Πρωταθλήματα και να έχουν μεγαλύτερα μπάτζετ, αλλά αυτό δεν προεξοφλεί τον αποκλεισμό τους. Εχουν όλο το δικαίωμα να παλέψουν ώστε να αξιοποιήσουν τις πιθανότητες που έχουν για πρόκριση και μόνο στο τέλος θα γίνει το ταμείο.

Όλα αυτά βεβαίως σε θεωρητικό επίπεδο. Το έγραψα και χθες σ’ αυτή εδώ τη γωνιά, ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα υποχώρησε στην 20η θέση του ranking της ΟΥΕΦΑ δύσκολα οι εκπρόσωποι μας στην Ευρώπη να έχουν κληρώσεις «λουκούμι». Δεν είναι όμως και «χαμένες από χέρι». Απλώς χρειάζεται να το παλέψουν και στα 180 λεπτά και να έχουν και την τύχη με το μέρος τους. Το σίγουρο είναι ότι δεν κουβαλούν τον τίτλο του φαβορί, αλλά θα το ξαναγράψω: Ούτε τα ρόστερ, αλλά ούτε και τα μπάτζετ παίζουν ποδόσφαιρο. Και τα αποτελέσματα των αγώνων των ελληνικών ομάδων στον β’ προκριματικό γύρο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, εν μέρη το απέδειξαν αυτό.

Οι εγχώριες ομάδες γνωρίζουν από χθες τους πιθανούς αντιπάλους που θα βρούνε μπροστά τους στα playoffs. Ετούτο όμως, έχω την ταπεινή άποψη, ότι θα πρέπει να τις απασχολήσει μετά το σφύριγμα της λήξης και του δεύτερου αγώνα της τρίτης προκριματικής φάσης.

Προς το παρόν όμως θα πρέπει να πάρουν ψυχολογία για τις μάχες που έρχονται, γιατί αν κάποιος αναλύσει τις κληρώσεις θα καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι για τις ομάδες του top5 είναι περισσότερο δύσκολη η τρίτη προκριματική φάση και λιγότερο τα playoffs.

Αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να ρίξει στο καναβάτσο τη Χάϊντουκ του Σπλιτ θα αποκτήσει τον τίτλο του φαβορί για την παρουσία στους ομίλους του Conference League, ανεξαρτήτως από το αν βρει απέναντί του τη Ρόζενμποργκ, 8η στο Πρωτάθλημα Νορβηγίας, είτε βρεθεί αντιμέτωπος με τη Χαρτς, από τη Σκωτία.

Ο Άρης αν καταφέρει να αποκλείσει την Ντιναμό Κιέβου, το περισσότερο πιθανό σενάριο είναι να βρει απέναντι του στα playoffs του Conference League τη Μπεσίκτας, παρά τη Νέφτσι. Στην περίπτωση που καταφέρουν και προκριθούν οι «κίτρινοι», όλα θα είναι πιθανά, με τη φόρα που θα έχουν πάρει αν αποκλείσουν την ομάδα από την Ουκρανία.

Πάμε παρακάτω. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για τις υπόλοιπες ομάδες.

Αν η ΑΕΚ αποκλείσει την Ντιναμό Ζάγκρεμπ προφανώς θα πάει στα playoffs του Champions League για να αντιμετωπίσει την Αντβέρπ με διαφορετικά αέρα και με πίστη για την πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό. Αν καταφέρει να πετύχει ένα «μικρό θαύμα» και αποκλείσει τη Μαρσέιγ μετά θα του φανούν ευκολότερες οι μάχες με τη Μπράγκα ή την Μπάτσκα Τόπολα.

Το ίδιο ισχύει και για τον Ολυμπιακό. Αν αποκλείσει στο Europa League τη Γκενκ. Αν το πετύχει, ο Ολυμπιακός θα έχει το πάνω χέρι απέναντι στην Τσουκαρίτσκι, για την παρουσία του στην φάση των ομίλων του Europa League.

Μετά λοιπόν τις χθεσινές κληρώσεις, οι αγώνες των ελληνικών ομάδων, στον τρίτο προκριματικό γύρο της Ευρώπης, φαντάζουν οι περισσότερο κομβικοί για την παρουσία τους στους ομίλους. Τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο. Κι αν γίνουν πράξη τα σενάρια, τότε θα αρχίσει να ξημερώνουν καλύτερες ημέρες για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Λέτε;

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.