Δεν τολμούν να κλείσουν τον βόθρο για να τον καθαρίσουν

Κυριάκος Θωμαϊδης16 Ιουλίου 2023

Βουλωμένο γράμμα διαβάζουν όσοι οφείλουν να προχωρήσουν στην εκκαθάριση της δυσώδους υπόθεσης του διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού. Κρύβονται πίσω από κλισέ και τυπικότητες ώστε να δικαιολογήσουν την απραξία τους. Από την πολιτεία μέχρι τις ποδοσφαιρικές αρχές και από τη Δικαιοσύνη μέχρι τα πειθαρχικά όργανα.

Τι το θέλαμε και το γράψαμε χθες; Να μην κάνουν διακοπές φέτος οι αθλητικοί δικαστές! Μας πρόλαβε και μας κατατρόπωσε ο άνθρωπος-"κλειδί’’ για τη μεγάλη δικαστική υπόθεση διαφθοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου: Ο Κώστας Σπυρόπουλος είναι ήδη σε διακοπές!

Προσέξτε: Ο κ.Σπυρόπουλος είναι ο αθλητικός εισαγγελέας Αθηνών που διενεργεί την ποινική προκαταρκτική εξέταση. Διαθέτει όλα τα στοιχεία της Interpol, της Eurojust, της Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Παράλληλα έχει και την ιδιότητα του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα. Δηλαδή είναι αυτός που ασκεί διώξεις για πειθαρχικά αδικήματα. Έχει το προνόμιο να βρίσκεται και στην Ευελπίδων και στην ΕΠΟ.

Ορθώς ο προϊστάμενός του προχώρησε στην απονομή της διπλής ιδιότητας ώστε ο κ.Σπυρόπουλος (όπως και ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου στο παρελθόν) να έχει την ευχέρεια ταυτόχρονης παρακολούθησης και ελέγχου των ποινικών και πειθαρχικών αδικημάτων.

Έλα όμως που έφυγε διακοπές...Και όχι μόνον αυτό: Η ΕΠΟ ισχυρίζεται ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η ποινική έρευνα και μετά να υπάρξει εκκίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας. Ουδέν ανακριβέστερον. Πόσο μάλλον που ποινικό και πειθαρχικό περνάνε από το ίδιο χέρι.

Η επίκληση της μοναδικότητας (ως αποκλειστικά υπεύθυνης) της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι για γέλια και για κλάματα. Πρόκειται για την ίδια επιτροπή της Ομοσπονδίας που (επί προεδρίας Μπαλτάκου) αρχειοθέτησε με πρωτοφανή καθυστέρηση και χωρίς την παραμικρή ερευνητική διαδικασία 109 φακέλους της Sportradar.

Για την εκκίνηση του πειθαρχικού αρκεί μια καταγγελία της ΕΠΟ προς τον κ.Σπυρόπουλο και την "αρμόδια" επιτροπή. Αν δεν το γνωρίζουν, ας κάνουν τον κόπο να ρωτήσουν τον γ.γ. της UEFA Θ.Θεοδωρίδη. Δεν μπορεί να έχει δημοσιοποιηθεί έρευνα της Interpol που εκθέτει το ελληνικό ποδόσφαιρο και η ΕΠΟ να κρύβεται πίσω από ένα ασαφές κανονιστικό πλαίσιο ατιμωρησίας που η ίδια δημιούργησε.

Την ίδια στιγμή η Λίγκα εμφανίζεται ιδιαιτέρως ευαίσθητη στην άμεση εκκαθάριση των πειθαρχικών αδικημάτων πριν αρχίσει το πρωτάθλημα. Δικαίως. Όμως: α) γνωρίζει ότι είναι αδύνατο να συμβεί, με βάση το παρελθόν, τις παθογένειες και τα χρονικά όρια & β) δεν επέδειξε την ίδια ζέση στις δύο προηγούμενες μεγάλες δικαστικές υποθέσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ακόμη κι ένας καλοπροαίρετος μπορεί να διαγνώσει μέχρι και υποκριτική στάση.

Όσο για,τον νέο αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γ.Οικονόμου αναλώνεται σε ευχολόγια, αποφεύγοντας να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα. Και κυρίως να ελέγξει τον ΓΓΑ Γ. Μαυρωτά, ο οποίος δεν φροντίζει να ενημερώσει για το σκάνδαλο τον πρόεδρο της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος Χ. Βουρλιώτη, παρότι υφίσταται μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ τους και ο επίτιμος αντεισαγγελέας είναι ο μόνος αρμόδιος να μπλοκάρει τραπεζικούς λογαριασμούς και να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία εμπλεκομένων.

Ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι ο βόθρος ποτέ δεν καθαρίζεται εν λειτουργία.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.