Τα πέντε πρώτα thank you και good bye δείχνουν ότι το πήραν, επιτέλους, το μήνυμα στον ΠΑΟΚ

Στέλιος Γρηγοριάδης03 Ιουνίου 2023

Αγαπητή Metrosport

Tα πρώτα thank you και good bye της ΠΑΕ ΠΑΟΚ δείχνουν ότι επιτέλους το μήνυμα ελήφθη. Μεγάλη ομάδα δεν γίνεται με παροπλισμένους παίκτες, με παλαίμαχους και με “λίγους”. Ο παροπλισμένος Κούρτιτς, ο παλαίμαχος Μπίσεσβαρ, οι “λίγοι” Ολιβέιρα, Κεντζιόρα και ο ευπαθής παρών-απών Ελ Καντουρί αποτελούν ήδη παρελθόν, σε μια πρώτη ένδειξη ότι είναι αποφασισμένοι στον ΠΑΟΚ να κάνουν αρκετές μεταγραφές. Το αν θα είναι και καλές, θα το δούμε.

Για την ώρα, καλά πάει το πράγμα. Και θα πάει ακόμη καλύτερα όταν ανακοινωθούν κι άλλες αποχωρήσεις. Πολλές αποχωρήσεις. Κάργας, Μουργκ, Νινούα, είναι ακλόνητα φαβορί, αλλά καθόλου δεν αποκλείεται να προστεθούν κι άλλοι. Προβλέπω (πάλι) ότι θα αδειάσουν τουλάχιστον δέκα θέσεις. Οπότε, πεδίον δόξης λαμπρόν για εύστοχες μεταγραφικές κινήσεις.

Προφανώς, κανείς οπαδός του ΠΑΟΚ δεν θέλει να αδειάσουν θέσεις επειδή θα γίνουν και πωλήσεις. Κανείς δεν θέλει να φύγει ούτε ένας από τους Κοτάρσκι, Κουλιεράκη, Κωνσταντέλια, μετά την πρώτη μόλις σεζόν που έγιναν μέλη της ομάδας. Ούτε αγωνιστικά συμφέρει κάτι τέτοιο, ούτε οικονομικά. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να πάρει περισσότερα και από τους τρεις πάνω στο χόρτο και θα έρθει και η στιγμή για να βάλει πολλά και στα ταμεία του. Ας κάνουν και κάποιες παρουσίες στην Ευρώπη και βλέπουμε. Στο κάτω-κάτω, αν αρχίσουν από τώρα να τους πουλάνε, κάθε άλλο παρά σοβαρό θα αποδειχθεί το περσινό αφήγημα περί δημιουργίας μιας νέας ομάδας με πολλούς νεαρούς στο ρόστερ, αλλά και στον βασικό κορμό της...

Με την ευκαιρία, επειδή πολύς λόγος γίνεται για την ανάγκη της απόκτησης ενός φορ γκολτζή, πρέπει να μην αγνοήσουμε μια σημαντική παράμετρο. Προφανώς ο ΠΑΟΚ χρειάζεται έναν ικανό σκόρερ αφού δεν διαθέτει κανέναν. Αρκεί, όμως, ένας ικανός σκόρερ, αν δεν υπάρχουν παίκτες ανάλογων δυνατοτήτων στις υπόλοιπες θέσεις της ενδεκάδας; Αρκεί ένας σκόρερ όταν δεν μπορούν να τον αξιοποιήσουν οι υπόλοιποι, ή όταν δεν σκοράρουν και αυτοί; Οχι βέβαια.

Θέλετε ένα καλό παράδειγμα; Ο Χάλαντ έσπασε φέτος τα κοντέρ στην Αγγλία. Η Μάντσεστερ Σίτι, όμως, λίγο-πολύ, πέτυχε τα ίδια γκολ που πετύχαινε όλα τα τελευταία χρόνια, από τότε που έγινε σούπερ γκρουπ. Δεν υπήρχε ο Χάλαντ, τα έβαζαν άλλοι. Και γιατί τα έβαλε φέτος ο Χάλαντ; Γιατί όλη η ομάδα “πετούσε”. Γιατί τα έβαζαν παλιότερα οι άλλοι; Γιατί κι εκείνοι “πετούσαν”, μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους. Ας το πάρουμε και ανάποδα: Αν ο Χάλαντ έπαιζε φέτος στη Σαουθάμπτον, τα ίδια γκολ θα πετύχαινε; Η μήπως θα μπορούσε μόνος του να τη σώσει από τον υποβιβασμό; Οχι βέβαια.

Είναι προφανές ότι ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται μόνο έναν καλό σέντερ φορ. Χρειάζεται καλούς παίκτες σε όλες τις θέσεις. Ολες ανεξαίρετα. Από τον τερματοφύλακα (αλήθεια, ακόμη μια χρονιά αργομισθία για τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς θα είναι κάτι λογικό;) μέχρι και τον αριστερό εξτρέμ. Γιατί έχει αποδειχτεί περίτρανα σε παγκόσμια κλίμακα ότι οι ομάδες που κατακτούν τίτλους είναι εκείνες που διαθέτουν σε κάθε θέση δύο ισάξιους ή περίπου ισάξιους ποιοτικούς παίκτες. Με συμμετοχή σε τρεις διοργανώσεις, με κούραση, με τραυματισμούς και με τιμωρίες δεν βγαίνει αλλιώς η σεζόν, ούτε έρχονται επιτυχίες, αν δεν υπάρχουν τουλάχιστον 22 αξιόλογοι παίκτες.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.