Ριζοσπαστικά… μέτρα και όχι συγχωροχάρτια

Δημήτρης Μπούζας28 Μαΐου 2023

Αφού «πέρασε η μπόρα» (μάλλον η «καταιγίδα») μετά το θλιβερό ναυάγιο του τελικού και κόπασαν οι σφοδρές αναταράξεις, τα «πράγματα» στον ΠΑΟΚ μπήκαν σε μια σειρά. Την οποία μόνον οι καλά ψαγμένοι – και όχι οι καχύποπτοι - την περίμεναν.

Κι αυτή η σειρά είναι η διακινούμενη άποψη, ότι όλα κυλούν προς τη σωστή κατεύθυνση ή πιο απλά δεν συνέβη και τίποτα το σοβαρό, ώστε να ξεσηκώνουμε τον κόσμο με τις φωνές μας. Με δεδομένο βέβαια το γεγονός ότι ο κόσμος του λαοφιλέστατου συλλόγου τα δυο τελευταία χρόνια ιδιαίτερα, ζούσε με ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, όπως πολλές φορές από αυτή τη στήλη καταγράψαμε, εθεωρείτο βέβαιο ότι οι επιδέξιοι ενορχηστρωτές της γνωστής ασπρόμαυρης προπαγάνδας των συγκαλύψεων, θα πετύχουν τον στόχο τους.

Ο οποίος στόχος δεν είναι άλλος από το να αποφύγουμε προσωρινά τα βράχια και στη συνέχεια… έχει ο Θεός. Να πάμε δηλαδή, όπως παλιά. Αυτή την αίσθηση δυστυχώς έχει σήμερα ο ΠΑΟΚτσής, ακούγοντας και διαβάζοντας θέσεις και απόψεις (πλην ελάχιστων τιμητικών εξαιρέσεων) που αποφεύγουν μεθοδικά να τοποθετηθούν ως οφείλουν υπεύθυνα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως αυτό που δεν αφορά μόνον τον τελικό, αλλά και την γενική καταβαράθρωση της τελευταίας διετίας.

Επαναλαμβάνω υπάρχουν και εξαιρέσεις, όμως η γενική εικόνα προκαλεί μελαγχολία. Παράλληλα ενέχει και τον φόβο και τον κίνδυνο η συγκεκριμένη «αφωνία» ή συστηματική «παραφωνία», να συνεχίζει να εκτρέφει αυτοκαταστροφικές διαχρονικές παθογένειες του συλλόγου. Τι διαβάζουμε και τι ακούμε λοιπόν; Απλά: Ότι έγιναν κάποια λάθη και ότι αυτά θα διορθωθούν. Από ποιους; Από εκείνους που τα έκαναν! Σαν να μην συνέβη απολύτως τίποτα, στην πρώτη γραμμή και πάλι οι αλεξιπτωτιστές και οι άσχετοι με τους λίγους ικανούς, να έχουν το πρόσταγμα και την άνεση για να επανασχεδιάσουν (!) αυτά που ξεχαρβάλωσαν.

Πουθενά δεν βλέπεις ή δεν ακούς για ευθύνες και για ενόχους. Ακούς και διαβάζεις πως η τεράστια ζημιά που έγινε δεν άφησε πίσω της ούτε μια πιθανή πρόθεση του Ιβάν να ζητήσει να απολογηθούν κάποιοι, που ολοφάνερα διέπραξαν τεράστια λάθη και μάλιστα κατά συρροή. Αυτό εισπράττει σήμερα ο ΠΑΟΚτσής, διαβάζοντας και ακούγοντας συγκεκριμένα ονόματα. Δεν ξέρουμε αν αυτή η υφέρπουσα διάθεση συγκάλυψης βρίσκει σύμφωνο τον Ιβάν. Όπως επίσης και τι θα του εισηγηθούν στην αναμενόμενη μέσω skype σύσκεψη, οι «έμπιστοι» συνεργάτες του. Μερικοί από τους οποίους βέβαια βαρύνονται με ουκ ολίγες ευθύνες. Όπως επίσης δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν ο Ιβάν ζητήσει εξηγήσεις για συγκεκριμένα μεγάλα σκάνδαλα, όπως η περίπτωση της εξαφάνισης του Μιχαηλίδη και η αντίστοιχη του «τορπιλισμού» της μεταγραφής του Φερνάντες, τον οποίο ο ίδιος είχε κλείσει.

Εκείνο όμως που γνωρίζουμε πολύ καλά, είναι ότι η μέχρι τώρα επίδειξη μεγαλοθυμίας από μέρους του με τα συγχωροχάρτια για όλους και για όλα, δεν βγάζει πουθενά. Ή μάλλον οδηγεί μαθηματικά σε αδιέξοδο. Το μοντέλο διοίκησης μέσω skype δεν αποδίδει. Η μονοδιάστατη ενημέρωση του από τους συγκεκριμένους συνεργάτες του, που συμμετέχουν βέβαια σε λάθη που έγιναν, θεωρείται και είναι εκ των πραγμάτων διάτρητη και επικίνδυνη. Τι απομένει; Απλά: Να ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα με τολμηρές τομές, με ανατροπές και στοχευμένες προσλήψεις ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα. Η ανακύκλωση με φθαρμένα υλικά δεν έχει κανένα νόημα. Ας μείνουν οι όποιοι λίγοι που αποδεδειγμένα είναι ικανοί και άξιοι να εκπροσωπήσουν έναν σύλλογο του μεγέθους του ΠΑΟΚ και οι υπόλοιποι αλεξιπτωτιστές και άσχετοι να εξαφανιστούν από την Τούμπα. Και κάτι ακόμη. Όταν δίνουμε υπόσχεση για μεταγραφές, θα πρέπει να εννοούμε μεταγραφές σοβαρές και επιπέδου, ανάλογες του κύρους του ΠΑΟΚ και όχι παιδομαζώματα, ανεμομαζώματα και διαβολοσκορπίσματα.

ΥΓ1: Αφιερώνεται σε όσους συνεργάστηκαν και αποφάσισαν να χαλάσουν την μεταγραφή του Φερνάντες: «Με την σφραγίδα ενός αρτίστα ο Πάολο Φερνάντες έβαλε την υπογραφή του στο νταμπλ της ΑΕΚ με ένα σπάνιο γκολ, κόντρα στην ομάδα που τον είχε «κλεισμένο» τον περασμένο Σεπτέμβρη». Για να μην ξεχνιόμαστε.

ΥΓ2: Έφυγε από την ζωή μια εμβληματική φυσιογνωμία του Διοικητηριότικου ποδοσφαίρου. Ο Γρηγόρης Φανόπουλος ο οποίος έγραψε την δική του ιστορία στην Πλατεία Δικαστηρίων και στα Μάρμαρα, με την σειρά πιτσιρικάδων, εκπληκτικών ταλέντων που μεγαλούργησαν τόσο στον ΠΑΟΔ, όσο και στις άλλες ομάδες της Θεσσαλονίκης. Την είδηση μας την μετέφερε ο Βασίλης Πουρσανίδης για να μας θυμίσει ιστορίες από παλιά, με τους Κουλεκαφιώτες πιτσιρικάδες (το γνωστό ξυπόλητο τάγμα)… υπό την αρχηγία μου και τους αντίστοιχους του Διοικητηρίου, να δίνουν ιστορικές μάχες με διαιτητή τον αλησμόνητο Βαρνάβα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει τον αξιαγάπητο παιδικό φίλο και… αντίπαλο.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.