Ένα φυτό μπορεί να έχει …«λόξιγκα» όταν διψάει

Metrosport Team24 Μαΐου 2023

Τα διψασμένα φυτά ντομάτας και καπνού παράγουν ήχους, ανακάλυψαν Ισραηλινοί ερευνητές. Αυτοί οι ήχοι είναι υπέρηχοι, που σημαίνει ότι είναι πολύ υψηλής συχνότητας για να τους ακούσουν τα ανθρώπινα αυτιά. Αλλά όταν οι θόρυβοι μετατρέπονται σε χαμηλής συχνότητας ήχο ακούγονται σαν μια φυσαλίδα που σκάει. Τα φυτά κάνουν επίσης ένα ‘κλικ’ όταν κόβονται οι μίσχοι τους.

Σκόπιμη ή όχι, η ανίχνευση αυτών των ήχων θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για τη γεωργία, προσφέροντας πιθανώς έναν νέο τρόπο παρακολούθησης του υδατικού στρες στα φυτά, προτείνουν οι επιστήμονες. Εάν τα μικρόφωνα στα χωράφια ή τα θερμοκήπια δέχονταν συγκεκριμένα κλικ, οι αγρότες θα ήξεραν ότι οι καλλιέργειές τους ξεραίνονται.

Ως εξελικτική βιολόγος, η Lilach Hadany που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, λέει ότι τα φυτά μπορεί να κάνουν ακούσια αυτούς τους θορύβους. «Έχουμε δείξει ότι τα φυτά εκπέμπουν ήχους για να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες», δήλωσε η ίδια στο Science News .

Η Hadany και οι συνεργάτες της άκουσαν για πρώτη φορά τον «λόξιγκα» των κηπευτικών όταν έβαλαν μικρόφωνα δίπλα σε φυτά σε τραπέζια μέσα στο εργαστήριο. Τα μικρόφωνα έπιασαν τότε κάποιους θορύβους, αλλά οι ερευνητές έπρεπε να βεβαιωθούν ότι το ‘κλικ’ προερχόταν από τα φυτά.

Photo courtesy of Tel Aviv University

Έτσι, τοποθέτησαν τα φυτά μέσα σε ηχομονωμένα κιβώτια και τα μετέφεραν στο υπόγειο, μακριά από τη φασαρία του εργαστηρίου. Εκεί, τα μικρόφωνα έπιασαν υπερήχους από διψασμένα φυτά τομάτας. Μέσα στα κλειστά κουτιά, τα διψασμένα φυτά τομάτας εξέπεμπαν περίπου 35 υπερηχητικά ‘κλικ’ ανά ώρα. Τα φυτά ντομάτας που κόπηκαν στο στέλεχος ήταν ελαφρώς λιγότερο θορυβώδη και τα φυτά καπνού έκαναν ακόμα λιγότερα ‘κλικ’.

«Τα φυτά που είχαν αρκετό νερό ή δεν είχαν κοπεί έμειναν ως επί το πλείστον σιωπηλά. Σιτάρι, καλαμπόκι, αμπέλια και κάκτοι φλυαρούσαν επίσης όταν βρίσκονταν σε στρες. Αυτά τα ευρήματα εμφανίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο στο Cell», συμπληρώνει η επιστήμονας.

Οι σύντομοι ήχοι των φυτών ακούγονταν από περίπου πέντε μέτρα μακριά και ήταν περίπου τόσο δυνατοί όσο μια τυπική συνομιλία, αλλά πολύ υψηλής συχνότητας για να τους ακούσουν οι άνθρωποι, ενώ κάθε είδος φυτού είχε μια αναγνωρίσιμη «φωνή». Ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης που δημιούργησε η ομάδα μπορούσε να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ των ‘κλικ’ από φυτά τομάτας και καπνού. Μπορούσε επίσης να ξεχωρίσει διψασμένα από ενυδατωμένα φυτά.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί τα φυτά κάνουν ‘κλικ’. Οι φυσαλίδες που σχηματίζονται και στη συνέχεια σκάνε μέσα στους φυτικούς ιστούς που μεταφέρουν νερό μπορεί να είναι αυτές που κάνουν τους θορύβους. Ώπως και να’χει, οι αγρότες μπορεί να βοηθηθούν και να σώσουν τις σοδειές προτείνουν οι ερευνητές. Τα μικρόφωνα, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να παρακολουθούν χωράφια ή θερμοκήπια για να ανιχνεύουν πότε τα φυτά χρειάζονται νερό.

Η Hadany αναρωτιέται αν άλλα φυτά ή έντομα κρυφακούνε τους θορύβους που παράγονται από τα φυτά. Άλλες μελέτες έχουν προτείνει ότι τα φυτά γενικά ανταποκρίνονται στους ήχους. Και τα ζώα μπορούν να ακούσουν στο εύρος των υπερήχων.

Η ομάδα της Hadany διερευνά τώρα το πώς αντιδρούν οι γείτονες των φυτών σε αυτή τη φλυαρία. Η ίδια δε γνωρίζει αν οι ήχοι έχουν κάποια εξελικτική σημασία, αλλά, πιστεύει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης της σίγουρα θα δημιουργήσουν κάποιο «θόρυβο».



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.